Stavanger Aftenblad

Frp-parodi på Twitter blir bok

- LEIF TORE LINDØ

– De andre partiene er for kjedelige, for strigla og rett og slett ikke morsomme, sier Svein Vathne Tiggerforb­udet kan gjerne kommentere­s fra Real Frp med en skjermdump av Fremskritt­spartiets «Gi en gave»aksjon på nettet.

Et morsomt parti

– Hvorfor Frp? – Fordi de andre partiene ikke er morsomme. De er kjedelige, strigla og sier stort sett bare ting ingen kan ta dem på eller være ordentlig uenige i. Der er Frp helt annerledes. Dessuten har jeg oppdaget at Frp-ere, i motsetning til ganske mange andre politikere, har selvironi, noe som er et svært sympatisk trekk. Ikke grasrota, de kan bli litt sinte, men de som sitter oppe i systemet. De tuller gjerne tilbake. Roy Steffensen, for eksempel, er en morsom type.

Vathne herjer også med folks - og sine egne – fordommer mot Frp. En litt pussig bieffekt av The Real Frp er at han har blitt mer vennlig innstilt mot partiet.

– Ofte er det retorikken vi reagerer på, ikke politikken. Arbeiderpa­rtiet har ført en ganske lik innvandrin­gspolitikk, men det er Listhaug som feirer det med «Lik og del» på Facebook.

I sine raljeringe­r med regjerings­partiet mener Vathne Frp er den beste medspiller­en han kunne få.

– De skal være både ansvarlig regjerings­parti samtidig som de er protestpar­ti i full opposisjon. Der ligger det masse humor. Til og med statsråder i Frp kan sitte på Dagsnytt 18 og hevde at de blir knebla. Statsråder kan snakke foraktfull­t om eliten. Det er nesten for godt til å være sant. Da SV var i regjering, ble de strigla og fislet bort. Det er ikke moro. Men et litt uhøvla parti som MÅ være i opposisjon, samtidig som de har regjeringe­n i ryggen OG flertall på Stortinget, det er moro.

Bok til jul

Han tuller med innhold og retorikk heller enn personer. The Real Frp er ikke bare raljering med Fremskritt­spartiet, men også et slags løpende innlegg i debatten om debatten.

– Retorikken er fascineren­de, og det gjelder både den Frp bruker og den partiets motstander­e bruker.

For to år siden ringte forlagsdir­ektør Anders Heger i Cappelen Damm og ville lage bok basert på The Real Frp. Siden har Vathne skrevet, forkastet, skrevet, forkastet og skrevet mer for å komme i mål. Han har skrevet kommentarf­elt til regjeringe­ns interne Facebook-side, en liten kriminalno­velle, diskusjone­r mellom finansmini­ster Siv Jensen og partileder Siv Jensen, og plukket høydepunkt­er fra Twitter og Facebook.

– Målet er å lage en bok folk kan få til jul, ta med seg på hytta, lese to-tre sider på do og ha det litt løye.

Etter boka er ute, og valget unnagjort, tror han The Real Frp vil kjølne litt. Vathne vil gå løs på noe nytt, uten at han vet helt hva det blir.

– Kunne du gjort det samme med ditt tidligere SV?

– Jeg har tenkt litt på det, og det hadde vært en utfordring. Problemet er at Frp per i dag er det eneste morsomme partiet i Norge. Resten er, om ikke en helt grå masse, så i alle fall mye vanskelige­re for satirikere å gå løs på.

 ??  ??
 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD ?? – Frp er landets eneste morsomme parti, sier satiriker Svein Vathne, som lager bok av sine raljeringe­r med retorikk og politikk rundt Fremskritt­spartiet. Her er Per Sandberg og Siv Jensen under årets landsmøte.
FOTO: AUDUN BRAASTAD – Frp er landets eneste morsomme parti, sier satiriker Svein Vathne, som lager bok av sine raljeringe­r med retorikk og politikk rundt Fremskritt­spartiet. Her er Per Sandberg og Siv Jensen under årets landsmøte.
 ??  ?? Svein Vathne sin Twitter-konto The Real FrP
Svein Vathne sin Twitter-konto The Real FrP

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway