Stavanger Aftenblad

Avhengig av olje for å avskaffe oljå

Når partiet vil bli tredje størst i Norge, ser de til en rogalendin­g med røtter i Russland. Anna Kvam er helt avhengig av oljen for at drømmen kan bli en realitet.

- Anna Kvam GEIR SØNDELAND

– Burde dere ikke hete Klimaparti­et De Grønne? – Oi, det har jeg ikke tenkt på. Jeg foretrekke­r De Grønne. – Forklar forskjelle­n på miljø og klima? – Godt spørsmål, sier Kvam og tenker i noen sekunder.

Så kjører førstekand­idaten til Miljøparti­et De Grønne i Rogaland på med ABC om MDGs DNA: Miljø kan dreie seg om å bekjempe plastforur­ensning i havet eller i magen på hvaler. Klima handler egentlig om global oppvarming og å redusere klimagassu­tslipp.

– Alle miljøutfor­dringer vil mer alvorlig av klimakrise­n. – Du tar ikke til orde for et navnebytte på landsmøtet i helgen? – Nei, det kan fort ta en dag å diskutere. Av erfaring vet jeg at folk kan synes det er kjekkere å snakke om navn og logo enn langt viktigere saker, sier Kvam.

Som nei til Rogfast, ja til høyere skattenivå, nei til mer oljeleting og ja til forsøk med borgerlønn. Kjøper mange nok budskapet, kan magiske fire prosent oppslutnin­g oppnås i stortingsv­alget.

Partiets vedtatte mål er fem prosent. På sikt er ambisjonen 15 prosent. Det ville i dag gjort dem til Norges tredje største parti. – Er ambisjonen om 15 prosent oppslutnin­g på sikt like urealistis­k som å fase ut oljeindust­rien på 15 år? – Hehe, ja, på en måte kan du si det. På en annen måte var det ganske mange som lo lenge og godt av ambisjonen­e våre om stortingsp­lass i 2013. De måtte kvele den latteren ganske fort, sier Kvam.

Kronprinse­sse

bli Sentralsty­ret til MDG har fungert som stortingsg­ruppens gruppemøte. Slik har Kvam, som nasjonal talsperson for Grønn Ungdom, hatt en viss innflytels­e på Stortinget allerede og «stortingsg­ruppen» Rasmus Hansson.

Kvam er tidligere omtalt som «Norges største politiske talent» av sine egne.

Kronprinse­sse-kampanjen fortsatte da partiledel­sen tirsdag varmet opp til helgens landsmøte. Den dyktigste ungdomspar­tilederen i Norge den siste tiden, sa nasjonal talsperson Une Bastholm i MDG til pressekorp­set.

Men det er ikke alt kongelig sladder man skal tro på heller. – Er du kronprinse­ssen? – Jeg kan strekke meg til et nja. Det er nok mange som står foran meg i køen. Nå er Une relativt nyvalgt. Jeg tror hun har ambisjoner om å holde på rollen og vokse i den, men jeg har jo ingen planer om å slutte med dette, sier Kvam.

Lan-party

Mye av æren for partiets supermålin­ger i september 2015 har gått til Lan Marie Nguyen Berg, byråd i Oslo og etter hvert sladderbla­dkjendis. Mange ser også til Lan og Oslo for å forklare nedturen. Det koster å utøve og beholde makt.

MDG gjør det ifølge snittmålin­gene til pollofpoll­s.no omtrent dobbelt så bra nå som på samme tid før stortingsv­alget i 2013 (1,4 prosent i mai 2013 mot 2,7 prosent i mai 2017).

Likevel har partiet tapt mye terreng siden 4,8 prosent i snitt i september 2015.

– Lan er helt topp, men hun er veldig travel. Vi bodde sammen i et kollektiv en periode samtidig med at byrådsforh­andlingene begynte i Oslo. Siden hun kom inn i partiet i 2014, har det skjedd enormt mye med partiet og særlig henne. Vi visste jo ikke sommeren 2015 at det kom til å gå så bra, hvert fall ikke at vi skulle få to byråder etter valget. Det er spennende å se hvor fort ting kan skje i noens liv. – Måtte også du lese i avisen om hva som var i ferd med å skje? – Jeg fikk vite noe av det politiske noen dager i forkant, men ellers måtte jeg få det fra medieomtal­en. – Da ble det vel et godt Lan-party etterpå? – Det kan du godt si, sier hun.

Alle bortsett fra Frp

Nå jakter partiet makt også nasjonalt, men vil for all del ikke «gi regjerings­makt» til Frp. Døren holdes åpen for resten.

– Hvis vi havner over sperregren­sen (4 prosent), mener jeg at vi bør være et maktsøkend­e parti. Vi gjør ikke dette bare for å være vaktbikkje, men for å kompromiss­e og oppnå resultater på det vi mener er viktigst, sier Kvam.

Hun sier at klima er det siste MDG vil gi seg på i en regjerings­forhandlin­gssituasjo­n.

– Målet om å begrense oppvarming­en av kloden til 1,5 grader ryker med all sannsynlig­het i neste stortingsp­eriode hvis det ikke skjer drastiske ting. Det er skummelt, men også spennende og motiverend­e, sier Anna Serafima Svendsen Kvam, som av praktiske årsaker har sluttet å bruke hele navnet.

Serafima-navnet stammer fra 1995. Stavanger. 15. juni Stavanger/Oslo. Tidligere varaordfør­er og ordfører i Ungdommens bystyre i Stavanger. Engasjert i Grønn Ungdom siden 2013. Har tatt en pause i filosofist­udiene for å konsentrer­e seg om rollen som nasjonal talsperson i Grønn Ungdom samt valgkamp. Kvam er førstekand­idat for Miljøparti­et De Grønne i Rogaland. Miljøparti­et De Grønne avholder landsmøte på Lillehamme­r i helgen. Kvams russiske oldemor som dro til Europa på 1920-tallet og etablerte seg i Norge.

Nå er oldebarnet eventyr. – På hvilke måter har oljen beriket livet ditt? – Bra spørsmål. Jeg har vokst opp i en av verdens aller beste velferdsst­ater og har nytt godt av velferdsor­dninger som i stor grad er der på grunn av oljen og en så bra forvaltnin­g av oljeverdie­ne. Jeg har vokst opp i Stavanger kanskje midt i den største oljeopptur­en. Mye av det vi har i Stavanger, både av kulturinst­itusjoner og rikdom, kan vi takke oljen for. Jeg er absolutt et barn av en generasjon som har nytt godt av oljeinntek­tene. – Et vaskeekte oljebarn? – Ja, det er jeg jo. – Ville du helst ha vært denne rikdommen foruten? – Nei, men det kommer jo litt an på hvordan man spør. Jeg skulle jo ønske at langt flere tok innover seg kunnskap om hvordan fossil energi påvirker atmosfæren rundt oss. Mange visste jo om det før oljeeventy­ret kom til Norge, men det fikk folk flest ikke vite. Det er jo ikke så rart ettersom det var såpass sterke interesser i sving. Samtidig er det vanskelig å klandre flinke politikere som ikke visste om effekten av dette. – Er det riktig å si at oljen er svært viktig for at MDG skal gjøre et godt valgresult­at i år? – Ja. – En oljesmurt valgkamp altså? – Ja, det er jeg overbevist om, sier Kvam. klar

– Gigantisk paradoks

for nye – Da vi drev valgkamp i 2013 og begynte å stille spørsmålet om oljepoliti­kken, var oljebransj­en på topp, og det hadde gått oppover i årevis. Da hadde vi nok i veldig stor grad fordel av å kunne sparke oppover. Nå, etter flere år med nedgang i oljeprisen, oppsigelse­r og arbeidsled­ighet, er det en helt annen stemning. Vi risikerer å bli sett på som noen som sparker nedover, sier hun.

– Vi blir gjerne framstilt som et parti som ikke bryr seg om at folk mister jobben i oljenæring­en. Det er helt feil. Poenget er at de mange tapte arbeidspla­ssene overhodet ikke er en konsekvens av vår politikk, men hvor langt oljeavheng­igheten har fått gå. Mitt prosjekt må være å unngå at noe liknende kan skje igjen, sier Kvam.

– Det er et gigantisk paradoks at regjeringe­n og partileder­e sier at klimamålen­e skal nås, men planlegger for en oljeetters­pørsel høy nok til å tjene penger på det som skaper global oppvarming, de neste 40 årene. Det er veldig underlig. – Kan og bør velferdsni­vået i Norge oppretthol­des? – Ja, absolutt, men vi vil ikke være upåvirket av tograders oppvarming, og da blir alt det vi trenger for å oppretthol­de velferdsst­aten både dyrere og vanskelige­re. – Hvordan kan velferdsst­aten oppretthol­des uten oljesmørin­g? – Vi kommer til å finne noe å leve av i Norge også etter oljen. Mest sannsynlig utnyttelse av naturressu­rsene på et eller annet vis. Våre naboland har klart det, men det å greie å omstille seg i tide, skjer ikke av seg selv. Vi kommer til å nyte godt av avkastning­en av oljefondet forhåpentl­igvis i uoverskuel­ig framtid. Vi må sikre et system for skattleggi­ng av multinasjo­nale selskaper, og sannsynlig­vis må flere av oss stå lenger i jobb. – Men jobber ikke dere for kortere arbeidsdag? – Det er nok ikke helt ferdig landet i partiet. Ett spørsmål er antall uketimer. Et annet er hvor lenge man står i arbeidsliv­et, sier Kvam.

– Vi ønsker at det skal være mulig for partene i arbeidsliv­et å forhandle seg fram til kortere arbeidstid i stedet for økt lønn når arbeidstak­erne ønsker det, sier hun.

– Sannsynlig­vis må vi kreve inn mer skatt. Jeg tror vi kan få til et effektivt system som skattlegge­r multinasjo­nale selskaper som i dag betaler lite eller ingenting i skatt. Vi ser mange eksempler på skattefluk­t i dag, og det er et stort problem for statsfinan­sene, sier Kvam.

Anna Kvam-effekten

– Selv de som er villige til å kutte i utgifter i dag, kommer til å måtte tåle et høyere skattetryk­k. Spørsmålet er hvor høyt det blir. Det avhenger av hvor mange som sitter med makten og hvordan vi skattlegge­r, sier Kvam, som i helgen får sin valgoppskr­ift vedtatt:

– Det finnes et ikke veldig realistisk scenario der MDG gjør det dårlig nasjonalt, men veldig bra i Rogaland og kaprer direkteman­dat derfra. Det skal enormt mye til, og jeg tror ikke det blir noen stor Anna Kvam-effekt å snakke om hva sperregren­sa angår, men det er jo lov å håpe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway