Stavanger Aftenblad

Fra Down under til Kleppekros­sen

De gjør Klepp litt bedre – og verden litt mindre. Fra den andre siden av kloden kommer Tamkeka Butt (25) og Kirsty Yallop (30) til Jæren med vinnervilj­e, rutine og kjærlighet.

- Besteg Preikestol­en JAN-ERIK LARSEN

Det regner ikke. Faktisk er det gløtt av sol denne maidagen på Klepp. Men vinden er av de kalde slaget. Så det er med en viss undring man møter australske Tameka Butt, som beskriver seg selv på denne måten på sin Instagram-profil:

«Gold coast surf, sun».

– Unnskyld meg, Tameka. Men hva får ei jente med slike interesser til å dra til den andre siden av verden, til et av de kaldeste og våteste stedene på kloden? Stillhet, et smil og så latter. – Svaret er fotball. Det er min aller største lidenskap, og den europeiske fotballen tiltater meg. Så har nok også Klepp-trener Ollie Harder en finger med i spillet. Og hva klima angår, er jeg litt akklimatis­ert etter en sesong i svenske Mallbacken­s IF. De gangene solen er framme er det heller ikke såååå kaldt på Jæren... girl! Beach,

Internasjo­nale spillere

Kaldt nok, vil nok mange si. Spesielt med bakgrunn av at hennes hjemby, Brisbane på Australias østkyst har et subtropisk klima og dagtempera­turer på mellom 25 og 30 grader i sommerseso­ngen. Men været skremte ikke, heller ikke det faktum at det er nesten 16.000 kilometer mellom Brisbane og Klepp på Jæren. Tameka Butt er vel installert på Klepp, sammen med sin lagvenninn­e og kjæreste, Kirsty Yallop fra New Zealand. De to offensive midtbanesp­illerne har bidratt til å løfte Klepp, med sin internasjo­nale rutine. Yallop har spilt over 100 landskampe­r for New Zealand, Butt har rundt 50 for «The Matildas», som det australske kvinneland­slaget blir kalt. De to har deltatt i både VM og OL for sine hjemland.

Skamroses av treneren

– Dette er mer vellykket enn jeg kunne drømme om. Snakk om å treffe blink!

Klepp-trener Oliver Harder (31), eller bare Olli, blir blank i øynene når han skal beskrive hva de to fotball-globetrott­erne har tilført Klepp. Det var newzealend­eren, som står oppført med Tyskland som fødested i passet, som fikset overgangen. Han fikk de to spillerne til å flytte fra Sverige til Klepp på muntlige anbefaling­er.

– Vi har et ungt lag, med utgangspun­kt i lokale spillere og jeg har et langtidspe­rspektiv med jobben min. Da er det ekstra viktig å balansere laget med noen rutinerte spillere. I så måte har jeg truffet 100 prosent. Tameka og Kirsty er kjempepopu­lære i gruppen, de andre spillerne ser opp til dem og de to har vist en fantastisk omsorg for sine lagvenninn­er. De framstår som to strålende rollemodel­ler, bedre enn jeg kunne håpe, skryter Harder.

I tillegg til å fungere som spillere på Klepp, en jobb de nesten ikke får betalt for, tar de også utdannelse. Butt er i ferd med å fullføre en mastergrad i business, med eksamen i juni, Yallop tar master inn fysiologi.

– Da vi var i Harstad for å møte Medkila for noen uker siden, brukte de all ledig tid til studier. De leste på flyet opp, på hotellet og på flyet på vei hjem. Det er imponerend­e. Tameka scoret jo også fire av de fem målene våre og leverte så det holdt på banen, sier Harder. – Uten Olli hadde vi nok ikke vært her, tilstår Kirsty Yallop, som trodde på trenerens muntlige anbefaling­er.

– Vi visste ingen ting om Klepp, men er kommet til et lag med stort potensial. Her er mange unge spillere som kan nå langt. Og miljøet er veldig bra, ting er akkurat som Olli beskrev dem. Vi er blitt strålende mottatt, sier 30-åringen.

Surfebrett var ikke med i bagasjen, men når og hvis sommeren melder sin ankomst, vil de to surfeentus­iastene leie seg brett og ta resten av Klepp-jentene med på et kurs på jærstrende­ne. Så langt har de brukt den fritiden som ikke studiene tar, til å utforske distriktet. Foreløpig har turen til Preikestol­en gjort størst inntrykk.

– Det var en fantastisk opplevelse. New Zealand har også storslått natur, ikke så ulikt Norge, men å få med utsikten fra toppen av Preikestol­en i klarvær, gjorde turen opp verd strevet.

Åpne om forholdet

Tameka Butt og Kirsty Yallop legger ikke skjul på at de er kjærester. De er helt åpne om forholdet på sosiale medier. 4. november 1986 164 cm Midtbane Lynn-Avon United (New Zealand), Pali Blues (USA), Kristianst­ads DFF (Sverige), Vittsjö GIK (Sverige), Brisbane Roar (Australia), Mallbacken­s (Sverige).

101 for New Zealand.

– Vi traff hverandre under VM i Canada i 2015 og har vært s sammen siden. Vi har ikke no noe å skjule, og hvis det kan hj hjelpe andre, unge jenter og gutt gutter er vi glade for å være forbild forbilder. Selv har vi nesten uteluk utelukkend­e fått positive tilbakemel­dinger. bakem De negative kan tel telles på én hånd. Og vi er stolte a av hva vi står for, forsikrer krer de to.

De h har kjøpt hus i Brisbane, ne, og satser på en felles framtid tid i Au Australia. Når det blir er ikke av avgjort. Kontrakten med Klepp er ettårig, men de to utelukk utelukker ikke at den kan forlenges. lenges

– Alt er mulig, vi visste ikke noe om Klepp før vi kom, derfor for val valgte vi å skrive på for ett år. Så langt har vi funnet oss go godt til rette, sier duoen, som i dag spiller den tredje kampe kampen på en uke for Klepp, hjemm hjemme mot Vålerenga.

– DetteDe oppsettet er jo nesten ten somso en VM eller OL-turnering, nering med kamper hver tredje dag. Men vi kommer nok gje gjennom det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway