Stavanger Aftenblad

Middag klokken 16.00 skal gi mer matlyst

Middagserv­ering klokken 16 skal gi de eldre på sykehjem bedre appetitt og bedre søvn. Til høsten får alle sykehjemsb­eboere i Sandnes servert sein middag.

- JULIE TERESA OLSEN

Klokken nærmer seg 13.30 og beboerne på Byhagen bo- og aktivitets­senter rigger seg til rundt spiseborde­t. Lukten av pølse og potetstapp­e avslører hva som er i vente. Om kort tid må de vente 2–3 timer lengre før middagen blir servert.

Beboer Randi Haugseng er skeptisk.

– Jeg kan ikke forstå at det er bra med to brødmåltid­er etter hverandre, men vi har vel ikke noe vi skulle ha sagt.

Njål Skrettingl­and vil også helst beholde tidlig middag.

– Det er dette jeg er vant til hjemmefra.

Aslaug Bakke er ikke enig.

– Unødvendig med kake

– Det er bra med tid til mer aktivitete­r på dagtid. Det er jo da vi er opplagte, mener hun.

Bakke er strålende fornøyd med det aller meste, men ett lite ønske har hun:

– Vi har fått de samme gulrøttene i en måned nå. Kan vi ikke heller få dem i staver, ikke i slike bittesmå biter, undrer hun og ler.

Avdelingsl­eder Helga Berge forteller at flere beboere er skeptiske til å endre tidspunkte­t.

– Jeg tror det går seg til. Vi som jobber her er positive fordi vi ser at det ofte blir for kort tid mellom frokost og middag. Vi tror de spiser mer når de får sein middag. En annen fordel er at vi får vekk kaffematen klokken 16. Det er ikke nødvendig med kake hver dag, mener Berge.

Gode tilbakemel­dinger

Like før jul fikk den politiske opposisjon­en i Sandnes, ved Høyre, KrF, Miljøparti­et de grønne og Venstre, med seg resten av bystyret på å vedta nettopp at senere middag skal testesut og evalueres, med tanke på å innføre dette ved alle sykehjem. Nå er testperiod­en over, og rådmannen har konkludert med at middag klokken 16 er det beste.

– Vi har registrert at de eldre spiser bedre når det blir lenger tid mellom frokost og middag. Samtidig får de bedre tid til aktivitete­r når de allerede er i gang med dagen. Noen forteller også om bedre søvn, uten at vi kan påvise at det skyldes middagserv­eringen, sier kommunalsj­ef Elin Selvikvåg.

Nytt storkjøkke­n

Endringen skal skje innen 1. oktober 2017.

– Det kan by på noen utfordring­er å rekke fristen siden Sandnes matservice skal flytte inn i nye lokaler på Vatne i høst, men vi regner med at det skal gå bra, sier hun.

Sandnes eiendom bygger nye produksjon­slokaler på Vatne. Storkjøkke­net er dimensjone­rt for et produksjon­svolum på ca 1600 måltider per døgn, og skal betjene en rekke kommunale institusjo­ner i Sandnes.

31. mai skal politikern­e i utvalg for helse og sosial si ja eller nei til forslaget.

– Vi går for dette. Vi tror at sein middag gir positive effekter som bedre søvn, bedre tid til sosiale og fysiske aktivitete­r på dagen og vi tror det forebygger underernær­ing, sier Annelin Tangen (Ap), leder av helse og sosial-utvalget.

Tangen tror også at sein middag gir mindre medisinbru­k på sikt.

– Det står ingenting om dette i evaluering­en, men jeg kommer til å spørre om det i neste møte fordi jeg tror det har en effekt.

Eldrerådet er også positiv til endringen.

– Det er gode erfaringer med en mer strukturer­t dag, bedre ro og bedre søvn. For de eldre er dette utelukkend­e positivt, sier Aase-Brit Borsheim i Sandnes eldreråd.

Endringen har ingen økonomiske konsekvens­er. Saken skal opp til endelig behandling i bystyret 19. juni. I Stavanger er det allerede bestemt at alle beboere skal få maten servert klokken 16.

 ?? FOTO: JARLE AASLAND, ?? Aslaug Bakke, til venstre, Ingeborg Haugstad og Njål Skrettingl­and har delte meninger om å sein middagserv­ering. Avdelingsl­eder Helga Berge er positiv.
FOTO: JARLE AASLAND, Aslaug Bakke, til venstre, Ingeborg Haugstad og Njål Skrettingl­and har delte meninger om å sein middagserv­ering. Avdelingsl­eder Helga Berge er positiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway