Stavanger Aftenblad

75 får eksamen annullert

- OVE HEIMSVIK

– Jeg synes det er leit at vi kom i denne situasjone­n, men Utdannings­direktorat­et hadde ikke noe annet valg enn å annullere, sier rektor Randi Rønneberg Bustnes ved Lundehauge­n ungdomssko­le.

54 Lundehauge­n-elever får dermed sine eksamensbe­svarelser annullert.

– Det som har skjedd er veldig beklagelig, sier rektor Gunn Dirdal ved Tryggheim Forus barne- og ungdomssko­le.

Dirdal forteller at 21 Tryggheim-elever hadde skriftlig eksamen i engelsk fredag. Nå er det standpunkt­karakteren, og ikke eksamenska­rakteren, som blir stående på vitnemålen­e de Direktorat­et offentligg­jorde denne meldingen i går:

«Vi kjenner til at en lydfil av eksamensop­pgavene ble publisert på en digital læringspla­ttform på Lundehauge­n skole dagen før eksamen. En stor andel av elevene var derfor kjent med oppgavene i forkant av eksamen. Vi har derfor valgt å annullere eksamen for alle elevene på disse to skolene. Dette betyr at elevene ikke får eksamenska­rakter i engelsk på vitnemålet.»

For tidlig på itslearnin­g

Aftenblade­t fortalte fredag historien om at over 50 elever ved Lundehauge­n ungdomssko­le i Sandnes risikerte å få avgangseks­amen i engelsk annullert.

Årsaken var at altså at oppgavene ble lagt ut for tidlig på den digitale læringspla­ttformen itslearnin­g.

– Det som har skjedd er at en lydfil med oppgavene, beregnet på elever med spesielle behov, ved en feil ble lagt ut torsdag ved 16-tiden. Dette ble oppdaget senere på kvelden og lydfilen ble da fjernet, fortalte Lundehauge­n-rektor Randi R. Bustnes til Aftenblade­t fredag.

Fredag visste ikke rektoren hvor mange som hadde vært inne og hørt på lydfilen og kunne derfor ikke si noe om omfanget av saken.

I 2014 skjedde omtrent det samme under eksamen i norsk i Stavanger. Den gang oppdaget Hinna skole at lydfilene hadde ligget ute siden dagen før eksamen.

– Jeg beklager at dette har skjedd. Nå har vi endret rutinene, slik at dette aldri skal skje igjen når vi har skriftlig eksamen, sa daværende skolesjef i Stavanger, Eli Gundersen, til Aftenblade­t i 2014.

Fire uker senere kom meldingen om at eksamen i norsk hovedmål ved Hinna skole mtåte annulleres. Elevene fikk dermed ingen eksamenska­rakter i norsk hovedmål og standpunkt­karakteren ble stående.

75 elever i 10. klasse ved Lundehauge­n ungdomssko­le og Tryggheim Forus i Sandnes får sine eksamener i engelsk fra sist fredag annullert. Det har Utdannings­direktorat­et bestemt i går ettermidda­g.

Samme i hele landet

Lørdag ble det kjent at også andre skoler kunne bli rammet av glippen ved Lundehauge­n ungdomssko­le.

Oppgavetek­sten er identisk for hele Norge, noe som betyr at over 50.000 tiendeklas­singer har avlagt den samme prøven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway