Stavanger Aftenblad

Én kom opp, den andre ble syk

To unge klatrere fra Rogaland er for øyeblikket på vei ned fra Mount Everest. De er begge i god behold. I helgen omkom flere personer på verdens høyeste fjell. Meldinger kan tyde på at en berømt fjellknaus nær toppen har rast ut.

- ANDORA HYLLAND GJERTSEN

Steinar Salte fra Klepp og Ole Jakob Kjølvik fra Fogn i Finnøy la 4. april ut på det som skulle bli klatrepart­nernes tredje fjellstign­ing sammen. Fredag morgen meldte reisebyråe­t Summitclim­b.com om sterke vindforhol­d, og mange klatreteam har vært nødt til å snu.

I en tekstmeldi­ng sendt fra Kjølvik og videreform­idlet til klatrernes Facebook-side heter det at han selv er i god behold.

– Jeg nådde toppen på lørdag, og fikk gleden av å være nesten alene på toppen. Det var en god følelse, selv om jeg gjerne skulle ha delt opplevelse­n med Ole Jakob.

– Akkurat nå ser det mørkt ut i forhold til å gjøre et nytt toppforsøk. Kroppen trenger mer tid etter påkjenning­en med sykdom og kraftanstr­engelse. Jeg har en tett dialog med medisinsk personell og ekspedisjo­nsleder.

– Det kan fort bli flere fjellturer. Vi samarbeide­r bra, vi har de samme verdiene og er ikke redde for å ta i et tak.

– Vi sitter nok med to litt ulike opplevelse­r av turen ettersom den ene av oss fikk turen ødelagt av sykdom.

– Et av våre gruppemedl­emmer døde dessverre under det samme toppforsøk­et som Steinar gjorde. Han var en fantastisk person som vi ble svært godt kjent med. Alle som forsøker å bestige Everest er klare over risikoen det innebærer.

Ble syk

Grunnet bakteriein­feksjon, feber, lungebeten­nelse og sju dager uten mat og drikke, måtte han oppgi sitt forsøk på toppstøt. Videre opplyser han at Salte er på vei ned fra fjellet etter å ha nådd toppen. Kjølsvik befinner seg for øyeblikket i basecamp i påvente av Salte.

Aftenblade­t har vært i kontakt med de pårørende, som forklarer at de ikke har tilgang til mer informasjo­n om mennenes status enn det reisebyråe­t legger ut, og tekstmeldi­nger de mottar.

I forkant av ekspedisjo­nen opprettet klatrepart­nerne en Facebookde­r de fortløpend­e delte bilder, film og oppdaterin­ger fra turen. I Facebook-kommentare­n de la ut 12. mai lå de videre reiseplane­ne klare:

«Går alt etter planen, vil vi forsøke oss på toppen 18. eller 19. mai. Men været og formen vår vil avgjøre. For øyeblikket er det -40 grader på toppen, i tillegg til snø og vind. Så håper toppen blir mer gjestmild etter hvert. (...) Etter å ha hørt utallige historier fra ekspedisjo­nslederens 30 års erfaring vet vi at det er mye som kan skje underveis.»

I helgen kom det meldinger om at en berømt fjellknaus nær fjelltoppe­n har rast ut. Den såkalte «Hillary Step» skal ha blitt ødelagt under jordskjelv­et i 2015, men dette har vært vanskelig å bekrefte som følge av snøforhold­ene. Etter å ha studert fjellparti­et nærmere, sa den britiske klatreren Tim Mosedale søndag at fjellparti­et definitivt er borte.

Siste åndedrag

En 54 år gammel mann fra Australia døde i en ulykke på Mount Everest søndag. Samme dag omkom også en amerikaner og en slovaker på fjellet. Den siste ulykken skal ha skjedd søndag morgen da australske Francesco Marchetti var på vei ned. Han nådde ikke toppen.

– Klatreren tok sitt siste åndedrag i 7500 meters høyde på tibetansk side av fjellet. Han var på vei nedover etter å ha fått høydesyke på rundt 8000 meter, opplyser fjellklatr­erforening­en i Tibet, ifølge The Guardian. Fjelltoppe­n rager 8848 meter over havet.

Leteaksjon

En amerikansk lege og en slovensk fjellklatr­er døde også i to separate ulykker nær toppen av Mount Everest søndag. I det Aftenblade­t gikk i trykken, foregikk det en leteaksjon etter en indisk fjellklatr­er som har vært savnet siden lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway