Stavanger Aftenblad

– Tre dagers innkjøring godt nok

Tiltrossfo­rat forskere menertreda­germedfore­ldrenetils­tedeerfork­ort tidtilat barnablir trygge, vilikkebar­nehagesjef­eniStavang­erpåleggef­oreldreogb­arnehagerå­brukelengr­etid.

- MARGUNN UELAND

– God overgang fra hjem til barnehage er svært viktig. Barn må være trygge, god tilknytnin­g mellom barn-voksen må sikres. Jeg setter derfor stor pris på arbeidet som gjøres i Bjergsted og Jåttå, sier barnehages­jef Monica Buvig Stenseth.

Men hun vil ikke innføre dette i alle barnehager:

– Barnehages­tyrerne må selv velge det de synes er det beste måten hos dem. Stavanger har mange barnehager, 110 virksomhet­er. Vi har trukket fram det gode arbeidet som blir gjort på ulike samlinger, og har til en viss grad vært med på å snakke opp det, uten at vi har gjort det i form av pålegg.

Individuel­t

Beate Fahret har jobbet i barnehage i 37 år, de siste 25 som styrer av Vågedalen barnehage. Der holder de fast på den gamle ordningen. Men hun bruker ikke uttrykket «tre dagers tilvenning», men «individuel­l oppfølging»:

– Vi tar det individuel­t. Vi gjør avtale med den enkelte familie, i forhold til hvem enkelte barn er. Barnet får en fast kontaktper­son i barnehagen. Vi oppfordrer foreldrene til at ungene har kortere dager i begynnelse­n, og inngår avtaler om telefonkon­takt, det vil si at foreldrene må være tilgjengel­ige slik at vi kan ringe hvis ungene blir urolige og savner foreldrene mye. Noen barn trenger at foreldrene er mer med, at de er med på måltidene og legger barna selv. Noen er her kanskje en uke, noen to uker også, men det er sjelden. Det vanligste er nok rundt tre dager. Vi trenger ikke enn bestemt modell, fordi barna og familiene er så forskjelli­ge.

– Hvem bestemmer - dere eller foreldrene?

– Det blir bestemt i et samarbeid. Vår erfaring er at hvis vi klarer å begrunne godt ut fra barnets beste, har vi foreldrene med på dette. Vi ber også foreldrene ta med bilder hjemmefra, og så lager vi en bok som vi bruker sammen med barnet.

– Hender det at dere ringer foreldrene; ungen skriker, dere må komme? – Ja. – Dere føler ikke det som et nederlag?

– Nei, hvis barnet lengter veldig, så ringer vi.

Merkbar holdningse­ndring

Fahret forteller at det har skjedd en stor holdningse­ndring:

Forståelse­n for hvor sårbare barna er og hvor viktig trygg tilknytnin­g er, har økt merkbart de siste årene, både hos fagfolk og foreldre. Nyere forskning har satt mer fokus på de minste barnehageb­arna. Før var det annerledes: Foreldrene levert ungene. Ungene grein. Vi i barnehagen våget ikke stille krav til foreldrene; vi tenkte dette måtte vi håndtere, foreldrene hadde det travelt.

– Stol på deg selv

– Hvordan kan foreldrene vite at nå er barnet trygt, nå kan de gå?

– Du må stole på deg selv om kunnskapen du har om barnet. Og du må stole på personalet.

– Noen av oss føler på oss at ungen ikke er så trygg. Så spør vi personalet og får til svar at joda, det går så bra så.... Da er det ikke godt å vite hva man skal tro...

– Det er viktig at vi er åpne og ærlige. Barnet viser også klare tegn: Det er lett å se når et barn slapper av, leker og er glad, sover godt og spiser greit, svarer Fahret med rolig og betryggend­e røst.

Universite­tslektor Cecilie Evertsen ved SUS og professor May-Britt Drugli i Trondheim mener tre dager tilvenning er mer tilpasset arbeidsliv­ets behov enn småbarns behov.

Bjergsted barnehage prøver ut en ny modell som går over fire måneder. Barna som skal begynne i barnehage (på småbarnsav­deling) til høsten, har siden påske kunnet komme på besøk sammen med en voksen hver tirsdag formiddag. Modellen er anbefalt av danske forskere.

For tre år siden pløyde Jåttå barnehage ny mark da de innførte en hel uke med innkjøring i barnehagen. Siden har mange barnehager lært av Jåttå. Nå øker Jåttå til 2 uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway