Stavanger Aftenblad

Fire Sandnes-skoler får refs

Fire skoler i Sandnes må på kort tid endre rutiner og sørge for at elevene sikres et godt skolemiljø. Fylkesmann­en varsler en rekke pålegg.

- CAMILLA BJØRHEIM

Fylkesmann­en i Rogaland har vært på tilsyn ved fire skoler i Sandnes for å sjekke om elevene sikres et godt psykososia­lt miljø. Aspervika skole får varsel om tre pålegg med 9 underpunkt­er. Bogafjell skole får varsel om fem pålegg med 8 underpunkt­er. Riska ungdomssko­le får varsel om tre pålegg med 6 underpunkt­er. Figgjo skole får varsel om tre pålegg med 10 underpunkt­er.

Samme varsel til alle

Alle skolene får samme varsel som går på at ledelsen må sikre seg kjennskap til hvordan elevene opplever de psykososia­le miljøet. Alle skolene må også sette seg konkrete mål for hvordan et godt miljø sikres.

De må også sørge for å involvere aktuelle råd og utvalg, som feks Foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU), Samarbeids­utvalget (SU) og Samarbeids­miljøutvla­get (SMU).

Disse skal involveres i arbeidet med det psykososia­le miljøet. Flere skoler må også sørge for å involvere elevene i arbeidet med å sikre et godt skolemiljø.

Finner alltid regelbrudd

Den foreløpig rapporten til Fylkesmann­en, som orienterer om regelbrudd­ene og varsler påleggene, gir en tre måneders frist til å rette opp forholdene.

Ifølge Fylkesmann­en avdekkes det som regel alltid regelbrudd når skolene får tilsyn på det psykososia­le miljøet. Slike tilsyn utføres vanligvis på én kommune én gang i halvåret.

Utdannings­direktør Sølvi Ona Gjul forteller at det ikke er tilfeldig hvilke skoler som velges ut. Blant annet brukes resultaten­e fra elevunders­økelsen.

– Videre er vår kjennskap til kommunen og skolene, antall klagesaker og oppslag i mediene med på å avgjøre hvilke skoler som skal få tilsyn. Vi gjør en risikovurd­ering, sier Gjul.

Sandnes har ikke hatt tilsyn på elevers psykososia­le miljø før.

Tre pålegg til Figgjo skole

Figgjo er blant skolene som får varsel om en rekke forhold som må rettes opp. For snart ett år siden trakk FAU seg i protest på dårlig samarbeid med skoleledel­sen. Ved flere anledninge­r har Aftenblade­t skrevet om utfordring­er knyttet til mobbing og håndtering av mobbing, ved skolen.

Ledelsen i kommunen har gjentatte ganger opplyst at det jobbes med å bedre forholdene på skolen. Fylkesmann­en fant imidlertid flere ting å sette fingeren på ved sitt tilsyn i januar: Fylkesmann­ens vurdering er at skolens ledelse ikke i tilstrekke­lig grad sikrer at skolen har kjennskap til hvordan den enkelte elev spesielt opplever det psykososia­le miljøet. Fylkesmann­en kan ikke se at skolen har en rutine som sikrer at FAU blir orientert tidlig nok og involvert i alle saker som er viktige for det psykososia­le miljøet. Fylkesmann­ens vurdering er at skolen ikke setter seg konkrete mål i arbeidet med å oppnå et godt psykososia­lt miljø for elevene. Skolen må også sikre seg en felles forståelse for hva som er krenkende ord og handlinger. Videre må rutiner for når ansatte skal undersøke, varsle eller gripe inn ved mistanke om at elever utsettes for mobbing, bedres.

– Figgjo har en del å gripe fatt i, sier utdannings­direktør Sølvi Ona Gjul, og legger til at Figgjo fikk hele 10 rettepunkt under de tre påleggene som er varslet.

Mye positivt også!

Kommunaldi­rektør Pål Larsson opplyser at alle skolene jobber for å rette opp i avvik. Når det kommer til Figgjo merker han seg imidlertid mye positivt i rapporten fra Fylkesmann­en.

– Det er stor framgang når det kommer til mobbing og skolen gjør det bra på nasjonale prøver. Både elever og lærer trives ved skolen. Jeg opplever at de varsel om pålegg som kommer mest handler om den skriftlige dokumentas­jonen, som kan bli bedre, sier Larsson.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway