Stavanger Aftenblad

Vil bygge kirke og kulturhus

Strand skal bygge kirke på Tau og planlegger nytt kulturhus på Jørpeland. I tillegg er det nye skoler og flerbruksh­all på gang.

- TOR INGE JØSSANG

Rådmannen i Strand går inn for å realisere nytt kulturhus på Jørpeland sammen med private, gjennom et ideelt aksjeselsk­ap. Totalbudsj­ettet er 160 millioner kroner.

Dagens kulturhus kalles Torghuset. Det ble bygd som konfeksjon­sfabrikk av Øglænd konsernet, men driften ble lagt ned i 1985. Lokalene ble siden kjøpt av et byggvarefi­rma som gikk konkurs noen år senere. I 1989 kjøpte kommunen eiendommen av Rogalandsb­anken og bygde om til kulturhus med bibliotek, kino og scene.

Siden midten på 1990-tallet har det vært snakk om å bygge et nytt, regionalt kulturhus. Ulike tomter i Jørpeland sentrum er blitt diskutert. Nå planlegges det et kulturhus i samarbeid med Innovasjon Jørpeland. Det er et selskap som er dannet av flere grunneiere, som ønsker å bygge ut området rundt torget med nytt hotell med 100 rom, kulturhus, opplevelse­ssenter og busstermin­al.

– Realiserin­g av et kulturhus vil være en viktig del av sentrumsut­viklingen på Jørpeland. I tillegg til å være en sentral møteplass vil et kulturhus være med å definere sentrum, heter det i rådmannens saksutredn­ing.

50 millioner

143 år gamle Strand kirke er en liten trekirke. Strand kirkelige fellesråd vil bygge en ny arbeidskir­ke med 450 sitteplass­er i Tau sentrum. Byggestart er planlagt sommeren 2018.

Det er økonomisk gunstigst at kommunen tar opp lån. Rådmannen foreslår derfor at Strand kommune tar opp et lån på 50 millioner kroner, som så gis i tilskudd til Strand kirkelige fellesråd for bygging av kirke på Tau. I tillegg skal kirken samle inn 6 millioner kroner.

Et tilskudd på 50 millioner kroner utløser automatisk cirka 5,2 millioner kroner i ekstra tilskudd til andre tros- og livssynssa­mfunn i kommunen. Tros- og livssynssa­mfunn utenom Den norske kirke har nemlig et lovmessig krav på tilskudd fra staten som om lag svarer til statens bevilgning­er til Den norske kirke, regnet per medlem.

Kirke og kulturhus skal diskuteres i formannska­pet 31. mai. Utenom planlegges skoleutbyg­ging til rundt 660 millioner kroner, ny flerbruksh­all til 120 millioner i samarbeid med Staal Jørpeland, nye turstier og mye annet smått og stort. Totalt er det snakk om investerin­ger for cirka 1 milliard de kommende årene.

Behov

– Vi satser, fordi det er behov for alt dette. Egentlig har Strand kommune lav gjeld per innbygger sammenlign­et med mange andre kommuner, fordi vi ikke har kommet i gang med utbygging av skoler, kultur og idrettsfas­iliteter. Nå rigger vi oss for Ryfast og vekst, og for å gi dagens innbyggere et godt tilbud. For å få effektiv bruk av pengene, vil vi ha samarbeid med private og frivillige, sier ordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

 ??  ??
 ?? FOTO: INNOVASJON ?? Området rundt Jørpeland torg skal etter planen bygges ut kulturhus, opplevelse­ssenter og busstermin­al, samt nytt hotell med 100 rom.
FOTO: INNOVASJON Området rundt Jørpeland torg skal etter planen bygges ut kulturhus, opplevelse­ssenter og busstermin­al, samt nytt hotell med 100 rom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway