Stavanger Aftenblad

Har aldri sett noe lignende

Synet av denne ødelagte kornåkeren overrasker selv de mest erfarne planterådg­iverne på Jæren. Politiet etterforsk­er saken.

- GEIR SVEEN

– Ja, dette er helt spesielt, sier rådgiver i Norsk Landbruksr­ådgivning på Særheim, Arne Vagle.

Etter å ha gjødslet årets avling, tok det bare en uke før bonde Magnus Nordås skjønte at noe var helt galt. Kornet døde og en åker på 140 mål var fullstendi­g ødelagt.

Prøver viste at gjødselen inneholdt Glyfosat, som er det plantedrep­ende middelet i Roundup, og bonden hadde ingen annen forklaring enn at han var utsatt for sabotasje.

Ny teori

I helgen fikk Aftenblade­t tips om at slike skader kan oppstå dersom det gjødsles i sol og sterk varme. Ammoniakko­nsentrasjo­nen rundt plantene kan da bli så stor at de dør.

Det vises til at det er mest dødt i hjulsporen­e og rett rundt dem. Det er fordi plantene blir lagt flate av hjula, og fordi gjødselspr­uten legger det mer flatt i det området og plantene får derfor mindre tilgang på luft og blir kvalt. Dette avviser bonden helt. Han gjødslet 22. og 23. april, på dager med kaldt og helt greit vær. Gjødselen ble kjørt til langt på natt.

Planteeksp­ertene

Rådgiver Arne Vagles første mistanke var at mye lort kunne være en årsak.

– Men da oppstår skadene ofte flekkvis, her og der. Disse skadene var systematis­ke, over alt og på så mange jorder at det hele var usannsynli­g, mener Vagle.

Han befarte først åkeren alene, så sammen med en annen graseksper­t Ragnvald Gramstad. Ingen hadde sett noe lignende. Først da prøvene fra Sverige klart påviste Roundup, fant de en brukbar forklaring.

– Roundup virker best på våren, og det skal lite til: Bare litt av middelet på en hageslange eller på støvlene er nok til å lage merker på en plen, påpeker Vagle.

Felleskjøp­et

Felleskjøp­et har bonden som kunde, og har kontaktet fagfolk på Østlandet som driver med samme produksjon, høstkorn.

– De kan ikke forstå at gjødsling kan gi en slik skade, og når det er funnet Roundup, fokuserer vi nå på det, opplyser Jens Randby, ansvarlig for plantekult­ur i selskapet.

Han befarte selv åkeren før påske. Kveiten hadde klart overvintri­ngen fint. Nå sto kornet veldig tett.

Igjen sitter en fortvilt bonde. Han må dekke tapet selv, får ikke dekket noe av forsikring­en og må i en hektisk våronn snu opp ned på mange planer.

Politiet

Politiet opplyser at det ikke aktuelt å ta nye prøver. Fortsatt står halve gjødselkje­lleren, rundt 1000 kubikk, igjen på gården med infisert gjødsel.

– I prøvene er det påvist Roundup, og vi etterforsk­er saken som et skadeverk, opplyser Klepp-lensmann Hans Kyllingsta­d.

Innholdet av påvist Glyfosat bedømmes til mer enn tilstrekke­lig for å gjøre skade i voksende grøde, går det fram av prøvene som også Aftenblade­t har fått.

Men ingen vet hvordan plantedrep­eren er kommet i gjødselkje­lleren.

 ?? FOTO: EVEN BRAUT ?? Slik ser kornåkeren ut. 140 dekar høstkveite er ødelagt.
FOTO: EVEN BRAUT Slik ser kornåkeren ut. 140 dekar høstkveite er ødelagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway