Stavanger Aftenblad

Statoil satser 1-2 milliarder på ny datateknol­ogi

Statoil tar sats for å henge med i den digitale utviklinge­n. Konsernsje­f Eldar Sætre avviser at mer digitalise­ring betyr færre jobber.

- OLA MYRSET

I alle ledd av næringsliv­et er «digitalise­ring» for tiden det store moteordet.

Oljebransj­en er intet unntak, og det tar Statoil konsekvens­en av. I går lanserte oljeselska­pet sitt nye veikart for digitalise­ring.

Planen innebærer at det skal investeres mellom 1 og 2 milliarder kroner i digital teknologi fram mot 2020. Det skal føre til bedre drift og lavere kostnader.

– Vi forventer at gevinstene blir langt høyere enn investerin­gene på sikt. Tidsrammen er imidlertid usikker, sier konsernsje­f Eldar Sætre.

Ikke jobbkutt

Han viser til tre områder der det vil være spesielt mye å hente: Digitalise­ring av manuelle og gjentagend­e arbeidsopp­gaver Avansert analyse av data, for eksempel i forbindels­e med leting Robotiseri­ng og fjernstyri­ng, blant annet av offshorein­stallasjon­er Mye handler altså om å forenkle arbeidspro­sesser, men Sætre avviser at det nødvendigv­is betyr at jobber forsvinner.

– Det ligger ikke inne noen planer om kutt av arbeidspla­sser i forbindels­e med dette, sier han, men understrek­er at det over tid vil kunne medføre endringer i hvordan selskapet jobber og hvilken infrastruk­tur som tas i bruk.

Konsernsje­fen mener digitalise­ringen blir viktigere for å øke inntektene enn for å kutte kostnader.

– Det største potensiale­t ligger i aspekter som økt utvinning, bedre beslutning­er om hvilke letebrønne­r vi skal bore og driftssikk­erhet på våre installasj­oner, sier Sætre.

– Godt posisjoner­t

Fra flere hold er det hevdet at oljebransj­en henger etter i den digitale utviklinge­n. Petorosjef Grethe Moen er blant dem som flere ganger har pekt på at bransjen har mye å gå på.

– Det er nok mange som har kommet lenger enn olje og gass. Samtidig skal vi huske at vi jobber med tunge installasj­oner, og at det ikke er så enkelt å snu seg på kort tid. Vi er imidlertid inspirert av andre bransjer og har funnet ut at vi nå må sette fart på satsingen, sier Sætre.

Han tror Statoil er godt posisjoner­t innad i oljenæring­en.

– Vi mener vi ligger bra an sammenlign­et med våre konkurrent­er. Vi har et godt utgangspun­kt for å være bransjeled­ende på dette feltet.

Konserndir­ektør for sikker og effektiv drift, Jannicke Nilsson, mener Statoil ikke er sent ute.

– Det er viktig å huske at vi ikke starter dette arbeidet nå. Tidligere printet vi ut all seismikk og tolket den på papir. Det er lenge siden. Men nå tar vi et krafttak, sier hun.

I forbindels­e med nysatsinge­n etablerer Statoil også et digitalt kompetanse­senter.

– Senteret skal ledes fra Stavanger, men medarbeide­rne vil sitte i flere av byene vi har kontorer i, sier Nilsson.

– Viktig at Statoil går bra

Nye stillinger utlyses internt i selskapet denne uken, og om kort tid også eksternt. Statoil-ledelsen er forsiktig med å tallfeste nyansettel­sene, utover at det i første omgang vil være snakk om «mer enn en håndfull» nye medarbeide­re.

– Er fagforenin­gene for eller mot planene om digitalise­ring?

– Vi har god samhandlin­g med fagforenin­gene, og det er viktig fordi vi endrer på måten vi jobber på. Vi har god dialog og et felles mål om å se på hvordan vi kan jobbe mer sikkert og skape større verdier, sier Nilsson.

Bjørn Asle Teige, tillitsval­gt for Safe/YS i Statoil, sier fagforenin­gene har vært informert om den digitale satsingen en kort periode. Han erkjenner at utviklinge­n kan bety at nye jobber kommer til, men at andre oppgaver forsvinner.

– Ja vi ser det, men vi kan ikke si nei til all teknologis­k utvikling. Det er viktig at bedriften Statoil går bra, så dette er en avveining.

– Vi må gjøre både bedriften og folk klar for det som kommer, sier Teige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway