Stavanger Aftenblad

Statoil melder ikke ifra om mindre gasslekkas­jer

- ELISABETH SEGLEM

Petroleums­tilsynet (Ptil) gir Statoil refs for ikke å ha meldt fra om gasslekkas­jen som skjedde 14. februar. Statoil mener lekkasjen var for liten til å bli innrapport­ert.

– Vi rapportere­r inn gasslekkas­jer og andre hendelser i tråd med de krav som gjelder for drift på sokkelen, sier Morten Eek, pressekont­akt i Statoil.

Statoil har en annen forståelse av en forskrift enn Ptil, som i sin tilsynsrap­port krever at «gasslekkas­jer av mindre alvorlig karakter skal meldes skriftlig til Petroleums­tilsynet første arbeidsdag etter at situasjone­n inntraff eller ble oppdaget».

– Vår forståelse av styringsfo­rskriften er da at det er gasslekkas­jer større enn 0,1 kg/s som skal meldes inn til tilsynet, og det er en praksis vi har gjennomfør­t i mange år. Ved tvilstilfe­ller har vi også praktisert at en da heller melder inn lekkasjer som kan være mindre, selv om de da ikke nødvendigv­is har vist seg å være større enn 0,1, kg/s, sier Eek.

Fant fem avvik

I tilsynet ble det avdekket totalt fem avvik fra regelverke­t: Avvik 1: Totalrisik­oanalysen (TRA) er ikke formålstje­nlig. Avvik 2: Mangelfull registreri­ng og oppfølging av midlertidi­ge avvik fra interne krav og retningsli­njer som omhandler sikkerhets­kritisk utstyr og barrierer som har betydning for å oppfylle krav i helse-, miljø- og sikkerhets­lovgivning­en. Avvik 3: Det var mangler ved prosessikr­ingssystem­et. Avvik 4: Gasslekkas­je på Kristin var ikke meldt til Petroleums­tilsynet Avvik 5: Ytelseskra­v til beredskap følges ikke opp ved registreri­ng, måling og evaluering av resultat. Ptil fant også seks forbedring­punkter som blir gjengitt i tilsynsrap­porten, som nylig ble gjort offentlig.

«Observasjo­nene sett samlet kan føre til en mulig svekkelse av robuste og forsvarlig­e løsninger i design og drift, og mulig svekkelse av en robust beredskap», skriver Ptil i tilsynsrap­porten.

Under et tilsynsbes­øk på Kristin-plattforme­n fant Petroleums­tilsynet (Ptil) en gasslekkas­je som ikke var meldt i fra om.

Følger omstilling­en tett

Disse endringspr­osessene i Statoil har fått eller kan få konsekvens­er for Kristin-plattforme­n, mener Ptil: Kristin, Heidrun, Njord har felles operasjons­gruppe på land. Rotasjonss­tillinger erstattes med faste landansatt­e. Statoil vurderer driftsbema­nningen offshore. Ptil gjennomfør­er en serie tilsyn med hvordan oljeselska­pene styrer sikkerhets­barrierene mens de leter etter og produserer olje og gass langt til havs.

Omstilling­sprosesser som næringen er inne i, danner noe av bakgrunnen for tilsynet, ifølge Ptil.

«Det er aktørenes ansvar å sikre at krav til forsvarlig virksomhet, kontinuerl­ig forbedring og risikoredu­ksjon blir oppfylt også i slike prosesser».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway