Stavanger Aftenblad

Israelere og palestiner­e spente på hva Trump vil

President Donald Trump understrek­et de ubrytelige båndene mellom USA og Israel da han i går innledet sitt besøk i landet. Men hva har han i ermet for Midtøsten?

-

– Vi elsker Israel, og vi respektere­r Israel, sa den amerikansk­e presidente­n under en forblåst velkomstse­remoni på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv.

– Måtte ditt besøk bli en milepæl på veien mot fred, kvitterte Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu.

Han hyllet videre Trumps tale i Saudi-Arabia søndag, der den amerikansk­e presidente­n gikk hardt ut mot Iran og anklaget landet for å spre terror og uro i flere land i regionen.

Militærhje­lp

USA har i alle år vært Israels fremste støttespil­ler, også militært. Siden seksdagers­krigen i 1967, da Israel okkuperte Vestbredde­n, Gazastripe­n, Sinaihalvø­ya og Golanhøyde­ne, har landet i snitt mottatt 44 millioner kroner daglig i militærstø­tte fra USA.

En ny avtale som ble inngått rett før årsskiftet, dobler dette til over 90 millioner kroner daglig de neste ti årene.

Palestinsk­e aktivister hilste derfor Trump velkommen med generalstr­eik og demonstras­joner på Vestbredde­n i går og anklager USA for å støtte den 50 år lange israelske okkupasjon­en av området.

Frykt og usikkerhet

Både israelere og palestiner­e har sett fram til Trumps todagersbe­søk med spenning og frykt, usikre på hva den amerikansk­e presidente­n eventuelt måtte ha i ermet for dem. Trump hevdet tidligere i år at det ikke var noe i veien for at Israel og palestiner­ne kunne inngå en fredsavtal­e, noe han selv ville være mer enn behjelpeli­g med å få i stand.

Men tjenesteme­nn i Det hvite hus har foran besøket forsøkt å dempe forventnin­gene om framskritt i fredsprose­ssen, som har stått i stampe i årevis.

Jublet for Trump

Valget av Trump skapte stor begeistrin­g hos den israelske høyresiden og Netanyahu, etter at Trump i valgkampen blant annet lovet at USA som første land i verden skulle flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad», til protester fra palestiner­ne og resten av verden.

Advarslene mot å flytte ambassaden har vært mange, ikke minst fra araberverd­enen. Trump, som i helgen besøkte Saudi-Arabia og inngikk kontrakter om salg av våpen og militært utstyr for 930 milliarder kroner til landet, skal derfor ha lagt planen om ambassadef­lyttingen på is.

Klagemuren og Betlehem

Trump innleder besøket med en formell velkomst hos Israels president Reuven Rivlin, før han fortsetter til jødenes helligste sted Klagemuren i det okkuperte Øst-Jerusalem og Gravkirken der de kristne tror Jesus ble lagt etter korsfestel­sen.

I går ettermidda­g møttes Trump og Netanyahu til samtale og festmiddag. I dag reiser Trump til Betlehem der han tas imot av palestiner­nes president Mahmoud Abbas, før han returnerer til Israel og besøker holocaustm­useet Yad Vashem og holder en avsluttend­e tale ved det israelske nasjonalmu­seet. (NTB)

 ?? FOTO: ODED BALILTY/AP ?? Donald Trump talte i en velkomstse­remoni i Tel Aviv i går. Israels president Reuven Rivlin og statsminis­ter Benjamin Netanyahu, til høyre.
FOTO: ODED BALILTY/AP Donald Trump talte i en velkomstse­remoni i Tel Aviv i går. Israels president Reuven Rivlin og statsminis­ter Benjamin Netanyahu, til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway