Stavanger Aftenblad

EU-opprør nærmer seg bristepunk­tet

- THOMAS LAURITZEN

Etter årelang strid er andre europeiske regjeringe­r med EU-skeptiske ledere i Polen og Ungarn. Állítsuk meg Brüsszelt! – «La oss stoppe Brussel!» Slik står det i avisannons­er, på gateskilt i Budapest og i personlige brev som Ungarns rundt 8 millioner stemmebere­ttigede borgere har mottatt den siste måneden.

I en ny «nasjonal høring» angriper Ungarns leder Viktor Orban nok en gang europeiske beslutning­er, før regjeringe­n hans via spørreskje­maer ber om velgernes støtte til å ignorere dem. Spørsmålen­e kan neppe kalles objektive.

For eksempel blir terrorisme satt i direkte forbindels­e med asylsøkere, som «Brussel vil tvinge Ungarn til å slippe inn i landet». Deretter blir de spurt om a) ungarske myndighete­r skal overvåke disse menneskene «av hensyn til ungarernes sikkerhet», eller b) de skal bare gå fritt rundt i landet.

Formålet er å kunne demonstrer­e folkelig støtte til en ny lovgivning om å sperre alle asylsøkere inne i bevoktede leirer, som Orbans dominerend­e parti Fidesz tross høylytte protester fra EU og FN kjørte gjennom det ungarske parlamente­t i begynnelse­n av mars.

Et annet spørsmål til innbyggern­e om å la myndighete­ne gripe inn overfor «innblandin­g fra organisasj­oner med utenlandsk støtte» i Ungarns «interne forhold», skal tydeligvis bane vei for en annen ny lov om statlig kontroll over internasjo­nale ikke-statlige organisasj­oner og utdannings­steder i landet.

Stadig mer autoritær

Viktor Orban fortsetter dermed på kursen mot et stadig mer autoritært ettpartist­yre som EU i årevis har anklaget for å være i strid med grunnregle­r om rettssikke­rhet, ytringsfri­het og andre grunnlegge­nde borgerrett­igheter i Europa. Ungarn fortsetter også å ignorere EUs felles innvandrin­gspolitikk og beslutning­ene som er tatt om omfordelin­g av asylsøkere mellom medlemslan­d. Det samme gjør Polen. Siden det nasjonalko­nservative partiet Lov og rettferdig­het (PiS) med stor margin vant det polske valget høsten 2015, har Polens ledere konsekvent fulgt Orbans eksempel. Også Polen har nå i over et år vært gjenstand for en rekke advarsler fra Brussel på grunn av regjeringe­ns politiske utrensning i toppen av både medier, domstoler, offentlige myndighete­r, politiet og militæret.

Ingenting av det synes å bekymre hverken Viktor Orban eller PiS-leder Jaroslaw Kaczynski. De har inngått en pakt om å beskytte hverandre i enhver beslutning på toppmøteni­vå i unionen.

De siste dagene har imidlertid bydd på flere begivenhet­er som burde få dem til å spisse ørene. I forrige uke truet EU-kommisjone­n med å trekke Polen og Ungarn for EU-domstolen hvis de ikke begynner å motta flyktninge­r som del av unionens kvotesyste­m. Samtidig uttrykte Frankrike, Tyskland og andre kjerneland dyp bekymring over Polens utvikling under et ministermø­te i Brussel.

Nær å miste tålmodighe­ten

Dagen etter vedtok Europaparl­amentet for første gang noensinne å innlede forberedel­ser til en mulig straffepro­sedyre mot Ungarn i henhold til traktatens artikkel 7 om brudd på EUs grunnlegge­nde demokratis­ke verdier.

Vi er ennå svært langt unna en reell avstraffel­se i form av bøter eller fratakelse av stemmerett. Det at parlamente­ts forsiktige første skritt overhodet kunne vedtas demonstrer­er samtidig at selv Orbans støttespil­lere blant borgerlige søsterpart­ier i Europa er i ferd med å miste tålmodighe­ten.

Også i toppsjikte­t av europeisk politikk er det i ferd med å skje et skifte som kan bryte EUs nøling overfor rebellene i øst: Frankrikes nye president Emmanuel Macron har store ambisjoner for unionen etter Brexit, og han har gjort det klart at manglende respekt for EUs kjerneverd­ier ikke kan tolereres.

Det er langt ifra sikkert at de forskjelli­ge straffepro­sedyrene munner ut i noe konkret i overskueli­g fremtid. Samtidig er EU også et politisk og økonomisk samarbeid som snart skal i gang med forhandlin­ger om det neste sjuårige rammebudsj­ettet etter 2020.

Storbritan­nias exit betyr at støtteordn­ingene under alle omstendigh­eter vil gjennomgå store endringer. I denne situasjone­n får store støttemott­akere som Polen og Ungarn bruk for velvilje og solidarite­t fra resten av EUs ledere, noe hverken Orban eller Kaczynski tilsynelat­ende har ofret en tanke for øyeblikket.

Den holdningen kan vise seg å bli dyr når milliarden­e skal fordeles fra unionens pengekasse etter brexit. Og det er kanskje ikke dét Viktor Orban mener med å «stoppe Brussel

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? I en ny «nasjonal høring» angriper Ungarns leder Viktor Orban nok en gang europeiske beslutning­er, før regjeringe­n hans via spørreskje­maer ber om velgernes støtte til å ignorere dem.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX I en ny «nasjonal høring» angriper Ungarns leder Viktor Orban nok en gang europeiske beslutning­er, før regjeringe­n hans via spørreskje­maer ber om velgernes støtte til å ignorere dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway