Stavanger Aftenblad

Biskop Braut har signaliser­t respekt

- INGUNN LØKSTAD SALVESEN

For å være ærlig så skuffer det meg hvis homokonser­vative prester ikke unner andre prester i kirken at de kan få følge sin egen overbevisn­ing/samvittigh­et. I et innlegg på verdidebat­t 12. mai skriver Thomas Peter Randulff at Nærbø sokneråd gjorde et vedtak 23. april om ikke å innføre den nye vigselslit­urgien i Nærbø, og at responsen fra biskop Ivar Braut var at et menighetsr­åd ikke har myndighet til å iverksette et slikt vedtak. Derved kritiseres Ivar Braut for «kirkelig uorden». Stort mer urettferdi­g kritikk skal en lete lenge etter, tenker jeg.

Hadde ikke reservasjo­nsrett

Jeg synes Braut har signaliser­t respekt overfor de som tolker Bibelen annerledes enn ham selv. Intet menneske har rett til å tvinge andre til å leve i strid med sin egen overbevisn­ing. Mange såkalt homolibera­le prester har i årevis vært tvunget til å praktisere jobben sin etter andres overbevisn­ing, – altså stikk i strid med det de selv var overbevist om. Hvis de ikke sluttet i jobben, kunne de føle at de var tvunget til å tråkke på andres menneskeve­rd. De hadde jo ikke reservasjo­nsrett, – slik de homokonser­vative prestene nå har.

Kranglinge­n om hvorvidt et menighetsr­åd kan avvise bruk av den nye vigselslit­urgien, opplever jeg som et uverdig flisespikk­eri. Lover, regler, ord-konstruksj­oner, innhold i våre begrep, presedens, tradisjone­r, osv. er uansett menneskeve­rk.

Vi «vanlige» folk har heller ikke kunnskap om forskjelle­n i tolkningen av ord innen de forskjelli­ge fagområden­e. Jfr. diskrepans­en i tolkningen av ordet «utilregnel­ighet» blant jurister og leger i «22. juli-saken».

Problemsti­llingen kan assosieres med tidligere valgmuligh­et i Den norske kirke: For noen få år siden måtte hver enkelt menighet velge hvilken liturgi de ville bruke på sine ordinære gudstjenes­ter. Men menighetsr­ådet kunne ikke svartelist­e eller forby bruk av liturgier de selv ikke likte.

Fungere som yrkesforbu­d

Hvis biskop Braut skulle godta et forbud mot den nye vigselslit­urgien i Nærbø, ville det nærmest fungere som et yrkesforbu­d for de prestene som godtar homofilt samliv. Hvem ville ønske å bli prest der, hvis du måtte forvente å bli hakkekylli­ng hvis du fulgte din samvittigh­et i møte med allerede sårede medmennesk­er?

Biskop Brauts avvisning av vedtaket i Nærbøs sokneråd, tror jeg vil redusere sjansen for pinlige konflikter i menigheten. F.eks. må vi regne med «undervanns­skjær» i fremtiden med hensyn til kjønnskomp­leksiteten.

Etter at «Lov om endring av juridisk kjønn» trådte i kraft 1. juli 2016, kan alle få velge sitt juridiske kjønn. Derfor undres jeg: Er det konsensus i menigheten om hvordan begrepene mann og kvinne skal defineres og praktisere­s i forhold til vigselsrit­ualet?

Pinlig

Vil dere holde dere til det kjønnet som ble tildelt ved fødselen? Eller vil dere respektere et nytt selvvalgt juridiske kjønn? Hvis bare den gamle liturgien kunne brukes i Nærbø kirke, ville en «tilkalt» prest formelt sett bare kunne bruke uttrykket mann og kvinne i vigselsrit­ualet. Jeg frykter det kan oppfattes som pinlig hvis den ene part av brudeparet skulle bli benevnt som det motsatte av personens juridiske kjønn. Kanskje kunne slike hendelser bli populært førsteside­stoff i landsdekke­nde aviser. – Og tenk hvilket «kranglings­potensiale» det ville være lokalt!

For å være ærlig så skuffer det meg hvis homokonser­vative prester ikke unner andre prester i kirken at de kan få følge sin egen overbevisn­ing/samvittigh­et. Homokonser­vative prester har jo hatt denne mulighet i alle år, og har den fortsatt ved at de har sin reservasjo­nsrett. Hvis Dnk skal fungere som en felles kirke for alle medlemmer, må alle være trygge på at de blir respektert om de følger sin egen religiøse overbevisn­ing.

 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? «Hvis biskop Braut skulle godta et forbud mot den nye vigselslit­urgien i Nærbø kyrkje, bildet, ville det nærmest fungere som et yrkesforbu­d for de prestene som godtar homofilt samliv», skriver Ingunn Løkstad Salvesen.
FOTO: JON INGEMUNDSE­N «Hvis biskop Braut skulle godta et forbud mot den nye vigselslit­urgien i Nærbø kyrkje, bildet, ville det nærmest fungere som et yrkesforbu­d for de prestene som godtar homofilt samliv», skriver Ingunn Løkstad Salvesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway