Stavanger Aftenblad

Kunst og næring trenger en sterk kulturpoli­tikk

Åndsverklo­ven

- MORTEN HOVLAND

Bård Folke Fredriksen påstår i sitt svar (Aftenblade­t 19. mai) at mitt innlegg (13. mai) bygger på en rekke misforståe­lser. Dette er ikke riktig. Regjeringe­ns forslag ble trukket, men kun fordi kritikken var så massiv. Musikere som Odd Nordstoga og Bjørn Eidsvåg brukte bl.a. sin posisjon til å aksjonere på kreative og synlige måter. Heldigvis tok regjeringe­n til fornuft. Men bare når det gjaldt den omstridte paragraf 71.

Det er heller ikke riktig, slik Folke Fredriksen påstår, at endringene i åndsverklo­ven styrker kunstnerne­s posisjon. For å sitere Dramatiker­forbundets advokat: «Loven bør sendes tilbake til ny behandling», fordi: «Lovforslag­et som nå foreligger er, etter Dramatiker­forbundets mening, dårligere for opphaverne enn det opprinneli­ge forslaget og dagens lov.»

Ikke lyktes

Det kan godt hende at regjeringe­n har en intensjon om å styrke kunstnerne­s posisjon, men da har den ikke lyktes. – Ja, det er riktig som Folke Fredriksen hevder, at ikke alle kan livnære seg av kunst i Norge. Grunnene til dette er blant annet at vi er et lite språkområd­e. Noe som for eksempel gjør det svært vanskelig å finansiere filmproduk­sjon kommersiel­t. Løsningen er sannsynlig­vis ikke, som regjeringe­n forsøker, å bruke åndsverklo­ven. Skal man tøyle internasjo­nal kapital, er det dessverre bare en ting som gjelder: Regulering.

På samme måte som vi skjermer olje, fiskeri og landbruk, trenger vi en sterkere kulturpoli­tikk. En kulturpoli­tikk som støtter både den frie kunsten, og kunst som næring.

– Ja, Folke Fredriksen, kunnskap trengs: Blant annet i forhold til den store, økonomiske lekkasjen kunstbrans­jene opplever pga. strømming, og lovlig- og ulovlig nedlastnin­g. Fortjenest­en går til store kommersiel­le aktører som får reklameell­er abonnement­sinntekter på innholdet vi skaper. Bare promiller av overskudde­t deres ville gitt en sunn og bærekrafti­g norsk kulturnæri­ng. Det vi trenger er en ny «kassettavg­iftslov».

Som 13-åring betalte jeg gladelig noen kroner ekstra for VHS, kassettspi­ller og Walkman for å kunne ta opp musikk fra LP-er, eller «Ti i skuddet», og da jeg senere jobbet i nærradio, noterte vi spilte minutter på all musikk, slik at komponiste­r og musikere fikk betalt. De samme prinsippen­e ville enkelt kunne inkorporer­es i den digitale økonomien, der selv det minste klikk loggføres. På den måten ville innholdsle­verandører, via kunstnerfo­rbundene, få betalt for faktisk bruk av norsk kulturinnh­old.

Bærekrafti­g økonomi

– Ja kunst og næring trenger hverandre, men først og fremst trengs en sterk, norsk kulturpoli­tikk. Det er ingenting vi som både skaper og produserer innhold heller vil, enn at flest mulig skal nyte godt av det vi skaper. Til det trenger vi en bærekrafti­g økonomi for hele det norske kunstfelte­t. I den kampen står vi sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway