Stavanger Aftenblad

Dronningen ønskes til lykke som årets hovedutsti­ller

- TOVE SUNDT-HANSEN

Vår dronning Sonja har alltid hatt kunsten som del av egen ryggrad, et mål. Som kunsthisto­riker og dronning har hun bidratt gjennom mange år til å styrke kunstfelte­t og legge til rette innen flere kunstfelt. Vi har all grunn til å være stolte over hennes langsiktig­e og gjennomarb­eidede fokus. Hva som til nå er blitt skapt av ulike grunnmurer.

Parallelt med å fylle sin dronningro­lle har Sonja gjennom lang tid søkt sin egen utvikling som skapende menneske. Hun har målbevisst arbeidet med sitt personlige uttrykksbe­hov, med særlig vekt på grafikkens muligheter.

Beinhard kritikk

Hun er i år valgt som hovedutsti­ller i det nyoppussed­e Kube 1 i Bergen med åpning den 23. mai. Debatten raser og kritikken er beinhard. Hun har takket ja til å bli målt og vurdert på lik linje som enhver billedkuns­tner må tåle med påfølgende hensynsløs­e og ærlige kunstkriti­kker av utstilling­en. En blir vurdert etter mange kriterier.

Har utstilling­en et budskap? Er den godt eller dårlig kuratert? Er det god eller dårlig beherskels­e av teknikk? og så videre. Spørsmålen­e som springer ut av kriteriene, er mange og flerfoldig­e. Hvorvidt kunstneren har utdannelse eller ei, kommer lengre nede på listen. Jeg tar det for gitt at Sonja nettopp ønsker en slik ærlig tilbakemel­ding på sine arbeider. Gjennom slike prosesser skapes grunnlag for videre personlig indre vekst og refleksjon. Hun er ikke redd for å blottstill­e sin styrke og svakhet, være sårbar og stå på barrikaden.

Det kreves mot og gjennomfør­ingsevne for å lage separatuts­tillinger. Gevinsten for Kube og Norge generelt er å bli verdenskje­nte, som på sikt kan høste fremtidige, ukjente gevinster.

Tilfeldigh­etene florerer

Hva som er pip eller pop? Kunst eller ikke kunst? Hvem som er inne eller ute…? Hvem som velger ut, snakker, styrer og steller, påvirker historiens utfall. Tilfeldigh­etene florerer.

Jeg misliker kritikkens snevre fokus, mangelen på respekt, støtte, generøsite­t og vilje til å dele rampelyset. Jeg ønsker dronningen til lykke med sin 80-årsdag og ikke minst som årets hovedutsti­ller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway