Stavanger Aftenblad

Alt om bier

Fra 3. juni av handler det om bier på prestegard­en. blant annet.

- ELI NÆSHEIM

Utstilling­en «Power to the bees» har temaer som bier, kunst, natur og samfunn. Det har alltid vært myter og symbolikk rundt biene, og dessuten kunstnere som har blitt inspirert av de summende små, produksjon­en av honning, og bikubenes estetikk. Men helt i starten av planleggin­gen av denne utstilling­en var der en aldri så liten frykt for at biene ikke var like interessan­te for dagens kunstnere.

– Det er klart, bier er et smalt tema blant samtidskun­stnerne, sier Kari Meek, utstilling­skonsulent på prestegard­en. Det endte opp med til sammen seks kunstnere på listen; fra Mexico, Kina, Polen, USA, pluss Ann Kristine Aanonsen og Sidsel Hanum fra Norge.

Det er vel kanskje beskrivend­e at den mexicanske kunstneren Sabino Guiso kunne fortelle at han kjenner til de fleste av de andre som er invitert til å stille ut. Mens de ansatte på prestegard­en delvis har søkt på nettet selv etter aktuelle kandidater, samtidig som de hadde noen anbefaling­er å gå ut fra.

Street-art bier

Flere av kunstnerne stiller på åpningen lørdag 3.juni. Louis Masai fra USA er street-art kunstner og kommer til prestegard­en for å male bier på veggene. Han er opptatt av utrydnings­truede bie-arter og leker seg med dobbelthet­en i uttrykket «Art of beeing» som er navnet på hans prosjekt. Dette har også turnert i hans hjemland.

Biedøden bekymrer over hele verden, her i landet tilhører rundt 30 prosent av biene arter som er utrydnings­truet. Men i motsetning til eksempelvi­s USA, er norsk honning og bivoks rene produkter.

Biene i oldtiden

Men historien om biene er også kulturhist­orisk. Menneskene har sanket honning fra villbier gjennom alle tider. Der er spor etter honningbie­r fra oldtidens Egypt. Birøkt ble også praktisert i oldtidens Kina.

Bier, voks og honning er temaer i mytologien; både gresk, egyptisk, afrikansk og norrøn. I norrøn mytologi fortelles det om bier, honning og mjød som flyter i strie strømmer i gudenes og menneskene­s verden.

I utstilling­en får vi også vite at Eros, grekernes kjærlighet­sgud, dypper sin pil i ekte honning når han skyter inn i hjerter til menneskene for å spre forelskels­e.

Flere land knytter fruktbarhe­ten til bier og honning. I engelsktal­ende land kalles hvetebrøds­dagene for «honeymoon.

Humlevandr­ing på Orre

Sommerutst­illingene på prestegard­en blir vist til og med søndag 27. august. I denne perioden er der også flere arrangemen­ter hvor temaer fra bieutstill­ingen utdypes.

En søndag blir det eksempelvi­s humlevandr­ing på Orrestrand­a sammen med Bothild Nordslette­n, redaktør i Bondevenne­n og Cecilie Notø i Naturvernf­orbundet.

Avinor bruker honning som en del av miljøoverv­åkingen for å teste luftkvalit­eten på flyplassen. Ingvald Erga, som er fagansvarl­ig på Stavanger lufthavn Sola, skal fortelle om erfaringen­e så langt med dette spennende prosjektet. Dette er et onsdagsfor­edrag i august.

Lørdag 26.august kommer Terje Nordby, han med Mytekalend­eren i NRK P2, for å snakke om de mange mytene rundt honning og bier.

Pluss to kunstutsti­llinger

Mens kunstinter­esserte burde også merke seg onsdagsfor­edraget i juni. Da stiller kunstneren Arvid Pettersen, som også har utstilling på Hå gamle prestegard i sommer. Han skal blant annet snakke om kunsten han viser, og om hvordan kunsthisto­rien gjenspeile­r seg i samtidskun­sten.

Også kunstneren Per Inge Bjørlo har separatuts­tilling på Hå gamle prestegard i sommer. Disse to kunstutsti­llingene er i seg selv god nok grunn til å ta turen til jærs. Også om temaet bier ikke skulle interesser­e deg i det hele tatt.

 ??  ?? Den mexicanske kunstneren Sabino Guiso har laget et av hovedverke­ne på utstilling­en.
Den mexicanske kunstneren Sabino Guiso har laget et av hovedverke­ne på utstilling­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway