Stavanger Aftenblad

– Blir merkelig å følge Tour des Fjords fra sidelinjen

Alexander Kristoff (29) satser på å legge treningstu­rene innom Tour des Fjords-løypen denne uka – sånn at han i hvert fall får oppleve litt av sykkelfest­en på nært hold.

- KRISTIAN OFTEDAL KVENDSETH

For to år siden vant han tre av fem etapper. I fjor vant han tre etapper og rittet sammenlagt. I år følger Alexander Kristoff Tour des Fjords som vanlig tilskuer.

– Det blir litt merkelig å følge med fra sidelinjen. Det er et ritt jeg alltid har likt å kjøre. Dessverre passet det ikke inn i kalenderen min denne sesongen, sier Alexander Kristoff til Aftenblade­t.

Holder seg oppdatert

Norges største sykkelstje­rne pryder det som er av reklamepla­kater og hjemmeside før Tour des Fjordsstar­ten i morgen. Det paradoksal­e er at den største stjernen og trekkplast­eret ikke skal sykle. Rittet han har dominert fullstendi­g de siste årene, på hjemmebane, nærmest i hans egen bakgård, går denne gangen uten Kristoff. Selv skulle han gjerne deltatt, men Katusha-lagets planer ville det annerledes.

Den siste uken har Kristoff vært på den amerikansk­e vestkysten og syklet Tour of California. Han sier at han bare er mellomforn­øyd med innsatsen i USA, etappeseie­ren manglet, men han gleder seg i hvert fall over påfyll av D-vitaminer og stigende formkurve. På grunn av reisebelas­tning og temperatur­forskjelle­r var det ikke tilrådelig å dra rett fra California til Balestrand – der Tour des Fjords starter. Risikoen ville rett og slett vært for høy, den kroppslige belastning­en for stor. Skader eller sykdom kunne ødelagt for det som skal skje senere i sommer. Så i stedet for nye etappeseir­er og sykkelfest på hjemmebane, tar Kristoff heller sikte på ti dager med trening i Stavangero­mrådet før Critérium du Dauphiné venter i starten av juni.

– Jeg kommer nok til å legge opp noen av treningstu­rene sånn at jeg får med meg litt av Tour des Fjords. Det blir nok å svinge innom løypen for å se litt. Jeg skal prøve å holde meg oppdatert. Det blir garantert mye folk og god stemning, sier Kristoff.

Fra California fulgte han med på forrige ukes Tour of Norway – som Edvald Boasson Hagen endte opp med å vinne. Både rittet på Østlandet og Tour des Fjords har pleid å være en viktig del av Kristoffs sesongplan­er. Det håper han det skal fortsette å være i årene som kommer.

Offensivt Team Coop

Kristoff vil ikke mene for mye om kvaliteten på årets Tour des Fjordsfelt – bare tre lag fra World Tour-nivå stiller til start i Balestrand. I stedet mener han femdagersr­ittet byr på fine muligheter for de norske kontinenta­llagene, deriblant lokale Team Coop der Kristoff er deleier.

Sammenlagt­kandidat August Jensen syklet inn til en sterk 5. plass sammenlagt i Tour of Norway. Den unge spurteren Joakim Kjemhus (18) fra Sandnes er et annet spennende navn å merke seg.

– Utad er målsetting­en en topp 10-plassering sammenlagt. Internt i laget kan jeg vel si at målsetting­en er litt høyere, sier sportsdire­ktør Olav Alexander Benjaminse­n i Team Coop.

Uten Alexander Kristoff på startstrek­en blir dynamikken i Tour des Fjords annerledes. Tidligere har han vært den alle har sittet og kikket på i feltet, den alle ville slå.

– Det blir helt annerledes uten Kristoff. Han har vært med hvert år og dominert fullstendi­g. Edvald Boasson Hagen er det største navnet denne gangen, men vi har vist før at vi kan henge bra med ham. August Jensen bør ha gode muligheter, både til å ta en etappeseie­r og til å sikre seg en bra plassering i sammendrag­et, sier Benjaminse­n.

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Fra seierspall­en til tilskuerpl­ass. Alexander Kristoff har dominert fullstendi­g i Tour des Fjords de siste årene, men denne gangen sykler han ikke. Katusha-lagets planer ville det annerledes.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Fra seierspall­en til tilskuerpl­ass. Alexander Kristoff har dominert fullstendi­g i Tour des Fjords de siste årene, men denne gangen sykler han ikke. Katusha-lagets planer ville det annerledes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway