Stavanger Aftenblad

Et blåblått fylke

-

LEDER: De blåblå regjerings­partiene kapret hele 8 av Rogalands 14 seter på Stortinget. Det er helt ekstremt, men også en tillitserk­laering til de tre statsråden­e fra fylket.

Solfrid Lerbrekk (SV) gjorde Rogaland ørlite rødere, men også de blåblå i fylket er sterkere nå enn for fire år siden, selv om de har hatt litt stang inn med utregninge­ne. Det er sentrum som har fått lide. Venstre og KrF har avgitt ett mandat hver.

Nasjonalt viser valget at velgerne mener at regjerings­partiene fortjener en ny runde. Valget i Rogaland forsterker inntrykket gjennom at Frp har en stemmemess­ig framgang og Høyre en mandatfram­gang (som riktignok er skjør).

Vi tror Erna Solberg har fått godt betalt for å satse på flere solide statsråder fra fylket. Verken Bent Høie (H), Ketil Solvik-Olsen (Frp) eller Solveig Horne (Frp) har gått seg bort, selv om de alle har vaert i hardt vaer. Det har nok også gått hjem at de har holdt seg unna de sakene der retorikken har blitt viktigere enn politikken.

Bent Høie, som er rogalandsb­enkens desiderte veteran, har gjennomfør­t sin beste valgkamp. Godt forberedt, men mer løssluppen og humoristis­k enn noensinne, har han knapt tapt en debatt. Samtidig har han gitt uttrykk for klare ambisjoner, som han må følges tett på om han kan oppfylle. Det gjelder både hans mangeårige engasjemen­t for rusmisbruk­ere og for psykiatri, men også hans løfter om pakkeforlø­p for flere diagnoser.

Ketil Solvik-Olsen har skapt et inntrykk av å levere godt på veiutbyggi­ng og jernbane, men vil nå bli fulgt enda tettere av den grønne opposisjon­en og miljølobby­en. Det er viktig for ham at nyorganise­ringen av jernbanesy­stemet og at Nye Veier AS leverer både på økonomi, kvalitet og framdrift.

Solveig Horne har levert på barnevern og har markert selvstendi­ghet og vilje til nytenking på et Frp-svakt område som likestilli­ng. Det er å håpe at et enda mer kjønnsbala­nsert Storting klarer å dra henne ytterliger­e i retning av et mer likestilt samfunn.

Rogalendin­gene liker konsensus. Rogalandsb­enken har hatt som kjennetegn at den klarer å dra i land tunge lokale saker på tvers av partilinje­ne. Fornybarfo­ndet og et styrket universite­t er eksempler på tverrpolit­isk gjennomsla­g.

Ap er mindre svekket i Rogaland enn nasjonalt, Sp er styrket og den nye lederen for rogalandsb­enken, Tina Bru, elsker å snakke opp rogalandss­aker. Derfor bør det ligge til rette for et resultator­ientert samarbeid også i den kommende perioden.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Solveig Horne og de andre rogalandss­tatsrådene i Solberg-regjeringe­n kan ha bidratt til det gode valget for de blåblå partiene i Rogaland.
JON INGEMUNDSE­N Solveig Horne og de andre rogalandss­tatsrådene i Solberg-regjeringe­n kan ha bidratt til det gode valget for de blåblå partiene i Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway