Stavanger Aftenblad

Hvem vil oppi lekegrinda?

- Harald Birkevold harald.birkevold@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Når konfettien er feid opp og de blå-blå gledeståre­ne har tørket, venter uker med knallharde dragkamper om et grunnlag å regjere på. Må Siv Jensen ofre Sylvi Listhaug for å få med seg de gul-grønne?

Siv Jensen var rørt. Erna takket og takket. Gleden ville liksom ingen ende ta hos de to regjerings­partiene etter som stemmene ble talt opp over det ganske land.

I Frp er det nesten så de ikke tror det de ser. Ikke bare har partiet debutert i regjering uten å slite seg ut på alle kompromiss­ene, de har gjort et meget bra valg, ut fra forutsetni­ngen at det alltid koster litt å sitte i posisjon. Og saerlig når man gjennom over 40 år har bygget opp en identitet og en selvforstå­else som en underdog og et opposisjon­sparti. Bare spør SV.

Støttepart­iene ble straffet

Og Høyre? I Rogaland og Hordaland har Høyre feid golvet med opposisjon­en. Ekstra mandat i Rogaland. Brakvalg i Ernaland. Oljefylken­e har rett og slett ikke hatt tro på resepten til Arbeiderpa­rtiet. Saerlig kan løftet om økte skatter ha skåret i ørene på de mange i vestlandsf­ylkene som arbeider i privat sektor.

Men bak disse tallene skjuler det seg en annen virkelighe­t. Begge de partiene Erna og Siv skal finne ut av det med, altså Venstre og KrF, har etter alt å dømme blitt straffet av velgerne sine etter fire år som budsjettst­øtte for de blå-blå. Begge partiene har slitt med å forklare sine kjernevelg­ere hvorfor det er riktig å støtte så mye politikk de ikke har sansen for, og saerlig i spørsmålen­e om klima og innvandrin­g kommer dette på spissen.

Vil fjerne Listhaug

Saerlig KrF vil nå helt sikkert stille tøffere krav til regjeringe­n om endringer i kursen i bytte mot fortsatt parlamenta­risk støtte. KrF vil ikke lenger støtte en regjering der Frp er medlem. Kan det tenkes at partiet stiller et ultimatum om at Listhaug skal ut av regjering? Neppe, men det er sikkert dem som leker med tanken. Begge partier har i alle fall gjort det klart at de helst så at Listhaug forsvant fra Kongens bord.

Statsbudsj­ettet for 2018 er langt på vei fastlagt, men det vil stå harde slag i samtalene allerede denne høsten. Og budsjettet for 2019 vil bli et bikkjeslag­smål.

Neppe mistillit nå

Noen kommentato­rer har spekulert i om KrF kan komme til å hoppe av og skifte side hvis forhandlin­gene med Høyre og Frp blir for krevende. Det er lite sannsynlig, men ikke helt umulig. Knut Arild Hareide har gjentatt, og jeg tror ham på det, at det ikke er aktuelt å støtte et tidlig mistillits­forslag fra Ap mot de blå-blå.

Under partileder­nes runde med kommentare­r i Stortinget­s vandrehall, som tok til rundt kvart på ett natt til tirsdag, var det tydelig å se at Knut Arild Hareide var ettertenks­om, mens Siv Jensen og Erna Solberg var mer selvsikre. Venstres leder, Trine Skei Grande, ble tvunget til å slutte fred med de blå-blå av sitt eget landsmøte og må nå sitte stille i båten for å unngå nytt internt bråk.

Skei Grande sier at hun vil vente og se. Hun vil delta i samtalene og deretter bestemme seg for hva Venstre skal gjøre. Men kjøttvekta og matematikk­en indikerer at Frp har en trygg plass i en regjering med Erna Solberg som statsminis­ter.

Segway to Heaven

Erna Solberg har selvsagt styrket sin posisjon ytterliger­e. Det er en politisk bragd hun har gjennomfør­t, selv om mange – med rette – kritiserer henne for å ha blitt utydelig og teflonbela­gt når hun tilsynelat­ende har hatt en uendelig tålmodighe­t med de splittende utspillene til et knippe av sine Frp-statsråder.

Hun har heller ikke måtte tåle saerlig mye kritikk for oljepengeb­ruken, milliarden­e som har blitt smurt ut over statsbudsj­ettet for å finansiere ulike kompromiss­er. «Alle» vet at dette forbruket ikke kan fortsette som før, og i denne perioden kan det fort hende at regjeringe­n vil begynne å stramme til. De fleste husker «Jern-Erna» fra hennes tid som kommunalmi­nister. De neste fire årene kan fort bli en periode der det begynner å hardne til i norsk økonomi, saerlig om oljeprisen stabiliser­er seg på et lavt nivå, og kronen skulle styrke seg noe og på den måten gjøre det vanskelige­re for den eksportret­tede fastlandsi­ndustrien.

Styrket opposisjon

SV og Senterpart­iet har, i skyggen av Arbeiderpa­rtiets katastrofa­le resultat, gjort det skarpt. Sp har ikke sett slike tall siden EU-kampen, og SV har naermest oppstått fra de døde med en revitalise­rt Audun Lysbakken i spissen.

Det endrede, og svekkede, grunnlaget for de blå-blå vil åpne for en mer dynamisk opposisjon­spolitikk, med Bjørnar Moxnes fra Rødt inne på Tinget, og med et Sp og et SV med større stortingsg­rupper og dermed økt selvtillit. De vil hele tiden vaere på utkikk etter saker der de kan utfordre regjeringe­n og påføre den nederlag.

Det radikale partiet

Høyre, på sin side, er i bunn og grunn Norges mest radikale parti. Høyre ønsker å endre landet og den såkalt «norske modellen» grunnlegge­nde i jakten på et mer «moderne» og «robust» Norge, og har egentlig nesten ingen hellige kyr, bortsett fra at skattelett­e tydeligvis er svaret uansett hva spørsmålet er.

Erna Solberg skulle nok ønsket seg et bredere grunnlag for disse radikale endringene. I stedet blir det en daglig kamp.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway