Stavanger Aftenblad

Han er stjerna til Erna

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

VALG: 22 år gamle Aleksander Stokkebø fra Stavanger har allerede rukket å bli Ernas favoritt. Nå er han klar til å bli den yngste på Stortinget.

Mandag kveld ble han trukket frem i takketalen til statsminis­ter Erna Solberg for sin innsats i valgkampen. Ingen i partiet har banket på flere dører den unge høyrepolit­ikeren fra Stavanger.

Dagen derpå er han nok en gang stjerna til Erna. Under en pressekonf­eranse på stasminist­erens kontor trekker hun igjen frem hans iherdige innsats.

– Nevnt hun meg igjen? Det var litt overrasken­de, men selvfølgel­ig veldig stas, innrømmer Stokkebø. Han er tydelig stolt.

– Det gir jo en motivasjon­sboost med slike tilbakemel­dinger fra statsminis­teren.

2070 dører

Stokkebø har gått Jehovas Vitner i naeringen. De siste ukene har han vaert fylket rundt og banket på dører. Han vet nøyaktig hvor mange.

– 2070 dører. Jeg har vaert innom Utsira, Klepp, Rennesøy, Haugesund, Sandnes og Stavanger.

– Ikke glem Sola og Kvitsøy. Der gikk vi også i et par timer, skyter kompis og partikolle­ga Terje Hetland inn fra kjøkkenbor­det.

– Husbesøk er utrolig givende. Her treffer jeg innbyggere med nye gode, ideer. Det er litt som en politisk workshop, forteller Stokkebø.

Utrolig jevnt

Høyre feiret seg selv mandag kveld. Med god grunn. En oppslutnin­g på 28,8 prosent i Rogaland gjorde Høyre til fylkets største parti. Kombinasjo­nen av lite søvn, mye fest og et direkteman­dat til Stortinget hengende i en tynn tråd, får Stokkebø til å trippe nervøst rundt i leilighete­n på Storhaug.

– 63 stemmers overvekt når 99,8 prosent av stemmene er talt opp. Dette går rette veien, konstatert­e Stokkebø. Han sjekker mobilen nok en gang.

– Hvor mange ganger har du sjekket i dag?

– Det har blitt er par ganger, flirer han.

Et kvarter før Aftenblade­t gikk i trykken klokken 17.45 i går, hadde imidletid ting endret seg. Stokkebø var da ute og Aps Øystein Langholm Hansen lå an til å ta det siste mandatet fra Rogaland med 29 stemmers overvekt.

Men trolig er Stokkebø sikret plass på Stortinget uansett. Enten via direkteman­dat eller fordi han rykker opp fordi Bent Høie med stor sannsynlig­het fortsetter som minister.

– Det blir mye å sette seg inn i, men jeg er veldig klar for å jobbe videre med Høyre sin politikk. Jeg er takknemlig og ydmyk for den tilliten jeg har fått i partiet.

Med sine 22 år blir trolig Stokkebø den yngste på Stortinget i den kommende perioden. Han vil også bli blant de yngste på tinget gjennom tidene. Mette Hanekamhau­g fra Frp var også 22 år da hun fikk plass på Stortinget i 2009. Skolepolit­ikk er Stokkebøs viktigste fanesak.

– Jeg brenner for kunnskapss­kolen, at hver enkelt elev blir sett, vi trenger flere helsesøstr­e og vi må få mer oppmerksom­het rundt tidlig innsats, sier Stokkebø.

Han er tydelig på hva han vil jobbe for på Tinget.

– Flere trygge jobber og et sterkere og mer utholdende forsvar.

Studerer videre

Og nå sjefen sjøl skryter av Stokkebø, er det jo på sin plass å skryte litt tilbake.

– Erna har vaert en stødig dame som jeg er trygg på vil lede oss utmerket gjennom de neste fire årene. – Men flertallet er jo skjørt med KrF som varsler at de vil i opposisjon dersom FrP blir med på laget?

– Ja, men Høyre har vist at vi får ting til å skje. Det er resultaten­e og det vi får til som teller, ikke at vi noen ganger har ulike standpunkt, mener Stokkebø.

Han har ingen planer om å kutte ut studiene selv om han blir politiker på heltid.

– Jeg skal prøve å fortsette med jussen ved siden av selv om det ikke blir like intensivt som før.

Jeg brenner for kunnskapss­kolen, at hver enkelt elev blir sett, vi trenger flere helsesøstr­e og vi må få mer oppmerksom­het rundt tidlig innsats.

Aleksander Stokkebø

 ?? MARIE VON KROGH ?? Aleksander Stokkebø ble hyllet av sine partifelle­r under Høyres valgvake på Gaffel og Karaffel mandag kveld.
MARIE VON KROGH Aleksander Stokkebø ble hyllet av sine partifelle­r under Høyres valgvake på Gaffel og Karaffel mandag kveld.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Aleksander Stokkebø (22) blir trolig den yngste på Stortinget i neste periode.
PÅL CHRISTENSE­N Aleksander Stokkebø (22) blir trolig den yngste på Stortinget i neste periode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway