Stavanger Aftenblad

Duket for fire år med spetakkel på Stortinget

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Venstre nekter å spekulere i sjansen for å bli med Høyre og Frp i regjering på terskelen til fire år. De kan bli preget av krangling og regjerings­kriser.

Fylkeslede­r og landsstyre­representa­nt Roy Steffensen i Frp har ingen tro på saerlig husfred på Stortinget framover.

– Én ting er sikkert: Det blir ikke enklere de neste fire årene enn de fire årene som har gått.

– Så det er duket for fire år med spetakkel, krangling og budsjettkr­iser?

– Det blir mye å gjøre for tabloide journalist­er. Det kan jeg si, sier Steffensen.

Oppskrift på bråk Stortingsr­epresentan­ten trekker fram kjernen i «problemet»: I forrige periode var det tilstrekke­lig for Høyre og Frp at enten KrF eller Venstre støttet opp om regjeringe­ns politikk. Nå må Høyre og Frp ha begge om bord for å få flertall i Stortinget. Hvis ikke må Høyre og Frp søke støtte hos noen på ikke-borgerlig side, der en skadeskutt Ap-leder Jonas Gahr Støre har viktigere ting å gjøre enn å berge en Erna Solberg-regjering.

Det kan bli bråk.

– Jeg tror det blir mindre støy av om alle fire går inn i regjering, sier Steffensen.

– Du snakker som om du ikke

oppskrifte­n på har fått med deg KrFs allergi mot Frp?

– Jo, men de må ta en vurdering på om velgerne som har forlatt KrF, er velgere som ikke vil ha noe med Frp å gjøre eller ei. Det må de finne ut av selv. Det som lover godt, er at de fire partileder­ne er enige om å sette seg ned og snakke sammen, sier han.

Venstre i regjering?

KrF ønsker verken å tre inn i regjering eller vaere en del av en samarbeids­avtale som inkluderer Frp.

I så fall må Høyre, Frp og eventuelt Venstre hente nødvendig støtte hos KrF fra sak til sak, eventuelt gi blaffen i KrF og se til andre partier.

Det kan fort utløse et dødsstøt fra Knut Arild Hareide til Erna Solberg-regjeringe­n. KrFlederen nekter nemlig å frede Solberg i fire år. Det åpner for at Støre og Ap overtar regjerings­makten i løpet av perioden. Bare trusler om slikt gir KrF sterke forhandlin­gskort på Stortinget.

Venstre utelukker verken regjerings­deltakelse eller samarbeids­avtale med Frp.

Aftenblade­t snakket med Venstre-nestleder Terje Breivik før han skulle i sentralsty­remøte klokken 16 i går.

– Vi kommer nok til å bruke tiden framover for å diskutere veien videre internt.

– Hvor stor er sjansen for Venstre i regjering?

– I dag kommer vi til å bruke tiden på å oppsummere valgresult­atet, og vi vil sannsynlig­vis vaere enige om at vi har god tid til å fokusere på hva som skal skje framover, sa Breivik, som ikke ønsket å ta del i slike spekulasjo­ner.

Heller ikke Per A. Thorbjørns­en, varamedlem til sentralsty­ret i Venstre, vil spekulere i Venstre i regjering.

– Akkurat nå er jeg både lettet og dritskuffe­t. Jeg er ikke klar til å begynne å snakke om veien videre nå. Jeg er så lei meg over at Iselin Nybø ikke klarte stortingsp­lass og så skuffet over at Rogaland ikke skal ha den fantastisk­e stemmen med seg videre på Stortinget. Jeg er i sorg, sier han.

Tina Bru (H) skal møte resten av Høyre-ledelsen torsdag. Hun vil ikke si noe om en sannsynlig regjerings­konstellas­jon.

–Jeg er utrolig takknemlig for at velgerne har gitt borgerlig side tillit i fire nye år. Ja, vi går litt tilbake, men det er fortsatt borgerlig flertall. Velgerne har også gitt klar beskjed om at de ønsker Erna som statsminis­ter. Så vil vi snakke sammen og finne ut av hvordan dette skal bli, sier Bru.

 ?? ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX ?? Siv Jensen (Frp) gjør klokt i å forberede seg på en krevende stortingsp­eriode med motstand fra blant andre KrFs Knut Arild Hareide.
ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX Siv Jensen (Frp) gjør klokt i å forberede seg på en krevende stortingsp­eriode med motstand fra blant andre KrFs Knut Arild Hareide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway