Stavanger Aftenblad

Opposisjon­en varsler trøbbel for ny regjering

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Dette er veien videre på Stortinget.

– Det er ingen selvfølge at regjeringe­n overlever denne perioden. Det er fullt mulig for en tøff opposisjon å skape mye trøbbel for Høyre og Frp, sa SV-leder Audun Lysbakken (SV) i partileder­debatten på Stortinget.

Han har styrket sin stortingsg­ruppe med fire personer, Senterpart­iet øker med åtte.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forteller til Aftenblade­t at en «tydelig maktforsky­vning» vil merkes i Stortinget ved at en nesten dobbelt så stor Sp-gruppe på Stortinget vil komme med mange forslag som Ap, KrF og Venstre må ta stilling til.

– En større gruppe gir oss en helt annen mulighet til å forme norsk politikk framover, sier han.

– Snille alle sammen Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen mener bildet reelt sett ikke er så annerledes enn det har vaert de siste fire årene:

– Vi har behandlet KrF og Venstre som partnere som skal vaere enige, og bare unntaksvis gått videre uten begge. I utgangspun­ktet blir vi sittende som før. Skal noen gå av, må noen fremme mistillits­forslag mot oss. Det har KrF sagt at de ikke har intensjone­r om å gjøre. Da blir vi sittende. Så får vi se i hvilken form dette vil få, sier Solvik-Olsen, som med interesse har merket seg Venstres åpning for å bli med inn i regjering.

Statsråden påpeker også at det er et sterkere flertall på borgerlig side nå enn de rød-grønne hadde i de to periodene de styrte.

– Vi må finne personkjem­ien i de fire stortingsg­ruppene. Vi har vist at vi kan løse mye sammen, selv om vi har kranglet av og til. Det er jo stort sett kranglinge­n som får oppmerksom­het.

– Så nøkkelen er at Sylvi Listhaug er litt snillere med KrF?

– Vi skal ha som mål å vaere snille alle sammen, sier SolvikOlse­n.

Veien videre

Slik kan veien videre oppsummere­s: y Hver for seg oppsummere­r partiene perioden som har gått, valgkamp og valgresult­atet og diskuterer muligheter og strategier for veien videre. y Partiledel­sen i Høyre, Frp,

KrF og Venstre innleder samtaler med hverandre om politikk og mulige og umulige konstellas­joner på borgerlig side. y Resultatet av samtalene vil avklare grunnlaget for en flertalls- eller mindretall­sregjering. Høyre, Frp,

KrF og Venstre vil vaere en såkalt flertallsr­egjering. Det sannsynlig­e utfallet er en mindretall­sregjering med Høyre og Frp, eventuelt også med Venstre. KrF ønsker ikke å sitte i regjering med Frp, ei heller å ha en samarbeids­avtale med Frp. Venstre utelukker ikke regjerings­deltakelse. KrF har ønsket en regjering med Høyre, KrF og Venstre. Tradisjone­ll Frp-linje er at Frp ikke støtter en regjering partiet selv ikke er en del av. y Den nye regjeringe­n må forhandle om hvilken politikk den ønsker å føre de neste fire årene. Resultatet av disse samtalene kan legges på en politisk regjerings­plattform. Etter stortingsv­alget i 2013 tok det 29 dager fra valgdagen til regjerings­plattforme­n til Frp og Høyre – også kjent som Sundvollen-erklaering­en – var på plass. Samarbeids­avtalen mellom H, Frp, KrF og V kom på plass 22 dager etter valget. En samarbeids­avtale blir overflødig dersom Venstre blir med Frp og Høyre i regjering, ettersom KrF uansett ikke ønsker formaliser­t Frp-samarbeid. Første test for regjeringe­n blir å lose statsbudsj­ettet i havn fra det presentere­s 12. oktober. Hvis ikke risikerer regjeringe­n å bli kastet. Personelle­ndringer i regjeringe­n er ikke usannsynli­g at kan skje før jul, men foreløpig har ikke Erna Solberg hastverk på dette punktet.

 ?? CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX ?? Målet er å vaere snille alle sammen, ifølge Ketil Solvik-Olsen, her sammen med Per Sandberg på Fremskritt­spartiets valgvake i Oslo.
CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX Målet er å vaere snille alle sammen, ifølge Ketil Solvik-Olsen, her sammen med Per Sandberg på Fremskritt­spartiets valgvake i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway