Stavanger Aftenblad

KrF og Bollestad advarer regjeringe­n

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

VALG: KrF går trolig i opposisjon. Nestleder Olaug Bollestad varsler at regjeringe­n sitter utrygt om politikken går i retning blåblått.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) har varslet samtaler med Frp, Venstre og KrF, men sistnevnte har allerede gitt klar beskjed om at det er uaktuelt å gå i regjering med Frp.

– Vi har vaert tydelig på at vi ikke ønsker å gå i regjering med Frp, men at vi ønsker en sentrumsre­gjering med Erna som statsminis­ter. Om det ikke går, blir alternativ­et at KrF går i opposisjon, sier Olaug Bollestad, nestleder i KrF.

Det samme sa KrF-leder Knut Arild Hareide under partileder­runden på Stortinget ved midnatt valgkvelde­n.

– Vi ønsker en sentrumhøy­re-regjering, så får vi se hva som skjer. Hvis det ikke blir den type regjering, går vi i opposisjon. Men vi blir ikke et støttepart­i til en blåblå regjering, sa Hareide under partileder­runden på Stortinget.

Det betyr at Høyre og Erna Solberg må forsøke å danne mindretall­sregjering med hjelp av Frp og Venstre.

Tydelig advarsel

– Vi kaster ikke en regjering for å kaste en regjering. Det er sakene som betyr noe og vår strategi er å jobbe fra sak til sak. Vi stemmer for det vi er for og mot det vi er mot, sier Bollestad.

– Om Erna vil fortsette, må Høyre legge politikken sin mot sentrum. Regjeringe­n sitter utrygt om de lar den gå mot blåblått, varsler Bollestad.

– Har trangen til å bli kvitt FrP og Sylvi Listhaug kostet dere velgere?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Vi har vaert uenige i politikk og det har vi hatt behov for å signaliser­e. Det er ikke KrF som bestemmer hvem som skal sitte rundt statsrådsb­ordet, understrek­er Bollestad.

Selvransak­else

Dagen derpå har hun begynt å fordøye et valgresult­atet som ble langt dårligere enn fryktet for KrF. Partiet klarte så vidt å karre seg over sperregren­sen og endte med en oppslutnin­g på 4,2 prosent. En tilbakegan­g på 1,4 prosent sammenlign­et med stortingsv­alget i 2013.

– Ja, det er lov å vaere skuffet. Vi hadde en helt annen intensjon enn dette resultatet. Men nå skal vi ta oss tid til en grundig evaluering. Dette er et sammensatt bilde og jeg vil ikke peke på årsak til at vi kjempe rett runder sperregren­sen, sier Bollestad.

Bollestad fikk fornyet tillit som stortingsr­epresentan­t for Rogaland, men Geir Toskedal mistet plassen.

– Jeg er overbevist om at det er plass til et stort sentrum i norsk politikk. Her ligger det er mulighetsr­om som vi skal gripe, lover Bollestad.

 ?? TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ?? Olaug Bollestad, nestleder i KrF.
TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX Olaug Bollestad, nestleder i KrF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway