Stavanger Aftenblad

SV-Solfrid blir stortingsp­olitiker og flytter inn i et nytt kollektiv

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Etter en hektisk valgnatt kommer Solfrid Lerbrekk

(26) hjem til det sosialisti­ske kollektive­t på Kvernaland, der hun bor sammen med kjaeresten Lisbeth Tallaksen og fem andre.

Nå venter hovedstade­n. SV i Rogaland er etter fire års pause tilbake på Stortinget med Solfrid som partiets nye, lokale stjerne.

Men hun er ikke bare glad denne morgenen.

– Det ble ikke rød-grønt flertall. Nå syns jeg synd på landets fattigste som fortsatt må betale skattefest­en for de aller rikeste.

Hvem er Solfrid Lerbrekk? Solfrid Lerbrekk, «er et nytt og ubeskrevet blad som det skal bli interessan­t å følge med videre» ifølge valgkommen­tator Tom Hetland.

Dette skriver hun selv om seg selv i SVs valgprogra­m:

«Jeg er ei ung dame på 26 år fra Jaeren. Jeg er utdannet fagarbeide­r og ble tidlig engasjert i arbeid i fagbevegel­sen. Jeg ble aktiv som tillitsval­gt allerede som laerling på Ekofisk og har etter det hatt flere ulike verv. For tiden arbeider jeg som ungdomssek­retaer i LO Rogaland. Jeg bor i et sosialisti­sk kollektiv sammen med kjaeresten min, Lisbeth, og fem andre, i tillegg har vi en hund, en katt og to hester som selskap i kollektive­t.»

– Et sosialisti­sk kollektiv?

– Ja, det har vi her. Hvis noen sliter med økonomien, kan vi låne av hverandre. Vi har egen huskonto. Den brukes sjelden. Det er habile folk. Men da jeg selv var singel og hadde litt dårlig råd, kunne jeg spise på de andres regning, sier Solfrid Lerbrekk.

Bor i fornem villa

Hun sitter avslappet i stua i det som er en fornem villa med doble garasjer, hagestue og store fasader med naturstein, der tettstedet Kvernaland møter naturen og Kalbergsko­gen.

– Ja, du skulle nesten tro det var borgerskap­et som bodde her. Men vi kjøpte huset fordi det var stort og fordi det lå så tett på naturen.

For to år siden sikret hun og en kompis fra Bryne villaen etter en av utbyggerne av Kvernaland for å bruke den nettopp som kollektiv. Nå huser det Arne (48) og hans sønn på åtte, Ingve (31) og Kirsty 32, som nettopp giftet seg, og altså Solfrid (26) og kjaeresten Lisbeth (25).

– Folk skulle bare visst hvor trivelig det er å bo på denne måten, sammen med andre. Det er noe alle burde prøve, smiler Solfrid.

– Blir det ikke mange gnisninger når noen vil ha broderte løpere på veggene, mens andre vil ha minimaltis­k kunst?

– Å nei, det går helt fint.

Har kjøpt gård

Aftenblade­t merker seg at det lite kunst på veggene. Men i gangen står deler av flyttelass­et. Solfrid og kjaeresten har solgt seg ut av kollektive­t, kjøpte i sommer gård på Vennesla med bekk, mye natur og 250 dekar skog. Der skal de ha hester, høylandsfe, kanskje noen sauer og en lama.

– Men vi skal fortsatt bo i et kollektiv. Foreløpig er vi tre. Men vi kommer til å ta inn et par til på sikt.

– Så i Norge kan folk få flytte inn i et kollektiv med en stortingsr­epresentan­t.?

– Ja, klart det, vi har hatt annonse inne på Finn.no. Må bare roe ting litt ned nå.

Foreløpig belager hun seg på mye pendling, til Sørlandet i helgene og hjem til foreldrene på Lerbrekk ved Varhaug fordi hun represente­rer Rogaland og vil holde kontakten.

Oslo et onde

Hun har lenge signaliser­t at hun ikke er byjente. Hun vokste opp på en liten nå nedlagt gård. Det er på landet og med dyr hun trives.

– Oslo blir et nødvendig onde, men jeg gjør jo dette fordi jeg har lyst til å bidra med en bedre politikk for Norge, sier hun.

Det er fire år siden SV sist var represente­rt på Stortinget fra Rogaland. Da gjorde partiet det så dårlig at Hallgeir Langeland røk ut etter 16 år som karismatis­k stortingsr­epresentan­t.

Men siden februar har SV økt oppslutnin­gen jevnt og trutt. På de fleste av målingene har Solfrid vaert inne på utjevnings­mandat, men på den siste målingen i Aftenblade­t var hun inne på et direkteman­dat.

– Jeg tror det går greit, var beskjeden før valgkvelde­n, da Aftenblade­t avtalte dette morgenbesø­ket.

– Det gikk godt. Og veldig kjekt at SV gjorde et kjempegodt valg i hele landet. Det var stor stas, sier hun dagen derpå. Det ble utjevnings­mandat.

Kjempe mot forskjelle­r

Hun gleder seg til fire år med politikk. Tror at hun ble valgt nettopp på grunn av sin bakgrunn, at hun ikke er en akademiker, men en fagarbeide­r, noe som ikke er så vanlig på Stortinget.

– Jeg skal kjempe for å motvirke forskjelle­r, at vi som samfunn skal dele godene, og jeg skal protestere sterkt når de rike ber om mindre skatt, sier den tidligere avløseren og Nordsjø-arbeideren.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Folk skulle bare visst hvor trivelig det er å bo på denne måten, sammen med andre. Det er noe alle burde prøve, smiler Solfrid Lerbrekk, som de siste to årene har bodd i kollektiv i denne flotte eneboligen på Kvernaland.
JONAS HAARR FRIESTAD Folk skulle bare visst hvor trivelig det er å bo på denne måten, sammen med andre. Det er noe alle burde prøve, smiler Solfrid Lerbrekk, som de siste to årene har bodd i kollektiv i denne flotte eneboligen på Kvernaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway