Stavanger Aftenblad

– Erna og Jonas må redde Norge fra å gå i oljefella

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

ETTER VALGET: Tidligere Høyre-strateg ber Erna strekke ut en klimahånd til Jonas for å få fart på omstilling­en. – Det er ingen grunn til å skjule fakta eller lulle folk til å tro at verden også etter 2035 vil trenge masse norsk olje og gass, mener Terje Osmundsen.

Klimapolit­ikken må løftes bort fra det partipolit­iske spillet, mener tenkeren og forfattere­n Terje Osmundsen.

– Vi trenger en stor utredning med dialog og analyser, en kommisjon eller et utvalg som kan sikre at Norge ikke ender opp i en oljefelle, sier Osmundsen.

I boken sin «2030-bevegelsen» fra sist vinter, skriver Terje Osmundsen om et nytt ungdomsopp­rør, et klimaopprø­r for å støtte reformer som er kritiske for å nå 2030-målene.

«I Norge fester 2030-bevegelsen seg ved advarselen i regjeringe­ns eget utvalg for Grønn Konkurrans­ekraft høsten 2016, om skattesubs­idieringen av oljeselska­penes milliardin­vesteringe­r til leting i nye områder tross høy økonomisk risiko og klimarisik­o. Gjennom målrettet faktaformi­dling medvirker den til at Stortinget i neste periode inngår et bredt forlik om et klimatilpa­sset oljeskattr­egime.

– Gjør som Gro og Kåre Initiative­t kom fra Jonas Gahr Støre og Erna Solberg, slik Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland i sin tid tok initiative­t som ledet til det store Statoil-forliket i 1984.»

Den gang førte det tverrpolit­iske samarbeide­t til at staten fikk større kontroll med oljeselska­pet Statoil og sørget for at Norge organisert­e seg for å håndtere en voksende oljeformue i et oljefond.

Historien kjenner Osmundsen god, han var rådgiver for statsminis­ter Kåre Willoch i perioden fra 1981 til -85. Nå er han naeringsli­vsleder innen solenergi.

– Nå mener jeg utfordring­ene vi står overfor taler for et lignende initiativ, sier Osmundsen.

Ap tapte valget

Dagen etter valget merker han seg at Ap slikker sine sår. Partiet har fått gjennomgå, kanskje på grunn av sin utydelighe­t på klimaområd­et. Samtidig øker utålmodigh­eten på borgerlig side.

– Dette viser hvor viktig det er for Ap og Høyre å ta et lederskap og peke ut en kurs for hvordan Norge på best mulig måte skal forholde seg til den økte risikoen investerin­ger i oljevirkso­mhet represente­rer, men samtidig legge til rette for gradvis omstilling, sier Osmundsen.

Bedrifter som vil satse grønt og få flere bein å stå på, må møtes med de samme incentiven­e som oljeindust­rien har hatt.

– Regioner og kommuner som føler seg truet, må se muligheter i et mer baerekraft­ig regime, sier Osmundsen.

Osmundsen tror mange velgere venter at de store partiene snakker åpent om miljøutfor­dringene og hvordan storstilte investerin­ger i olje- og gassutvinn­ing for eksempel i Barentshav­et, etter hans syn, ikke samsvarer med å nå klimamålen­e.

– Kanskje kan en sette ned et nasjonalt utvalg, en kommisjon som ser på disse tingene. Ingen ansvarlige partier vil vedta et forbud mot oljevirkso­mhet, men kanskje kan vi finne en modell som gjør at vi ikke overstimul­erer for letevirkso­mhet på norsk sokkel, sier Osmundsen.

Økt press mot Norge

Frankrike vil slutte å gi letekonses­joner på olje og gass, både på fastlandet og i landets oversjøisk­e territorie­r, og til slutt fase ut hele industrien. Kina planlegger å forby både produksjon og salg av bensin og dieselbile­r.Å oppfylle Paris-avtalen samtidig som en investerer i storstilt oljeutbygg­ingen i Barentshav­et, blir vanskelig, mener Osmundsen.

– Det er en innebygget motsetning her, og den vil bli en hodepine og en mare for Norge etter som det blir tydeligere og tydeligere.

– Den stimuleren­de politikken Norge fører når det gjelder å finne mer og få opp mer olje og gass, vil møte kritikk. Internasjo­nalt vil investorer og politikere vite hvordan dette henger sammen. Hvis vi hadde hatt en plan for hvordan vi gradvis skal fase ut olje- og gassincent­ivene, ville vi stå bedre rustet. Da kommer det ikke som et sjokk om olje- og gassprisen­e faller dramatisk om fem eller ti år, mener naeringsli­vslederen.

I boken blir Norge en stormakt igjen fordi en evner å omplassere oljepengen­e og satse framtidsre­ttet. Osmundsen mener oljefondet må investere mer klimasmart. – Norge har alle muligheter til å bli en viktig stormakt i framtiden, sier Osmundsen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Forfatter og tidligere Høyrerådgi­ver Terje Osmundsen.
FREDRIK REFVEM Forfatter og tidligere Høyrerådgi­ver Terje Osmundsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway