Stavanger Aftenblad

Mer miljø og klima på Stortinget

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@ aftenblade­t.no

SV: Erna Solberg vant valget, men et svekket borgerlig flertall kan gi et stort handlingsr­om for en mer offensiv klimapolit­ikk, mener nyvalgt stortingsr­epresentan­t for SV Kari Elisabeth Kaski.

Selv om det er borgerlig flertall, vil sammensetn­ingen av representa­ntene endre seg når det nye Stortinget møtes neste gang.

Miljøparti­et de Grønne beholdt sitt mandat, Rødt fikk for første gang inn en representa­nt og SV fikk inn hele fire mer enn i forrige periode.

Samtidig mistet Høyre og Fremskritt­spartiet til sammen fire mandater. Venstre mistet ett, og Krf mistet også ett.

– Det som er viktig nå er at selv om Erna Solberg fortsetter som statsminis­ter, er det borgerlige flertallet svekket. Det betyr at det vil vaere mulig å danne flertall for enkeltsake­r på mange mulige måter, sier Kari Elisabeth Kaski, nyvalgt stortingsr­epresentan­t for SV i Oslo.

– Det gir et stort handlingsr­om for en mer offensiv klimapolit­ikk.

Vil invitere til møte

Kaski sier at de derfor vil invitere de ulike miljøparti­ene til et møte om hvordan de kan jobbe sammen for å ta Norge i en grønnere retning.

– Det er regjeringe­n som styrer oljepoliti­kken i Norge. Derfor vil vi nå snakke med Krf og Venstre for å finne løsninger på hvordan vi kan stagge Frps oljepush.

– De har gått til valg på å fortsette den offensive oljepoliti­kken. Da ligger det et ansvar på oss å begrense dem, sier Kaski.

Kaski selv stiller med lang erfaring på klima- og miljøområd­et.

Hun var medlem av sentralsty­ret i Natur og Ungdom fra 2008 til 2011. Fra 2009 var hun engasjert som politisk rådgiver for miljøstift­elsen Zero, og fra 2012 til 2015 jobbet hun som nestleder i organisasj­onen.

Lars Haltbrekke­n er også en av de nyvalgte stortingsr­epresentan­tene fra SV. Han var leder av Naturvernf­orbundet fra 2005 til 2016, da han trakk seg for å stille til stortingsv­alg.

– Vi har et sterkt miljølag som kommer til å jobbe for klima, miljø og naturen. Det er viktig at vi får presset regjeringe­n på disse feltene, sier Kaski.

De unge stemmer grønt Resultaten­e fra årets skolevalg viste at det er mange av de unge som er opptatt av klimaog miljø.

De rødgrønne partiene SV, Sp og Rødt gikk klart fram sammenlign­et med resultatet i 2015. SV var det partiet som gikk mest fram i skolevalge­t, med 2,5 prosentpoe­ng.

I skolevalge­t fikk partiet en oppslutnin­g på 10 prosent, mot en oppslutnin­g på 6 prosent i stortingsv­alget.

Venstre, som også har en tydelig klimaprofi­l, fikk 7,4 prosent i skolevalge­t, betydelig høyere enn 4,3 prosent som de fikk i stortingsv­alget. MDG kom seg ikke over sperregren­sen i valget på mandag, men blant skoleungdo­mmen fikk de en oppslutnin­g på 6,8 prosent.

Merker klimaendri­nger Kaski sier at også hun ser at det er de unge som ofte engasjerer seg mest for klimautfor­dringene.

– De ser at klimaendri­ngene er i gang. I Europa var det en voldsom hetebølge og tørke i sommer, og så har vi sett at det flere steder i verden at det har vaert mer flom og ekstremvae­r, sier hun.

– Jeg tror unge merker mer at klimaendri­nger er i gang. Derfor er det viktig for SV å ta den bekymringe­n på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway