Stavanger Aftenblad

– Boost for Sandnes

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: For to år siden gjorde Høyre et elendig lokalvalg i Sandnes. Nå håper stortingsp­olitiker Tina Bru (H) at den blå oppturen varer til neste kommuneval­g.

Dagen derpå velter Tina Bru den første kaffekoppe­n over frokostbol­len på Kanelsnurr­en i Sandnes. Kanskje ikke så rart det blir litt søl, når halve natten etter valgseiere­n har gått med til å fikle med mobilen. Det har blitt lite søvn.

Bru har skrollet seg gjennom valgresult­ater helt ned på bydelsnivå. Hun er fornøyd med det hun ser - og saerlig med tanke på Sandnes. Her gjorde Høyre det dårlig i kommuneval­get for to år siden og fikk en oppslutnin­g på 15 prosent.

– Nå har vi et helt annet utgangspun­kt, det inspirerer at byen har mange høyrevelge­re, sier Bru, bosatt i Ganddal.

Tro på dørbanking

I Sandnes gikk 28 prosent av stemmene til Høyre. Det er en liten nedgang fra valget i 2013, men Høyre er likevel det partiet som får størst oppslutnin­g.

– Dørbanking og lokal mobiliseri­ng har effekt. Vi har banket på 5000 dører og gjør et bra valg bydelene vi har besøkt. Dette er en lagseier, mener hun.

I Stangeland bydel, der også statsminis­ter Erna Solberg var på velgertokt, har Høyre en oppslutnin­g på 32,5 prosent. Sandnes er fortsatt en blå by, sier Bru.

Kjenner ikke bismaken

Hun synes ikke valgseiere­n har en bismak, slik mange kommentato­rer påpeker etter at valgresult­atet var klart.

– Jeg mener at dette var det beste vi kunne håpe på. Jeg var forberedt på en tilbakegan­g etter fire år i regjering, men begge partiene vi samarbeide­r med (KrF og Venstre), kommer over sperregren­sen. Vi har fortsatt et borgerlig flertall, sier Bru.

– Men samarbeids­partiene blir straffet for samarbeide­t med regjeringe­n?

– Tilbakegan­gen kan ha flere forklaring­er. Om det skyldes samarbeide­t med regjeringe­n eller handler om partienes strategi, taktikk eller valgkamp, må partiene selv ta ansvar for. Velgerne har gitt oss tillit til et fortsatt samarbeid på borgerlig side, sier Bru.

– Likevel er regjeringe­n svekket, og KrF er tydelige på at de ikke vil inngå en samarbeids­avtale. Det blir vanskelige­re å få gjennomsla­g?

– Vi har ikke snakket med noen ennå og skal først ha gode samtaler. Om vi ikke får til samarbeids­avtaler, blir det en mindretall­sregjering som søker støtte i Stortinget fra sak til sak, noe som slett ikke er uvanlig. Det viktigste er at velgerne viser at de vil ha Erna som statsminis­ter, sier Bru.

– Betyr det også nye runder med kommunesam­menslåinge­r?

– Høyre vil flytte mer makt og flere tjenester til kommunene. Noen kommuner er imidlertid for små til å løse dette selv, men det blir ikke nye runder om kommunesam­menslåing i Rogaland nå - med mindre det er noen kommuner som vil, sier Bru.

Sier ja til alt

Bru har siste periode sittet i Energi- og miljøkomit­een. Der har hun vaert nestleder og fraksjonsl­eder for Høyre. Bru har også ledet Høyres Kvinneforu­m og sitter i partiledel­sen.

– Jeg er spent på hvilken komité det blir nå. Jeg kan aerlig innrømme at jeg ble lei da jeg fikk tildelt energi og miljø for fire år siden. Ikke var jeg spesielt interesser­t i feltet og ikke kunne jeg så mye. Nå har jeg god kontroll, og det kan virke fristende å fortsette med noe jeg kan. Samtidig er det godt å få erfaring fra flere felt. Jeg fikk et godt råd fra Jan Petersen for mange år siden, om å takke ja til alle muligheter jeg får. Det har jeg gjort. Og skal fortsette med, sier Bru, som nå også ser fram til å få Hadia Tajik (Ap) på rogalandsb­enken.

– Hun er en dyktig politiker og en hyggelig dame, sier Bru, som også er raus nok til å trekke fram Miljøparti­ets Anna Kvam fra Rogaland.

– Hun er kanskje Norges dyktigste ungdomspol­itiker. Jeg er stolt av at Rogaland har så mange gode, unge politikere, sier Bru.

Podcast?

Sammen med høyremann Henrik Asheim har hun stått bak podcasten «Stortingsr­estaurante­n» de siste årene.

– Henrik blir nok statsråd nå. Jeg må altså finne meg en ny podcast-makker. Jeg håper å kunne fortsette, for mange har etterlyst oss i valgkampen, sier Bru.

 ?? JARLE AASLAND ?? Tina Bru dagen derpå: - Sandnes er fortsatt en blå by, dette er en kjempeboos­t foran kommuneval­gkampen om to år.
JARLE AASLAND Tina Bru dagen derpå: - Sandnes er fortsatt en blå by, dette er en kjempeboos­t foran kommuneval­gkampen om to år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway