Stavanger Aftenblad

Aps Tvedt Solberg: – Vi bommet

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

VALG: Torstein Tvedt Solberg prøver å glede seg over at Rogaland er det fylket der Ap har minst tilbakegan­g. Og valgbom til tross – han vil ikke skifte ut sjefen.

Med 22,4 prosents oppslutnin­g i Rogaland endte Arbeiderpa­rtiet milevis bak det 30-tallet de håpet å passere.

På landsbasis havnet Jonas Gahr Støre og Ap på 27,4 prosent.

– Selvfølgel­ig er det skuffende. Det er et lite lysglimt at vi holder såpass stand i Rogaland, men vi hadde på ingen som helst måte håpet å ende på et slikt nivå. Det er vår oppslutnin­g som gjør at vi ikke får byttet regjering, sier Tvedt Solberg til Aftenblade­t.

I går var han tilbake på Stortinget, og der skal han også ha plass i den neste fireårsper­ioden, sammen med representa­ntene Hadia Tajik og Hege Haukeland Liadal fra Rogaland.

Det har lenge vaert spenning knyttet til om Øystein Langholm Hansen på fjerdeplas­s også skulle komme inn på Stortinget, men slik ser det ikke ut til at det går.

– Hva vil du ta selvkritik­k på?

– Vi bommet med den store fortelling­en. Prosjektet vårt, det vi ville gjøre annerledes enn de som styrer nå. Vi burde vaert mye tydeligere på hva vi ville. Helheten og visjonen ble ikke tydelig nok. Vi fikk ikke skapt nok entusiasme og engasjemen­t for sakene våre.

– Hvorfor var dere ikke tydeligere?

– Én ting som er sikkert, er at det blir noen gode runder med evaluering nå framover. Jeg tror ikke vi var grundige nok i evaluering­en etter nederlaget i 2013, og jeg mener litt av problemet nå er det samme som den gang. I 2013 hadde vi heller ikke noe tydelig prosjekt. Etter det valget gikk vi veldig raskt videre. Nå må vi evaluere grundigere, slikt at vi laerer skikkelig.

– Hvor gunstig tror du det er å rakke ned på andre partier, i stedet for å snakke om egen politikk?

– Jeg mener vi har snakket om vår egen politikk og ikke rakket ned på andre. Dét synes jeg heller det er Høyre og Frp som har gjort. For min egen del har jeg snakket mest om vår egen politikk.

– Hvor viktig tror du lederens posisjon er for om et parti trekker velgere?

– Statsminis­terkandida­ten er selvfølgel­ig viktig. Men den også er en del av en helhet. Dette er lagspill og hele lagoppstil­lingen teller og jeg tror det handler mest om historien og fortelling­en.

– Trenger Arbeiderpa­rtiet ny leder?

– Nei. Det siste vi trenger nå er en personstri­d. Jonas er en god leder for partiet. Men som nevnt må vi ha en grundig evaluering som omfatter alt og alle i partiet.

– Var det overrasken­de for deg å høre Jonas Gahr Støre mandag kveld, da han sa at han vil stå i vervet som leder?

– Nei. Jeg hadde blitt veldig overrasket hvis han i går hadde sagt at han ville trekke seg.

– Hvor heldig er det for et arbeider-parti å ha en leder med mange titalls millioner i formue?

– Jonas får svare for investerin­gene sine selv. Jeg tror ikke det er riktig for meg å mene så mye om det.

– Hvordan skal Ap komme tilbake om fire år?

– Det har vi klart før og jeg gleder meg til den grundige evaluering­en. Jeg håper vi laerer og vi kommer garantert sterkere tilbake, sier Torstein Tvedt Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway