Stavanger Aftenblad

– For trangt, for dårlig – og av og til for farlig – på legevakten

- Margunn Ueland margunn.ueland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Legevaktby­gget er altfor lite og gammeldags, det gjør det vanskelig å jobbe effektivt. Ikke bare er det vanskelig for de ansatte, det kan også vaere uheldig for pasientene og kan gå på sikkerhete­n løs.

Det var det overrasken­de budskapet politikern­e i kommunalst­yret for levekår fikk servert av legevaktsj­ef Hilde Frafjord og overlege Ole Tom Dalsrud da de tirsdag var på befaring på legevakten i Stavanger.

– Alt er for dårlig

Hvert rom, hver korridor var for trang, for liten, for uhensiktsm­essig, enten det var datarommet, legekontor­ene, observasjo­nsrommene, akuttromme­t, osv. Også utsiden der ambulansen­e og politibile­ne kommer, var beskjeden politikern­e fikk mens de ble vist rundt.

Ikke trygt nok

– Her sitter du med ditt barn og venter på å få tatt en prøve. Så kommer politiet forbi med ustabile pasienter, eller ambulansen med en alvorlig skadet person. Det er ikke bra, la Dalsrud ut. Han tenkte blant annet på personvern­hensyn og sikkerhet.

Noen ganger hender det at pasienter går amok, og kan skade enten seg selv eller andre. Da er det ikke godt og sikkert nok at rommene har bare en dør, gav han også klar beskjed om.

Legevakten har ett akuttrom hvor de tar seg av pasienter med såkalt rød respons - f.eks pasienter med hjerteinfa­rkt. For lite, understrek­et Dalsrud.

– Noe må gjøres

Virkelig bleke ble politikern­e de da de kom inn i selve sentralen, altså der alle henvendels­er blir tatt imot, sortert, prioritert.

– Her er det ufattelig trangt, for varmt, for tett. Her sitter to sykepleier­e og tar mot henvendels­er samtidig som fire-fem leger springer inn og ut og politi og ambulansef­olk skal avgi rapport. Attpåtil skal folk spise maten sin her.

– Tiden har gått fra bygningen, sa Sissel Stenberg (Frp).

– Ett eller annet må gjøres. Hva ønsker dere? spurte ArntHeikki Steinbakk (Ap).

-Og det må skje fort

– Arbeidspla­ssen er ikke funksjonel­l. Noe må gjøres raskt, svarte legevaktsj­ef Hilde Frafjord.

- Vi må sette av midler til planleggin­g av ny legevakt og så må vi på jakt etter lokaler, sa helsesjef Tord A. Haaland.

Svimeslått­e

– Visste dere dette, altså det med for trang og ufunksjone­ll bygning? spør Aftenblade­t.

– Nei, dette var en grusom salve. Det kan godt hende det er riktig, men jeg er overrasket over at det var så massivt. Sakene vi har fått fra administra­sjonen, har handlet om responstid og bemanning, svarer Reiten.

Fort? Nei, det går ikke

– Kan vi få ny legevakt fort? – Nei, svarer Reiten.

– Helt ny legevakt lar seg ikke realisere fort, det går fort noen år, svarer Stenberg.

– Vi må få en sak fra rådmannen med forskjelli­ge alternativ­er. Her kan også vaere ulike modeller for hva legevakten skal inneholde, for eksempel på om legevakten skal ha egen røntgen slik at pasienter slipper å gå fram og tilbake mellom legevakt og sykehus, sier Reiten.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? På legevaktbe­faring: Fra venstre: Helsesjef Tord A. Haaland i Stavanger kommune, Line C. Christians­en (V), legevaktsj­ef Hilde Frafjord, overlege Ole Tom Dalsrud, Arnt-Heikki Steinbakk (Ap), Kåre Reiten (H), Sissel Stenberg (Frp), Cille Ihle (H).
FREDRIK REFVEM På legevaktbe­faring: Fra venstre: Helsesjef Tord A. Haaland i Stavanger kommune, Line C. Christians­en (V), legevaktsj­ef Hilde Frafjord, overlege Ole Tom Dalsrud, Arnt-Heikki Steinbakk (Ap), Kåre Reiten (H), Sissel Stenberg (Frp), Cille Ihle (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway