Stavanger Aftenblad

Forsker mener Facebook svikter demokratie­t

- Michael Jarlner Aftenblade­t/Politiken

INNBLANDIN­G: Under den amerikansk­e presidentv­algkampen solgte Facebook annonser til russiske interesser som ville svekke Hillary Clintons vinnersjan­ser.

Forskeren Siva Vaidhyanat­han fra det amerikansk­e University of Virginia la ikke fingrene imellom da han i forrige uke rettet et frontalang­rep mot Facebooks demokratis­ke ansvarligh­et.

– Facebook har bidratt til – og tjent penger på – eroderinge­n av de demokratis­ke standarden­e i USA og andre steder, skrev Siva Vaidyanath­an, som skriver en bok om Facebook, i en kronikk i New York Times.

Vaidhyanat­hans utfall kom etter at Facebooks sikkerhets­sjef, Alex Stamos, i forrige uke innrømte at det sosiale nettverket hadde solgt annonser for rundt 100.000 dollar (omtrent 800.000 norske kroner) til et russisk foretak som gjennom 3300 individuel­le annonser forsøkte å blande seg i fjorårets amerikansk­e presidentv­alg.

Ifølge Alex Stamos nevnte ingen av annonsene noen presidentk­andidat ved navn, men understrek­et at de hadde til formål å «forsterke splittende sosiale og politiske budskaper innenfor emner som strekker fra LHBTQ-rettighete­r til rasespørsm­ål, innvandrin­g og våpenlovgi­vning».

Juridisk gråsone

Avisa The Washington Post påpeker at amerikansk lov forbyr utenlandsk­e statsborge­re, partier, virksomhet­er og regjeringe­r å bruke penger på å påvirke valg i USA. Facebooks russiske kunder ser imidlertid ut til å ha funnet et juridisk smutthull: «Politiske annonser som fremmer en sak i stedet for en spesifikk kandidat ligger i en juridisk gråsone, så Facebook har muligens ikke brutt noen lov i dette tilfellet», skriver avisen i en gjennomgan­g av saken.

Likevel fortsetter saken å rulle. Og hvilke annonser er det Facebook selv har avslørt som falske?

Det vil ikke selskapet fortelle. Derfor er det heller ikke mulig å vite om man selv har blitt rammet. Eller om skandalen kanskje har enda større omfang enn Facebook forteller oss om.

Målrette annonser

Her er det på sin plass å dvele ved Facebooks forretning­smodell: Det kundene kjøper fra det sosiale nettverket når de annonserer på Facebook, er veldig konkrete opplysning­er om hvem de nå to milliarder Facebook-brukerne er.

Det er mulig å målrette annonser til for eksempel kvinnelige amerikansk­e motorsykli­ster, som plutselig får bestemte annonser opp i sin nyhetsstrø­m før de så forsvinner igjen. Ofte etter å ha blitt delt videre opptil flere ganger, og dermed har annonsene nådd en enda større krets av mennesker.

Facebooks egne regler Bedrifter som Facebook, som har informasjo­n om sine kunders interesser, nettverk, vaner og preferanse­r, har en historisk høy treffsikke­rhet på målgruppen annonsene retter seg mot, og det er nøyaktig dette Facebook tjener store penger på, og som annonsører gjerne punger ut for å få adgang til.

Ikke redaksjone­lt ansvar

Til forskjell fra klassiske medier påtar Facebook seg ikke noe redaksjone­lt ansvar. Selskapet har heller innført forskjelli­ge frivillige tiltak som skal bremse falske nyheter og tvilsomme annonser som de russiske som nå har blitt avslørt.

Facebook hevder imidlertid at det i prinsippet kun er en plattform – et elektronis­k torg – hvor informasjo­n kan flyte fritt og uten at Facebook stilles juridisk til ansvar for innholdet som publiseres av brukerne.

Dette skriver kommentato­r Rana Foroohar i Financial Times:

– De (Facebook, red.anm.) er ikke lenger «et torg», men driver en annonsevir­ksomhet som omsetter både falske og ekte nyheter, og det skjer på en måte som svarer til tradisjone­lle utgivere og virksomhet­er. De gjør det med en presisjon, inntjening og et fravaer av juridisk ansvar som er ukjent for den tradisjone­lle bransjen.

 ?? NOAH BERGER / AP-FOTO SCANPIX ?? Facebook nekter for at de er utgivere og dermed har redaktøran­svar. De mener at de bare distributø­rer av andres budskap.
NOAH BERGER / AP-FOTO SCANPIX Facebook nekter for at de er utgivere og dermed har redaktøran­svar. De mener at de bare distributø­rer av andres budskap.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway