Stavanger Aftenblad

Irak og Tyrkia nekter kurderne folkeavste­mning

-

KURDISTAN: Irak og Tyrkia advarer kurderne i Nord-Irak mot å gjøre alvor av trusselen om å holde folkeavste­mning om uavhengigh­et 25. september.

– En slik folkeavste­mning vil ikke tjene noen, verken kurderne eller andre folk i regionen, sa Tyrkias visestatsm­inister Bekir Bozdag mandag.

Regjeringe­n i Bagdad har slått fast at den varslede folkeavste­mningen er grunnlovss­tridig, og tirsdag fulgte den irakiske nasjonalfo­rsamlingen opp med et vedtak som pålegger statsminis­ter Haider al-Abadi å gjøre alt for å hindre at den finner sted.

Iran kommer heller ikke til å godta opprettels­e av en kurdisk stat i nabolaget og frykter i likhet med Tyrkia at egen kurdisk befolkning da vil bryte ut og slutte seg til.

USA og Russland er også for en gangs skyld enige. Amerikaner­ne vil havne i et vondt dilemma, stilt overfor valget mellom sine allierte i Ankara, Bagdad og Arbil i Nord-Irak, og understrek­er viktighete­n av å holde Irak samlet.

Splittet folk

Kurderne i Nord-Irak er heller ingen ensartet folkegrupp­e og har i alle år vaert preget av splittelse og strid.

Kurdistans demokratis­ke parti (KDP) og Kurdistans patriotisk­e union (PUK) lå lenge i åpen krig med hverandre og har kjempet om politisk makt siden Irakisk Kurdistan (KRG) fikk delvis selvstyre i 2001.

KDP og president Massoud Barzani sitter i dag med regjerings­makten i Arbil og har et godt forhold til Tyrkia.

Barzanis presidentp­eriode utløp egentlig i 2015, men han styrer videre uten noe formelt mandat.

Kritisk opposisjon

– Folkeavste­mningen handler minst like mye om interne motsetning­er i KRG som om irakiskkur­diske spenninger, sier Erlend Paasche ved Institutt for fredsforsk­ning (PRIO).

Han er ikke i tvil om at det vil bli flertall for løsrivelse i en eventuell folkeavste­mning, selv om noen også vil stemme nei.

– Det er en ikke ubetydelig kritisk opposisjon til KDPs autoritaer­e styre, saerlig i Sulaymaniy­a, og deler av den opposisjon­en vil stemme nei. Ikke nødvendigv­is fordi de er imot kurdisk uavhengigh­et, men fordi de er imot at folkeavste­mningen blir brukt politisk for å legitimere og styrke Barzanis og KDPs politiske dominans, sier Paasche.

Store problemer

Dersom kurderne i Nord-Irak gjør alvor av trusselen om å løsrive seg, vil problemene tårne seg opp for dem. Området vil vaere omringet av lite vennligsin­nede naboer, som blant annet kan gjøre det svaert vanskelig å eksportere olje fra feltene rundt byen Kirkuk.

KDPs milits vil trolig miste den militaere støtten den i dag får fra Vesten for å bekjempe IS og kan igjen havne i åpen strid PUKs milits.

Splitt og hersk

Tyrkiske og iranske styrker kan komme til å intervener­e, men Paasche har liten tro på at dette kommer til å skje.

– De trenger ikke bruke militaerma­kt, sier han, og viser til at Tyrkia kan stanse oljeekspor­ten og mye av handelen, mens Iran har agenter i Arbil som lett kan destabilis­ere en region som alt er preget av økonomisk krise.

– Både Iran, Tyrkia og Irak kan bruke splitt-og-hersk teknikker i et allerede splittet Irakisk Kurdistan, sier han. (NTB)

Kurderne i Nord-Irak er ingen ensartet folkegrupp­e og har i alle år vaert preget av splittelse og strid.

 ?? RYAN REMIORZ/AP ?? En kurdisk peshmerga-soldat på post i Nord-Irak. Folkegrupp­en advares mot løsrivelse.
RYAN REMIORZ/AP En kurdisk peshmerga-soldat på post i Nord-Irak. Folkegrupp­en advares mot løsrivelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway