Stavanger Aftenblad

Seiglivede myter om byutviklin­g

- Stian Robberstad Urban aktivist, Stavanger

KRONIKK: Forskning viser at myke trafikante­r, kollektivr­eisende, syklister og gående legger igjen mer penger i sentrum enn bilister.

Det er menneskene som skaper byene, ikke bilene. Mennesker tiltrekkes av det naere, unike og ekte. Tar Stavangers politikere beslutning­er basert på fakta eller på myter om byutviklin­g?

Finnes det en sammenheng i revitalise­ringen av Øvre Holmegate («Fargegata») og forbudet mot persontraf­ikk? Finnes det en sammenheng i revitalise­ringen av Torggata i Oslo og tilrettele­gging for gående og syklister? Torggata har gått fra «shady til trendy» og huser i dag flere spennende butikker, bryggeri og spisestede­r. Nøyaktig samme utvikling som i Øvre Holmegate.

Ta en tur til hvilken som helst storby, trenden er den samme. Bilene er på full fart ut av byene til fordel for gående og syklende, de som faktisk bruker byen og som legger igjen penger der. Forskere, arkitekter og byplanlegg­ere har for lengst skjønt at en baerekraft­ig by er en by som setter innbyggern­e i sentrum for byutviklin­g.

Fra høyeste hold snakkes det om innovasjon, smart teknologi, Smart Cities, Silicon Valley og det grønne skiftet. Hvordan skal vi klare å endre status quo om vi ikke klarer å ta inn over oss de enkleste og mest åpenbare løsningene rundt et baerekraft­ig, pulserende og bilfritt sentrum?

Paris, Genève og Jørpeland

Vi godtar det i Oslo, København og Paris, men i vår egen by er det naermest utenkelig å endre bilbruk i sentrumskj­ernen. Vi kjører fortsatt, til turistenes forskrekke­lse, rundt i middelalde­rbyen og lurer på hvorfor det er så lite mennesker der. Man kan til og med ta en runde rundt Valbergtår­net om man skulle falle for fristelsen.

Kirkegata er et godt eksempel: Handelen blomstrer i den bilfrie delen, men sliter med kunder og synlighet i den trafikkert­e delen. Hva er det vi ikke forstår?

Virkelighe­ten om bilistene

Hvorfor reagerer vi ikke når byens beste tomter, Jorenholme­n, Østervågka­ien, Skansekaie­n og Strandkaie­n, er forbeholdt parkerings­plasser og at vi fremdeles kjører i kolonne langs Vågen? Spørsmålet er om det er baerekraft­ig å tilrettele­gge for økt bilkjøring og biltilgjen­gelighet i sentrum.

Forsking viser at det er det ikke. I Statens vegvesens egen rapport «Hva betyr gateparker­ing for handelen?» fra 2015 kan en lese følgende sammendrag:

«Butikkeier­e antar ofte at bilistene er de beste kundene, at kundene stort sett ankommer med bil og at tilgangen på parkerings­plasser påvirker kundenes valg av handlested. Denne rapporten viser et mer nyansert bilde av betydninge­n gateparker­ing har for omsetning i bysentrum. Når bilister blir regnet som de beste kundene, er det gjerne fordi de legger igjen større beløp per handletur. Samtidig viser en rekke undersøkel­ser at bilistene kommer sjeldnere tilbake. Syklister og fotgjenger­e handler for mindre per tur, men handler til gjengjeld oftere enn bilistene. Bilistene legger dermed igjen mindre penger i butikkene per uke eller år, sammenlign­et med gående, syklende og kollektivr­eisende.»

Pedersgata

Et knapt flertall i kommunalst­yret for miljø og utbygging (KMU) vedtok nylig å takke nei til 1,7 millioner statlige kroner som skulle brukes til å tilrettele­gge Pedersgata for syklister.

Ingebjørg Folgerø (H) hadde følgende å si om vedtaket: «Det er alltid kjekt å få penger, men Pedersgata fungerer allerede utmerket, helt av seg selv. Gaten har masse naeringsli­v, blant annet mange take-away-steder. Den har et betydelig innslag av integrerin­g. Folk trives og driver naering i lokaler med en moderat husleie. Dette må vi ta vare på det. Det er ikke noen god idé å sykle til for å hente take-away-pizza. Det har jeg gjort selv en gang, og aldri mer. All osten klistrer seg fast til lokket.»

Folgerø tar feil når hun sier at Pedersgata fungerer utmerket slik den er. Pedersgata er mer en take-awaydestin­asjon for vestkanten­s SUV-er på søndagstur. Foruten å syde av privat initiativ, er den det viktigste bindeledde­t inn til det som markedsfør­es som Stavanger mest spennende bydel, full av innovasjon, kunst, film, kulturnaer­ing og kunnskap (BI, Johannes Laeringsse­nter, Tou Scene, Innovation Dock, Abshinten, Hermetikke­n, Dokken m.m.) og et viktig bindeledd til Nytorget, hvor en finner Nuart, Rogaland Kunstsente­r, Metropolis og Martinique.

De baerekraft­ige samfunnet

FNs Human Cities Act 2025 har som mål å gjøre byer og bosettinge­r inkluderen­de, trygge, robuste og baerekraft­ige. Byene skal sikrer alle verdens byboere retten til frisk luft, rent vann, tilgang til grøntareal­er, baerekraft­ige boliger og minimal påvirkning fra kjøretøy og roboter. Ifølge FN vil kampen om baerekraft­ige samfunn utkjempes i byene.

Det er på høy tid vi legger mytene om byutviklin­g bak oss og sammen legger til rette for ett bilfritt og levende sentrum.

 ?? TORSTEIN LILLEVIK ?? Vil noen mene at det hadde vaert en fordel om bilene fikk komme tilbake i Øvre Holmegate i Stavanger, «Fargegata»? Viser den potensiale­t for Pedersgata?
TORSTEIN LILLEVIK Vil noen mene at det hadde vaert en fordel om bilene fikk komme tilbake i Øvre Holmegate i Stavanger, «Fargegata»? Viser den potensiale­t for Pedersgata?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway