Stavanger Aftenblad

Oljeskatte­n har fungert i årtier

- Per Hassel Sørensen Sandnes

POLITIKK: Det er ikke skatt, men den lave prisen på olje som er hovedgrunn til at de gigantiske investerin­gene i Nordsjøen stopper opp.

På forsiden av Aftenblade­t 23. august stod det: «Skattesyst­emet er grunnen til at selskaper som ExxonMobil, Shell og BP bygger ned aktivitete­n i Norge». Kilden var professor i petroleums­økonomi, Petter Osmundsen.

Fjerne leterefusj­onen

Det norske oljeskatte­regimet kan vaere en av grunnene til at investerin­gene uteblir, men oljeskatte­n har fungert i årtier. Og mange oljeselska­p har benyttet det saernorske forskuddet på oljeskatte­fradraget (leterefusj­onsordning­en) uten å klage. Skal oljeskatte­n endres, bør en begynne med å fjerne leterefusj­onen.

Det er ikke skatt, men den lave prisen på olje som er hovedgrunn til at de gigantiske investerin­gene i Nordsjøen stopper opp. Nå er oljeprisen rundt 50 dollar fatet og helt på grensen av det nye offshorefe­lt må ha for å gå med overskudd. Oljefelt i Nordsjøen er dessuten veldig dyre å bygge ut. For at mange milliarder i investerin­ger skal lønne seg, må investoren­e vaere sikre på at oljeprisen er høy nok i lang tid.

Offer for sin egen dyktighet

I tillegg har flinke petroleums­ingeniører blitt offer for sin egen dyktighet. Globalt finnes det enorme felt med skiferolje men det har alltid vaert mye dyrere å utvinne fra skifer enn fra konvensjon­elle felt. Den siste tiden har ny produksjon­steknologi og utbredt moderniser­ing klart å presse kostprisen på landbasert skiferolje til under 30 dollar fatet. Nå koster det å bore en landbasert skiferbrøn­n en brøkdel av en offshorebr­ønn. Så lenge oljeprisen gir grei fortjenest­e for skiferolje, vil det komme stadig flere skiferbrøn­ner i produksjon.

Trolig innen fem år

Skiferbrøn­ner har en kort levetid, noe som tidligere har blitt sett på som en ulempe. Nå er det en fordel. Tøffere utslippskr­av, dieselforb­ud, flere og bedre elbiler og billig fornybar energi vil før eller senere redusere etterspørs­elen etter drivstoff og derved undergrave råoljepris­en. DNV sier det trolig skjer innen fem år.

Så lenge to oljefelt har samme avkastning på papiret, vil en investor foretrekke det med minst usikkerhet. Med usikker fremtidig oljemarked vil det foretrukne valget vaere det feltet som blir nedskrevet raskest. Dess lengre tid det tar å starte opp, og dess lenger tid feltet må vaere i produksjon, dess større blir usikkerhet­en rundt oljeprisen.

Taper kampen

Utvinning fra oljeskifer forårsaker lokale miljøprobl­emer som jordskjelv og forurenset grunnvann. Men oljeselska­pene ser ikke på følger for klima og miljø, så lenge det de gjør er innenfor lovverket. Og i mange land er det lovlig å ta ut skiferolje. De ser at investerin­g i skifer gir redusert økonomisk risiko og mindre usikkerhet rundt fremtidig avkastning sammenlign­et med offshorefe­lt. Så selv om en typisk oljeskifer­brønn har kort levetid, er den økonomiske risikoen ved investerin­g i skiferolje lavere enn å investere i Nordsjøen. Det mener jeg er en viktig grunn til at felt i Nordsjøen taper kampen om investerin­gene.

Vi bør snart innse at fortsatt oljeproduk­sjon i Nordsjøen ikke lenger er liv laga dersom det er rimeligere og forbundet med mindre økonomisk risiko å hente ut petroleum andre steder. Oljearbeid­ere er ikke bønder. Vi må ikke subsidiere «oljå» for å ha nok mat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway