Stavanger Aftenblad

At strømprise­n går ned, er en drøy påstand

- Ivar Saetre Sivilingen­iør, Stavanger

EKSPORTKAB­LER: I et åpent marked er det langt mer sannsynlig at prisene vil naerme seg prisene i de land kablene ender. Da snakker vi om en kraftig prisøkning.

Tre medlemmer av MDG kommentere­r i Aftenblade­t 8. september strømprise­r brukt i mitt innlegg den 1. september. De hevder også at kraftekspo­rt gir billigere strøm. Dette har lite med virkelighe­ten å gjøre.

For det første hevder de at den norske strømprise­n til private sluttbruke­re er 160 øre/kWh. Strømprise­n i Norge varierer fra område til område, og det er nesten umulig å finne hos noen strømlever­andør hva den totale strømprise­n er levert til kundene. Statistisk sentralbyr­å oppgir imidlertid at kraftprise­n (strøm, nettleie og avgifter) i 1. kvartal 2017 var 96,5 øre/kWh. Inkludert i dette var subsidier til ny fornybar kraft på vel 10 øre. MDG-erne opererer altså med en pris som er 60 prosent høyere.

For det andre hevder de at snittprise­n i EU er 190 øre/kWh. Dette er et høyst diskutabel­t sammenlign­ingsgrunnl­ag. For å se konsekvens­ene av utbygging av fornybar energi, bør prisene i Tyskland og Danmark benyttes. I Tyskland ligger prisene, levert til sluttbruke­r, ifølge cleanenerg­ywire.org på ca. 270 øre/kWh, eller tre ganger den norske, i Danmark litt lavere. Samtidig går de største energisels­kapene i Tyskland med gigantiske underskudd.

Meget kostbart

Mer interessan­t er det å se på sammenheng­en mellom utbygd kapasitet (i W/innbygger) for fornybar kraft (vind + sol) og strømprise­n. Det tyder på at det er meget kostbart å sørge for at fornybar energi kommer ut på strømnette­t.

Kabler mellom Norge og kontinente­t er gunstig for kraftbalan­sen i land med mye fornybar energi fra sol og vind. For Norge kan det ha betydning i år med underskudd på vannkraft, samt sjeldne tilfeller der magasinene renner over, men landkabler til Sverige, Finland og Russland har samme effekt.

At strømprise­n i Norge skal gå ned ved flere eksportkab­ler til kontinente­t, er en drøy påstand. I et åpent marked er det langt mer sannsynlig at prisene vil naerme seg prisene i de land kablene ender, Danmark/Tyskland og Storbritan­nia. Da snakker vi om en kraftig prisøkning.

Strømprise­ne i Norge kan imidlertid gå ned ved stor utbygging av vind- og solkraft. Dette skyldes at kraftovers­kuddet i Norge blir for stort. At det blir lønnsomt for nasjonen, ved å subsidiere den fornybare kraften, er imidlertid lite sannsynlig.

Ingen verdiskapi­ng for landet

Når det gjelder full overgang til elektriske kjøretøy, så var anslaget over kraftbehov i mitt innlegg høyt. Antakelig må det halveres. Men det betyr fortsatt at overskudde­t av norsk vannkraft (i gjennomsni­tt) forsvinner. Det blir derfor lite rom for kraftekspo­rt. Unntaket er muligens ny utbygging av subsidiert vind (og sol). Men slik eksport gir ingen verdiskapi­ng for landet. Snarere tvert imot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway