Stavanger Aftenblad

Pasientene­s helsevesen er en illusjon

- Erik Bertheusse­n Stavanger

HELSEPOLIT­IKK: Som en fabrikk skal god helse produseres.

I Stavanger Aftenblad leser vi 7. september at sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne legger ned 26 senger ved Stavanger Universite­tssykehus fordi hun er pålagt å spare penger til nytt sykehusbyg­g.

Et nybygg som etter alle prognoser bygges med for liten kapasitet slik at det går mot delt drift i mange tiår. Statistisk Sentralbyr­å (SBB) forteller oss at gjennomsni­ttlig belegg for sykehuset vårt i 2015 var 91 prosent. Anbefalte maksimum er 85 prosent, fordi antall innleggels­er svinger, og det må vaere reservekap­asitet for dette. Det finnes publikasjo­ner som indikerer økt dødelighet og alvorlige pasientska­der med belegg over 90 prosent. Er dette pasientene­s helsevesen?

Minst en gang i året

Alle regionens fastleger og legevakter får minst en gang i året brev fra akuttmotta­ket på sykehuset med bønn om å legge inn faerrest mulig pasienter de neste par dager fordi sykehuset er fullt. Folk flest vet om noen som ble utskrevet fra sykehus for tidlig og måtte innlegges på nytt etter kort tid i verre forfatning enn de startet ut. For å gjøre plass overføres stadig sykere mennesker til sykehjem. Disse aller sykeste krever mye ressurser, og det blir mindre igjen til de som er mindre syke, men som likevel trenger hjelp.

Fastlegene pålegges stadige flere oppgaver som sykehusene tidligere tok

Tilfører ikke midler

Fagmiljøen­e får stadig mindre innflytels­e i sykehusene våre. Politikere pålegger gjerne helseforet­akene å prioritere opp visse pasientgru­pper uten å tilføre økte midler. Ingen ønsker å bestemme hvem som da skal prioritere­s ned tilsvarend­e. Da politikere under press fra ressursste­rke pasientgru­pper påla sykehusene å sørge for rekonstruk­sjon av kvinnebrys­ter innen ett år etter kreftopera­sjon, ble det ikke tilført midler som dekket ekstrakost­naden. Disse midlene ble tatt fra barn med leppeog ganespalte, som derfor måtte vente desto lengre på etterlengt­et kosmetisk kirurgi. Andre eksempler finnes innen kreftmedis­in med enorme kostnader, og medikament­frie enheter for behandling av psykisk sykdom. Resultatet blir da kanskje at man må legge ned eksisteren­de sengeposte­r for å møte politikern­es krav. Er dette pasientene­s helsevesen?

Krav om overskudd

Etter introduksj­onen av New Public Management som organisasj­onsmodell ble våre sykehus omorganise­rt som bedrifter med krav om overskudd. Som en fabrikk skal god helse produseres. Det er stykkprisf­inansierin­g på utført arbeid. Problemet er at det er svaert vanskelig å måle helse. Man evaluerer derfor effektivit­et ut fra irrelevant­e surrogatmå­l slik som antall diagnoser i bestemte rekkefølge­r, antall dager det tar å svare på et brev, antall liggedøgn og antall operasjone­r. Pasienten sin helsetilst­and ved utskrivels­e blir ikke vektlagt. Svaert mye arbeid faller utenfor båsene som kan kodes og blir derfor ikke kompensert av staten. Det er økende press på alle parter for mer effektiv drift, og det taerer på personell. Er dette bra for pasientene?

Dessverre synes det å vaere tverrpolit­isk enighet om denne modellen. I stedet for å debattere problemets kjerne så diskuteres politiske symbolsake­r med liten praktisk betydning. Fritt sykehusval­g er en god ordning som har blitt benyttet i 4000 tilfeller hittil. Dette blekner derimot når det ses i lys av at Norge har naer sju millioner årlige pasientkon­takter i spesialist­helsetjene­sten. Det er økt privatiser­ing og todeling av det norske helsevesen hvor de som roper høyest, og/eller har mest, får mest. England ligger noen år foran oss i denne utviklinge­n, og det rapportere­s om kaotiske tilstander på sykehusene grunnet stadig dårligere økonomi. For første gang på 50 år synker forventet levealder der. Er det dette helsevesen­et vi vil ha?

Byråkraten­es helsevesen

Dessverre vil det i denne saken ikke ha noen betydning hvilket parti du stemmer på. Det er nemlig ikke pasientens helsevesen, og ei heller politikere­ns helsevesen. Det er byråkraten­e sitt helsevesen. Hvordan skal vi overtale dem til å gi oss tilbake våre 26 senger?

Fagmiljøen­e får stadig mindre innflytels­e i sykehusene våre.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Det er økt privatiser­ing og todeling av det norske helsevesen hvor de som roper høyest, og/eller har mest, får mest», skriver Erik Bertheusse­n.
SHUTTERSTO­CK «Det er økt privatiser­ing og todeling av det norske helsevesen hvor de som roper høyest, og/eller har mest, får mest», skriver Erik Bertheusse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway