Stavanger Aftenblad

Lekser gjør oss dummere

- Thea Oppedal Kannik ungdomssko­le, 9. trinn

UNDERVISNI­NG: For mye jobbing i lang tid gjør at du stopper å laere, derfor bør lekser fjernes fra den norske skolen.

Det har alltid vaert en stor diskusjon rundt det med lekser. Det har vaert ramset opp både fordeler og ulemper, men ingen har turt å gjøre den norske skolen leksefri.

Lek og samvaer

Ser vi til Finland som er blitt rangert som en av de beste skolene i verden, så har de ikke lekser. Hvilke syn har finske laerere på lekser, og hvordan har de kommet frem til at lekser bør tas bort? Den finske skolen vil at elevene skal ha mer tid til å nyte livet som barn og ungdommer. Lek og samvaer med venner og familie verdsettes svaert høyt.

De sosiale ferdighete­ne og evnen til lek gjør hjernen mer åpen og klar for laering. Barn skal ha mulighet til å drive sport, spille instrument, bake, lage kunst og lese. Ved å gjøre alle disse aktivitete­ne, stimuleres hjernen på mange forskjelli­ge måter slik at den har større mulighet til å ta imot laering og kunnskap på en måte pugging og standardis­erte lekser aldri vil kunne konkurrere mot. Det samspillet som barn har i sosiale sammenheng­er, skaper ofte en spontan lek som er høyst uvurderlig som laering. Lekser fratar barna disse muligheten­e.

Den finske skolen ønsker at barna skal vaere lykkelige, og setter dette som det absolutt viktigste målet for et barn. Lykkelige barn er med på å spre glede og respektere­r hverandre.

Vi må huske at ikke alle barn har det bra hjemme. Noen har tøffere oppvekstvi­lkår. Det er ofte disse barna som ikke får hjelp til skolearbei­d hjemme, og ofte er det disse barna som kommer på skolen med ugjorte lekser. Deres mestringsf­ølelse kan bli ødelagt eller redusert.

Verden blir bedre

Vi ønsker alle et samfunn som hele tiden utvikles til noe bedre. Dette gjøres helt klart på en bedre måte med lykkelige mennesker, som har et godt sosialt samspill, og som har klarer å se ting på mange forskjelli­ge måter. De har laert seg å lytte og løse oppgaver sammen med respekt for hverandre. Dette vil bringe verden videre til en bedre plass å vaere på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway