Stavanger Aftenblad

Mange ideer og planer for kulturbyen Stavanger

- Eli Naesheim eli.naesheim@aftenblade­t.no

KULTURPLAN­EN: Ikke bare Stavanger sentrum, men også kommunens kulturliv er i endring. Her er noe av det som planlegges framover.

Arbeidet med den nye kulturplan­en for Stavanger kommune i årene fra 2018 fram til byens 900-årsjubileu­m i 2025 har alt pågått et par år. Planprogra­mmet ble nylig vedtatt av kommunalut­valget, nå begynner arbeidet med selve innholdet i planen. I løpet av høsten kan kulturaktø­rer levere sine forslag. Dessuten kommer kultursjef Arnfinn Bjerkestra­nd til å invitere representa­nter fra diverse kultur- og kunstområd­er til samtaler.

Før bystyret behandler det endelige forslaget til ny kulturplan, vil der vaere enda en høringsrun­de. I utgangspun­ktet skal den nye planen vaere ferdig behandlet før sommeren neste år, men det kan bli senere.

Så kommer de økonomiske prioriteri­ngene. Fra 2019 og framover skal forslagene fra den nye kulturplan­en også inn kommunens økonomiske handlingsp­laner. Dette er alt vedtatt av politikern­e:

Mål: Stavanger skal vaere en kulturby preget av åpenhet og tilgjengel­ighet, nyskaping og kvalitet.

Kunst i det offentlige rom: Stavanger skal vurdere et større offentlig kunstprosj­ekt eller -utsmykking fram mot byjubileet i 2025.

Kunstskole­n: Stavanger kommune støtter Kunstskole­n i Rogaland og Universite­t i Stavangers arbeid for å etablere en bachelorut­danning i billedkuns­t.

Det frivillige kulturliv: Utrede status og behov for øvings- og aktivitets­lokaler for det frivillige kulturlive­t, også kor og korps.

Her er listen over arenaprosj­ekter i de kommende årene: Tou Scene: Nå er atelierhus­et, verkstedet Tou Trykk, og dansesalen Speilet på plass. Prosjekter­ing av publikumsl­okaler og nytt øvingsloka­le for musikk er i gang, der er også satt av penger til dette i perioden 2018–2021. Mens Scene 1, Scene 2, kaféområde­t, Loftet, blant annet, ikke er prioritert foreløpig.

Sølvberget: Nye Sølvberget åpner i november i år og Kiellandse­nteret tidlig i 2018. Kinoen ble utvidet med tre nye saler alt i 2013. Must: Museum Stavanger planlegger et museumsløf­t. Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkm­useum flytter inn i nye lokaler i Gamle Stavanger. Dessuten skal museumsanl­egget i Muségata 16 både ombygges og utbygges. Samtidig som Stavanger kunstmuseu­m og Stavanger maritime museum vil bli fornyet.

Rogaland Teater: Ønsker nytt teaterhus til byjubileet i 2025. Dette er det klart største arenaprosj­ektet i planleggin­gsperioden både i kvadratmet­er og kroner. Spørsmålet er også hva de nåvaerende lokalene skal brukes til, når teateret flytter virksomhet­en, helt eller delvis.

Hvor teateret skal plasseres er også et viktig tema i arbeidet med byens nye sentrumspl­an. Stavanger domkirke: Dette er en mye brukt kulturaren­a. Restaureri­ngen av kirken fram til 900-årsjubilee­t i 2025 pågår. I perioden 2019–21 vil den vaere helt stengt, og kulturakti­vitetene flyttes til St. Petri kirke.

Folken: Kommunen skal vaere med på å avklare studenters­amfunnets rolle i årene som kommer. Dette ble vedtatt i forbindels­e med meldingen om universite­tsbyen Stavanger fra 2014. Rogaland Kunstsente­r: Lokalene på Nytorget er i dårlig forfatning og må rehabilite­res. Der foregår for tiden et plan- og utviklings­prosjekt for dette området. Bruken av uterommet Nytorget omfattes også av den kommende sentrumspl­anen. Metropolis: Tomten og bygget til ungdomshus­et ligger også på Nytorget. Det kan dermed vaere aktuelt å flytte til andre lokaler.

Temaer fra tidligere kulturmeld­inger som fortsatt er aktuelle nevnes også i den nye: y Spørsmålet om byens 18 kirker også skal defineres som en del av byens kulturelle grunnmur. y Kartleggin­g og styrking av den talentutvi­klingen som foregår i Bjergsted-miljøet i kulturskol­en og blant unge musikere. y En gjennomgan­g av ordninger med gjestende kunstnere, samt kommunens leilighet i Berlin til bruk for byens kunstnere.

Spørsmålet om Fribyen Stavanger skal utvides til ikke bare å gjelde forfattere, men også eksempelvi­s musikk og visuell kunst.

 ?? STAVANGER AFTENBLAD ?? Hva skjer med Nytorget? Her et bilde datert 22.mars 1950 hvor den nye rutebilsta­sjonen lages.
STAVANGER AFTENBLAD Hva skjer med Nytorget? Her et bilde datert 22.mars 1950 hvor den nye rutebilsta­sjonen lages.
 ?? STAVANGER AFTENBLAD ?? Hvor ender Rogaland Teater? I 1951 ble det laget ny vei ved teateret i Kannik. Nå ønsker teateret å bygge nytt.
STAVANGER AFTENBLAD Hvor ender Rogaland Teater? I 1951 ble det laget ny vei ved teateret i Kannik. Nå ønsker teateret å bygge nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway