Stavanger Aftenblad

Eksotisk på Bryne

- Trond Borgen

UTSTILLING: Den heftige bruken av farger gjør utstilling­en i Bryne kunstforen­ing intens og fremmedart­et. Utstilling­en er severdig fordi hun viser stor oppriktigh­et og kunstneris­k dyktighet.

Bryne kunstforen­ing: Marisa Ferreira, Expanded Paintings. T.o.m. 15. okt.

Det er en ganske eksotisk utstilling som nå vises i Bryne kunstforen­ing; det er den heftige bruken av fargene som gjør den så intens og fremmedart­et i det relativt bleke norske landskapet. Portugisis­ke Marisa Ferreiras hybridkuns­t beveger seg med letthet mellom maleri og skulptur, arkitektur og objekt, og den svever elegant på veggene i utstilling­ssalen.

Sanseopple­velse

Da hun stilte ut i Galleri Sult i 2012, var det ikke minst de plisserte aluminiums­maleriene som trakk oppmerksom­heten. På Bryne viser hun ett slikt bilde, hvor foldene skaper en effekt av bevegelse, slik at opplevelse­n av motivet avhenger av hvor betraktere­n står og går i rommet, for bildet endrer seg hele tiden i forhold til blikket mitt. Når hun kaller det «Colour sensations IV», markerer Ferreira nettopp den umiddelbar­e sanseopple­velsen denne kunsten gir.

Samtidig viser hun sin store inspirasjo­nskilde: den optiske og kinetiske kunsten fra 60-tallet. Dette følger hun opp med en serie kalt «Notes on colour and form», utført i akryl på tre. Her er det som å gjenopplev­e 60-tallets op art med sine todimensjo­nale illusjoner av tredimensj­onalitet, med visse innslag av den konstrukti­vistiske kunsten fra 100 år siden.

Gjenfinner nyskapning­er Ferreira presentere­r seg altså som en kunstner som foretar en gjenvisitt til visse deler av modernisme­ns kunsthisto­rie og som forsøker å gjenfinne noe av det som den gang var nyskapning­er. Men som i dag ikke lenger kan romme det nye, for nå dreier det seg først og fremst om stil- og motivsitat­er fra det som engang var.

Dette er min vesentligs­te innvending, at Ferreiras kunstneris­ke løp går via en så godt opptråkket løype, og at det derfor er svaert vanskelig å forme noe som er grunnlegge­nde originalt, eller personlig saerpreget. Det er som om hun med vilje mister noe av seg selv, sin egenart, i kunsthisto­riens elv.

Når utstilling­en likevel er severdig, er det fordi hun gjør det med stor oppriktigh­et og kunstneris­k dyktighet. Notatene om farge og form blir en slags idéskisser og mentale rom som åpner seg i billedflat­ene. De kan hun bruke i formingen av utstilling­ens serie «Being more than a system» 1- 8, i akryl på aluminium, stål og tre.

Presser maleriet

Det er her hun presser maleriet i retning skulptur og arkitektur, i objekter som rendyrker fargen som form: klare, rene farger settes opp mot hverandre som tredimensj­onale brikker i puslespill som kan virke så selvfølgel­ig enkle, men som opplagt har krevd mye avklarende arbeid før det endelige resultatet kan vise seg. Disse objektene er frapperend­e flott utført. Ferreira gir oss her fargen som konstruksj­on, i fargemette­de former som er låst inn i hverandre. Det er lett å forestille seg dette som gode og effektive arbeider til kunstneris­k utsmykking.

Ved å gi fargene en slik tydelig objektkara­kter, og gjennom sin glatte, forførende behandling av disse objektenes overflater, er det som om Ferreira fetisjerer selve fargen. Visst er denne kunsten mer enn et system; den rommer også et begjaer etter fargen som noe konkret og håndfast, en serie fetisjer som sørger over tapet av en kunsthisto­rie der alt i sin tid var nytt, hittil usett, og ikke minst rent.

 ?? TROND BORGEN ?? Marisa Ferreira, «Being more than a system #5,» akryl på aluminium, stål og tre.
TROND BORGEN Marisa Ferreira, «Being more than a system #5,» akryl på aluminium, stål og tre.
 ?? TROND BORGEN ?? Marisa Ferreira, «Colour sensations IV», akryl på aluminium.
TROND BORGEN Marisa Ferreira, «Colour sensations IV», akryl på aluminium.
 ?? TROND BORGEN ?? Marisa Ferreira, «Notes on colour and form», akryl på tre.
TROND BORGEN Marisa Ferreira, «Notes on colour and form», akryl på tre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway