Stavanger Aftenblad

Mer tvang er ikke løsningen

-

LEDER: Det er et paradoks at brannvesen­et har flere virkemidle­r enn det egentlige hjelpeappa­ratet når det kommer til å hjelpe klienter med rusog psykiatrip­roblemer.

De siste ti dagene har Aftenblade­t gjennom en rekke tankevekke­nde reportasje­r i serien «Når alt rakner»satt søkelys på boligforho­ldene for denne gruppen. Dette er personer som lever i det som ser ut som søppelhaug­er i sine egne hjem. Når alt har raknet, har de gradvis begravet seg selv i avfall, møkk, tomflasker og sigarettst­umper.

På ett eller annet tidspunkt er problemet blitt uoverkomme­lig, men det betyr ikke at de får eller vil ha hjelp. De eneste som har hatt mulighet til å bane seg vei inn i leilighete­ne er brannvesen­et, under henvisning til brannforsk­rifter og brannfare.

Rusforsker Sverre Nesvåg tok opp nettopp denne utfordring­en da han i Aftenblade­t fredag mente at det må åpnes for større bruk av tvang mot de sykeste av disse klientene. Han mener at rettighets­samfunnet og henvisning til menneskere­ttighetene gjør at folk går til grunne fordi ingen har lov eller rett til å hjelpe dem i en kritisk situasjon. Enkeltmenn­esker forkommer i ensomhet, mener Nesvåg.

Han peker på et klassisk og veldig vanskelig dilemma alle som arbeider i helse- og omsorgssek­toren står midt i. Også de som er alvorlig syke, og opplagt ikke klarer å ta hånd om seg selv, har i utgangspun­ktet rett til å bestemme over seg selv. Å gå inn i boligene deres og rydde opp, tilby dem hjelp og eventuelt sørge for at de kommer under behandling, kan fort bli et overgrep. Bevissthet­en om dette er høy blant de ansatte.

Hva de derimot ikke ser ut til å vaere like godt trent i, er hvordan de kan yte hjelp i en slik situasjon uten at det blir et integritet­sovergrep.

Lørdag sa leder i Mental Helse, Kristian Kise Haugland at det ikke er mangel på tvangsvirk­emidler som er problemet. Han etterlyser heller en bedre evne til å håndtere disse situasjone­ne innenfor dagens regler. Dette handler blant annet om menneskeli­ge evner, noe også Nesvåg peker på.

En velferdsst­at skal ta vare på sine svakeste. Det strider mot enhver solidarite­tstanke å la dem leve i uverdighet bak egne gardiner. Samtidig skal den personlige integritet vaere temmelig ukrenkelig i en liberal rettsstat. Når disse to prinsippen­e settes på spissen, blir det vanskelig. Samtidig er nettopp disse tingene klare kvalitetst­egn på samfunnet vårt. Derfor må det vaere en annen vei ut av dette enn økt tvangsbruk.

Når disse to prinsippen­e settes på spissen, blir det vanskelig.

 ?? VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX ?? Rusforsker Sverre Nesvåg mener økt bruk av tvang vil hindre at folk går til grunne.
VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX Rusforsker Sverre Nesvåg mener økt bruk av tvang vil hindre at folk går til grunne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway