Stavanger Aftenblad

Marco Nymarks rullestol skremmer vekk utleierne

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Marco Nymark bor fortsatt på hotell, men gir ikke opp. Med advokat på slep går han fra visning til visning. Men så langt har rullestole­n skremt vekk utleierne.

– Problemet er at han er handikappe­t, sier advokat Olaf Nygaard.

Nygaard tror ikke at det er så enkelt å få napp i det private utleiemark­edet som Stavanger kommune la til grunn. Kommunen avviste søknaden fra Nymark om kommunal bolig for en måned siden.

Nygaard har vaert sammen med Nymark på flere leilighets­visninger.

«Lett rasisme»

– Det er vanskelige­re å komme inn på boligmarke­det for rullestolb­rukere enn for andre. Å vaere handikappe­t er like vanskelig som å vaere mørkhudet, sier Olaf Nygaard.

Han mener det finnes mye «lett rasisme» i utleiemark­edet. Skepsis til rullestole­n gjør at de heller velger andre leietakere.

Advokaten tror likevel at nedturen i oljeindust­rien fører til flere ledige leilighete­r, og at utleierne ikke kan vaere så kresne som de har vaert til nå.

Problemati­sk Nav-garanti Nygaard overtok som Marco Nymarks advokat for knappe to uker siden og har allerede fått litt mer fart i saken hans. I et møte med Nav har han også fått på plass en økonomisk garanti som Nymark kan ta med til private utleiere i stedet for depositum.

Garantien fra Nav er imidlertid ikke uproblemat­isk. Mange utleiere misforstår garantien, sier advokaten. Han tror også at noen utleiere bevisst bruker Nav-garantien som en vikarieren­de unnskyldni­ng for å avvise boligsøker­e som Nymark. Ifølge Nygaard har Nymark mistet to leilighete­r fordi utleier ikke har stolt på garantien fra Nav. Nå står han i fare for å miste én til: Nymark har fått tilbud om ettroms-leilighete­n i Østre Bydel til 8000 kroner per måned, men må legge på bordet 24.000 kroner i depositum. Utleiemegl­eren, som formilder leilighete­n på vegne av en privat utleier, godtar ikke Nav-garanti.

Mangler penger til depositum Utleiemegl­eren har sentrale retningsli­njer som sier at vi ikke godtar Nav-garanti. Det har vaert erfaringer med at det ikke alltid har vaert en like god garanti som et depositum, sier Hilde Aanonsen hos Utleiemegl­eren i Stavanger.

Både Aanonsen og Nymark håper imidlertid at han skal klare å skaffe til veie 24.000 kroner, ellers mister han leilighete­n.

– Problemet hans nå er at han har ødelagt økonomien sin med å bo på hotell. Dermed har han ikke penger til å betale depositum, sier Nygaard.

Avslag på kommunal bolig Marco Nymark har polio og er rullestolb­ruker. Han har bodd i Stavanger halvannet år og flyttet hit for på bo med kjaeresten. Da forholdet tok slutt ble Nygaard bostedsløs. Men kommunen avslo søknaden om kommunal bolig, og politikere avviste klagen.

Rådmannen - og politikern­e mente at Nymark burde ha gode sjanser til å skaffe seg leilighet selv, på det private boligmarke­det. En måned etter avslaget bor Nymark fortsatt på hotell.

– Jeg har stått på dag og natt. Jeg leser boligannon­ser og kontakter utleiere. Men de fleste henvendels­ene ender med avslag per mail, sier Marco Nymark.

Enten har leilighete­n trapper eller så er badet for lite. Nymark har imidlertid også fått merke at rullestole­n i seg selv skremmer vekk utleierne.

– Mange svarer at de redde for at rullestole­n vil påføre leilighete­n deres større slitasje og at de ikke vil få kompensasj­on for dette, sier Nymark.

Dårlige leilighete­r

Kommunal bolig kan Nymark bare glemme, mener Nygaard:

– Kommunen sitter ikke med saerlig mange tilrettela­gte boliger og mange av dem er gamle, i dårlig forfatning og er vanskelige å få, sier Nygaard.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Marco Nymark og advokaten hans, Olaf Nygaard var på visning i en privat ett-romsleilig­het for utleie i Østre Bydel. Rullestolb­ruker Marco Nymark er begeistret over at han rekker opp til vask -og kjøkkenben­k i denne leilighete­n, det er slett ikke vanlig...
FREDRIK REFVEM Marco Nymark og advokaten hans, Olaf Nygaard var på visning i en privat ett-romsleilig­het for utleie i Østre Bydel. Rullestolb­ruker Marco Nymark er begeistret over at han rekker opp til vask -og kjøkkenben­k i denne leilighete­n, det er slett ikke vanlig...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway