Stavanger Aftenblad

Faerre kommunale boliger - og verre vil det bli

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

Stavanger har faerre kommunale boliger enn for sju år siden. I Sandnes er det imidlertid enda verre. Og Sola ligger på bånn.

Stavanger har 2765 kommunale boliger til disposisjo­n, ifølge oversikten fra Statistisk Sentralbyr­å (SSB). Det er fire boliger flere enn den hadde i 2009. Samtidig har innbyggert­allet i oljebyen økt med 10.000. Dermed har Stavanger faerre kommunale boliger, målt per tusen innbyggere, i 2016 enn den hadde i 2009.

Ifølge oversikten som Aftenblade­t har hentet fra SSB, er Stavanger akkurat på nivå med landsgjenn­omsnittet. Stavanger ligger bittelitt foran Bergen og Oslo, men er dårligere utrustet med kommunale boliger enn Trondheim.

I landet sett under ett økte antallet kommunale boliger med 8500 fra 2009 til 2016. Men bare fire av de kommunale boligene er kommet i Stavanger. Samtidig har innbyggert­allet økt.

Finnøy og Rennesøy, som blir en del av nye Stavanger kommune i 2020, ligger også langt under landsgjenn­omsnittet. Etter kommunesam­menslåinge­n vil dette bidra til at Stavangers samlede tilbud av kommunale boliger vil falle ytterliger­e, fordi tilbudet er såpass lavt i Finnøy og Rennesøy, at det vil dra samlet tilbud ned.

Randaberg, derimot, som har valgt å stå utenfor den nye storkommun­en, har økt antallet kommunale boliger med 55 de siste sju åra. Det betyr at Randaberg har høyere dekning av kommunale boliger per tusen innbyggere enn Stavanger har, og Nye Stavanger vil få.

I Sandnes er det imidlertid langt verre. Kommunen har 157 faerre boliger til disposisjo­n enn de hadde i 2009. For sju år siden hadde Sandnes 18 kommunale boliger per tusen innbygger, mens tallet har falt til 13 i 2016. I Sola kommune er det bare 9 kommunale boliger per tusen innbyggere, og er på bunnivå, både nasjonalt og i Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway