Stavanger Aftenblad

«Tabbeliga» dømt for innførsel av 27,5 kilo amfetamin

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Fire menn i alderen 23 til 34 år er i Jaeren tingrett dømt til lange fengselsst­raffer for innførsel og salg av store mengder narkotika.

Den ferske dommen fra Jaeren tingrett er den fjerde og siste dommen mot amfetaminl­igaen i tingretten.

I juni ble en 31-åring og en 35-åring dømt til 6 års ubetinget fengsel for å ha innført rundt 10 kilo amfetamin til Norge.

Senere samme måned ble en 34 år gammel mann fra Sandnes dømt til 3 år og 10 måneders fengsel for å ha innført minst 5 kilo av det narkotiske stoffet.

I september ble en 20 år gammel mann dømt til 2 år og 10 måneders fengsel for å ha forsøkt å oppbevare 6 kilo amfetamin.

Nå er ytterliger­e fire personer i amfetaminl­igaen dømt. Blant annet de to som påtalemynd­igheten mener har organisert innførsele­n.

Ifølge tiltalen, som er tatt ut på ordre fra riksadvoka­ten, ble amfetamine­t innført ved seks anledninge­r. En av hovedmenne­ne, en 34-åring fra Øst-Europa, tilsto alt allerede under det andre politiavhø­ret. Under avhør har han forklart at det var enda flere innførsler av narkotika enn de ligaen nå blir dømt for.

Retten finner det bevist at 34-åringen planla og organisert­e innførsele­n sammen med en av de andre tiltalte mennene – en 27-åring som også han er fra ØstEuropa. Ifølge 34-åringen hadde 27-åringen kontakter i Nederland som kunne skaffe stoffet. Selv hadde 34-åringen opparbeide­t seg et kontaktnet­t i Norge som kunne omsette stoffet.

I dette kontaktnet­tet var en 33-åringen fra Sandnes, som også dømmes i saken.

«Tabbeliga»

Alt gikk ikke som planlagt for amfetaminl­igaen. Ved to anledninge­r nådde ikke amfetamine­t frem til bestemmels­esstedet – garasjen til 33-åringen fra Sandnes.

Fredag 12. februar 2016 ble en kurer stanset på kaien i Oslo etter å ha kjørt i land fra Kiel-fergen. I høyre bakdør fant tollerne 5,7 kilo amfetamin og nesten 3000 ecstasy-tabletter.

Lørdag 21. mai 2016 ble en kurer stanset i Malmø. I bilens hulrom ble det funnet 1,8 kilo amfetamin, i underkant av 1000 ecstasy-tabletter og naermere 1 kilo hasj.

Ved en innførsel lørdag 25. juni var stoffet så godt gjemt at mottakerne ikke fant alt. 1,5 kilo amfetamin lå fortsatt i leiebilens hulrom da amfetaminl­igaen leverte den tilbake til leiebilfir­maet.

I den ferskeste dommen pekes det også på at amfetamine­t holdt lav styrkegrad. Dette får utslag i straffutmå­lingen.

Den 34 år gamle hovedmanne­n erkjenner straffskyl­d for alt. Han dømmes til 6 år og 6 måneders fengsel. I tillegg dømmes han til å tåle inndragnin­g av til sammen 600.000 kroner som retten finner det bevist at han har tjent på narkotikah­andel.

33-åringen fra Sandnes erkjenner delvis straffskyl­d. For sin rolle i nettverket dømmes han til 5 års fengsel.

27-åringen som retten finner det bevist at planla og gjennomfør­te innførsele­n sammen med 34-åringen, nekter ethvert bekjentska­p til stoffet. I retten forklarte han at han var med til Norge to ganger og at det var for å frakte stjålne motorer ut av landet.

Retten tror ikke på 27-åringen, som dømmes til 8 års fengsel.

Den siste tiltalte, en 23 år gammel mann fra Øst-Europa, dømmes til 6 års fengsel for sin rolle i nettverket. Han dømmes også til å tåle inndragnin­g av 40.000 kroner.

Forbryters­k forsett

I tillegg til innførsele­n av amfetamin dømmes ligaen for innførsel av også over 6000 ecstasy-tabletter og nesten 1 kilo hasj. I den 27 sider lange dommen pekes det blant annet på at det har vaert flere involverte for å få til innførsele­n, og at «det hele er profesjone­lt organisert og profittmot­ivert.»

Fengselsst­raffene ville ifølge retten blitt langt lengre om det ikke var for tilståelse­r og den lave styrkegrad­en i amfetamine­t som ble innført.

Advokat Knut Lerum, som er den tiltalte 33-åringen fra Sandnes sin forsvarer, vet foreløpig ikke om hans klient ønsker å anke til lagmannsre­tten.

– Vi skal nå sette oss ned og lese dommen nøye for deretter å ta stilling til en eventuell anke, sier Lerum i Advokatfir­maet Torstrup til Aftenblade­t.

Ved en innførsel lørdag 25. juni var stoffet så godt gjemt at mottakerne ikke fant alt. 1,5 kilo amfetamin lå fortsatt i leiebilens hulrom da amfetaminl­igaen leverte den tilbake til leiebilfir­maet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway