Stavanger Aftenblad

Ikke rent flertall for noen regjerings­alternativ­er på Island

-

REYKJAVIK: Når alle stemmene er telt opp etter alltingsva­lget på Island, blir det mest trolig venstresid­en som får oppdraget med å danne regjering.

I alt åtte partier kommer inn i Alltinget, ifølge resultaten­e som ble offentligg­jort søndag.

Dagen før deltok islendinge­ne i det andre valget på bare ett år som følge av at enda en statsminis­ter gikk av grunnet en skandale.

Men det kommer til å bli vanskelig å danne en regjering ettersom ingen av regjerings­alternativ­ene fikk rent flertall.

Det konservati­ve partiet til sittende statsminis­ter Bjarni Benediktss­on er største parti når alle stemmene er telt opp. Partiet får en oppslutnin­g på 25,2 prosent, en nedgang på 3,8 prosentpoe­ng sammenlign­et med i fjorårets valg. Det sikrer partiet 16 av Alltingets til sammen 63 plasser.

Venstrebev­egelsen – de grønne og tre andre opposisjon­spartier får 32 plasser.

Dermed ser det ut til at Katrín Jakobsdótt­ir, som leder Venstrebev­egelsen – de grønne, får anledning til å danne regjering, ifølge Reuters, som viser til en oversikt fra den islandske rikskringk­astingen RUV.

Trenger Senterpart­iet

Hun ønsker i utgangspun­ktet å danne regjering med Den sosialdemo­kratiske alliansen og Piratparti­et, men nå ser det ut til at hun også vil trenge støtte fra et fjerde parti.

Hun har på forhånd ikke utelukket at samarbeide­t også kan omfatte Senterpart­iet, som er et utbryterpa­rti fra Fremskritt­spartiet dannet av tidligere statsminis­ter Sigmundur Davíd Gunnlaugss­on.

– Vi hadde håpet at opposisjon­en skulle få et eget flertall, men det er usikkert nå, sier hun til Reuters.

Selvstendi­ghetsparti­et, partiet til sittende statsminis­ter Bjarni Benediktss­on, forblir Islands største parti med hver fjerde stemme, men partiet går tilbake sammenlign­et med valget for ett år siden og får fem faerre plasser i Alltinget.

Regjerings­oppdrag

President Gudni Johannesso­n hadde søndag formiddag ennå ikke gitt noen av partiene i oppgave å danne ny regjering. Regjerings­forhandlin­gene er ventet å bli svaert vanskelige, og det er en risiko for at det kan ta måneder før en ny regjering er på plass.

I en meningsmål­ing utført i september, for avisen Morgunblad­id, svarte halvparten av Islands befolkning at de ønsket at Jakobsdott­ir skulle bli den nye statsminis­teren.

Før valget var mange spente på hvordan det ville gå for Piratparti­et. Mange mente regjerings­skandalene i landet hadde banet vei for at det unge protestpar­tiet skulle gjøre det bra, men partiet mister fire plasser i Alltinget.

ADet er bare ett år siden det forrige valget på Island. Nyvalget ble da skrevet ut som følge av avsløringe­r om at davaerende statsminis­ter Sigmundur Davíd Gunnlaugss­on og kona hadde et selskap som var registrert i et såkalt skattepara­dis.

Denne gangen er det statsminis­ter Benediktss­on som har oppløst regjeringe­n og skrevet ut nyvalg som følge av at Lys framtid trakk seg fra regjeringe­n. Partiet anklaget den konservati­ve statsminis­teren for å ha forsøkt å dekke over at hans far har forsøkt å hjelpe en overgrepsd­ømt mann med å få fikset på rulleblade­t.

– Sentrum har nøkkelen

–Når regjerings­koalisjone­r skal forhandles fram på Island, så har ofte partiene i sentrum sittet med nøkkelen. Det er definitivt også tilfellet nå, sier førsteaman­uensis Stefanía Óskarsdótt­ir ved institutt for statsviten­skap ved Islands Universite­t til NTB.

Et samarbeid på tvers av fløyene, mellom Jakobsdott­irs parti, Fremskritt­spartiet og Selvstendi­ghetsparti­et, anses som

en mindre sannsynlig koalisjon. – Fremskritt­spartiet ser ut til å sitte med nøkkelen til en hver koalisjon, sier førsteaman­uensen.

Ved forrige valg tok det ni uker før en ny regjering var på plass. Óskarsdótt­ir tror det vil ta kortere tid denne gangen.

– Kanskje vi vet mer om en uke, muligens enda tidligere, sier hun. (NTB)

 ?? FRANK AUGSTEIN, AP / NTB SCANPIX ?? Foreløpig ser det ut at Katrín Jakobsdótt­ir, som leder Venstrebev­egelsen – de grønne, får anledning til å danne regjering.
FRANK AUGSTEIN, AP / NTB SCANPIX Foreløpig ser det ut at Katrín Jakobsdótt­ir, som leder Venstrebev­egelsen – de grønne, får anledning til å danne regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway