Stavanger Aftenblad

Hør, Listhaug har endelig talt!

- Tone Therese Paulsen Stavanger KrF

POLITIKK: Kan jeg holde integrerin­gsminister Sylvi Listhaug delvis ansvarlig for splittelse, skal hun jammen få honnør når hun opptrer samlende.

Etter «flyktningk­risen» høsten 2015 har vi vaert vitne til et stadig mer splittet Norge. Sylvi Listhaug er en kvinne jeg har holdt delvis ansvarlig for dette, da hennes valg av ord og formulerin­ger som integrerin­gsminister har i en viss grad bidratt til å skape motpoler. Jeg har vaert enig med mye av politikken, men strevd med retorikken.

Splittelse­sretorikke­ns gudfar

I USA kom hele splittelse­sretorikke­ns gudfar også for alvor på banen for ett år siden. Jeg satt en del steinkast til venstre på SV-huset i Stavanger da presidentv­alget skulle avgjøres. KrF, SV, Ap, pølser og tv-sending. Opptatt av verdens ve og vel, og optimistis­ke på at valget skulle gå den veien vi håpet. Jeg gikk hjem med tårer i øynene når det begynte å demre hva utfallet av valget ville bli.

I en tid hvor frisører saksøker Løgnaslage­t, julesanger på skolen må krysses av om kan synges eller ei, politikere mottar drapstrusl­er, og «alle» kjenner seg krenket av enten venstresid­en eller høyresiden, har jeg gått med en voksende uro for et stadig mer splittet Norge.

Men så talte en mer samlende Listhaug. Hør, hør! Etter et besøk hos en syrisk familie tirsdag 24. oktober, la integrerin­gsminister­en ut følgende beskjed til sine følgere på Facebook: (utdrag) «… Kvinner i hijab kan vaere godt integrert og leve frie liv … Man kan ikke se hvem som er undertrykk­et basert på hva man har på hodet. Mange klager på at innvandrer­e ikke jobber … Men vi kan da ikke samtidig klage på at mange lever av offentlige stønader og samtidig vaere sinte hvis innvandrer­e får jobb fordi dette angivelig tar fra andre muligheten til å få jobb …»

Etter et aldri så lite standpunkt rundt retten voksne har til å velge selv om de vil baere hijab eller ikke, fortsatte hun: «… Å slenge ut stygge og ufine kommentare­r hjelper ikke positivt i noen sammenheng. Man skal behandle alle mennesker med respekt. Diskuter gjerne vanskelige saker på min side. Men hold deg for god til å komme med stygge og generalise­rende karakteris­tikker ...»

Og så kom avslutning­en med stor A: «Hvordan tror dere det føles å lese noen av disse kommentare­ne for denne snille, gode damen som jeg besøkte eller mannen hennes som har skrevet en hilsen til meg under denne tråden? Jeg er sikker på de blir lei seg. De har nemlig laert såpass mye norsk at de skjønner en god del av det som skrives … Med gode argumenter trenger en ikke slenge skitt til andre og om andre …»

Verdifullt

Det er verdifullt når integrerin­gsminister­en omtaler flyktninge­r positivt og med respekt, noe som er integrerin­gsfremmend­e og holdningss­kapende opp mot feltet hun skal forvalte. Takk Sylvi Listhaug. Kan jeg holde henne delvis ansvarlig for splittelse, skal hun jammen få honnør når hun opptrer samlende. Integrerin­gsminister­en har endelig talt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway