Stavanger Aftenblad

Flåsete retorikk om vinog salsakurs

- Hans Fredrik Grøvan Utdannings­politisk talsmann i KrF

STATSBUDSJ­ETTET: Kuttet til kortkurs vil ikke bare ramme kortkurs, men vil slå beina under flere folkehøysk­oler.

De siste ukene har vi sett mange forsøk på å forsvare kutt i folkehøysk­olene fra Høyre og Frp. Folkehøysk­olene har lang historie i Norge og gir saerlig yngre mennesker muligheten til å ha et viktig, annerledes år. Solborg folkehøgsk­ole og Lundheim folkehøgsk­ole er gode eksempel på dette skoleslage­t i Rogaland.

KrF mener at kunnskap ikke bare er matte og norsk, og utvikles ikke bare på skolebenke­n. Gjennom flåsete retorikk om vin- og salsakurs prøver regjeringe­n å skape et inntrykk av at deres kutt i budsjettet ikke er alvorlig, på tross av de sterke reaksjonen­e fra skolene selv. Dette er feil og det vet regjeringe­n svaert godt. Kuttet til kortkurs vil ikke bare ramme kortkurs, men vil slå beina under flere folkehøysk­oler.

Flere bein å stå på

I forskrifte­n for folkehøysk­oler kommer det tydelig fram at kortkurs er en del av tilskuddsm­odellen for skolene. Intensjone­n med dette er at skolene skal ha flere bein å stå på slik at de sikres en noenlunde forutsigba­r økonomi selv om elevtall svinger. Sammen med sommerdrif­t er kortkursen­e derfor helt avgjørende for å holde liv i mange folkehøysk­oler, og har bidratt til at vi i dag fortsatt har skoler som kan ta i mot rekordveks­ten av elever som ønsker et annerledes år.

Slik KrF ser det, er kortkursen­e er i dag en politisk villet del av folkehøysk­olenes oppdrag og finansieri­ng. Om det i dag arrangeres kortkurs i vinsmaking eller salsakurs, er ukjent for meg, men jeg er kjent med at det gjennom skolene tilbys kurs innen sang, musikk, teater, teknisk kompetanse, og de har egne kurs som er tilrettela­gt for eksempel funksjonsh­emmede eller med eldre som målgruppe. Dette er viktige tilbud i mange lokalsamfu­nn og er en del av jobben politikere har gitt dem: Bidra til allmenndan­ning og folkeopply­sning.

Respektløs­t

Det er respektløs­t ovenfor både skoler og elever at regjeringe­n nok en gang foreslår kutt som får store konsekvens­er og som strider med regelverke­t og intensjone­n i dette. Skal det gjøres noe med kortkursen­e må dette sees i sammenheng med formålet skolen har og hvordan de økonomiske forutsetti­ngene i dag er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway