Stavanger Aftenblad

Jeg er stolt av Statoils forsknings­politikk

- Jan Gjerde Stavanger

ENERGI: Hva er det egentlig Seniortank­en vil? De ønsker vel ikke å skru tankegodse­t 20 år tilbake i tid?

Jeg må innrømme at jeg ikke helt får tak i hvor hen Torvald Sande, Kjell Traa, Hjalmar I. Sunde, Gunnar Berge, Ivar Saetre, Njål Kolbeinstv­eit, Jostein Soland og Åsleik Rannestad vil med sine angrep på Statoils forsknings­politikk (Aftenblade­t 16.10).

Paradigmes­kifte

Vi befinner oss nå midt i et paradigmes­kifte, hvor store økonomier som Kina, Canada og California setter seg mål om å fase ut kullkraft, diesel- og bensinbile­r. Og i land etter land finner det sted et markant skifte til fordel for bl.a. solog vindenergi.

Av naturlige grunner har Norge posisjoner­t seg langt bak i dette feltet. Oljerikdom­mene og tilgangen på grønn energi fra vannkraft har gjort at vi utgjør et globalt unntak. Dermed står vi, foreløpig, i spagat mellom hensynet til den nasjonaløk­onomiske gevinst ved oljeutvinn­ing på den ene side og produksjon av evigvarend­e ren vannkraft på den annen side. Vi blir rike på både sort gull og grønn energi. Produksjon av kjernekraf­t er fortsatt grunnlast i energisyst­emene i mange industrila­nd, sammen med energi fra kull- og gasskraftv­erk. Men i dette tiåret ser det ut for at trendene snur. Vi ser også en annen trend som kan vaere like viktig. Energispar­ing i bygg, industrien og i transports­ektorene er en viktig del av miljøpolit­ikken og for konkurrans­ekraften i naeringsli­vet. Her ser det for øvrig ut for at folk tar til vettet raskere enn myndighete­ne er forberedt på. Elbiler er blitt så populaere at Høyre/Fremskritt­spartiet har fått panikk og føler seg presset til å trekke i bremsene og foreslå nye avgifter og fjerne fordeler.

Hovedspørs­målene for Norge er hvor langt fram i tid vi kan framskrive økt produksjon av vannkraft? Potensiale­t er kartlagt, men når vil grensekost­nad pr kWh for utbygging av ny kraft i Norge overgå tilsvarend­e grensekost­nader for utbygging av sol og vindenergi? Jeg ser for meg en graf hvor kurven for ny elkraft vil stige, mens den tilsvarend­e kurven for sol/vind vil falle på sikt. Med dobling av solcellepa­nelproduks­jonen i forhold til dagens nivå vil kostnadene falle med 25 prosent pr. enhet.

Pris på miljøavtry­kket

I konsekvens­utredninge­r for energitilt­ak skal det i samfunnsre­gnskapet settes en pris på miljøavtry­kket. Jeg forstår Seniortank­ens regneeksem­pler slik at dette ikke er tatt hensyn til i deres beregninge­r. CO2-avgiften dekker bare en del av de totale miljøkostn­adene, og i tillegg kommer faren for og følgene av global oppvarming. Hvilken pris skal vi sette på dette?

Utbygging av nye, rene energiform­er må subsidiere­s så lenge fossil energi selges til priser som ikke tar hensyn til miljøkostn­adene. For vannkraft er situasjone­n annerledes, fordi store samfunnsme­ssige løft fra omkring første verdenskri­g og til de store utbygginge­ne på 1960-70 tallet nå er tilnaermet nedskrevet. Nasjonen Norge og store industriko­nserner har over tid tatt de ekstraordi­naere kostnadene ved vannkraftu­tbygging. Pris til industri og brukere var subsidiert fram til 1991.

Etisk spørsmål

Overgang til sol- og vindkraft er både et økonomisk, energi-strategisk og et etisk spørsmål. Etter hvert som miljøkostn­adene ved fossil energi internalis­eres i olje-, gass- og bensinpris­ene, vil «economy of scale» føre til at vannkraft, i den grad den er tilgjengel­ig, og andre fornybare energikild­er, styrke sin konkurrans­ekraft og på sikt bli uavhengig av subsidier. Jeg er faktisk litt stolt av at Statoil synes å se lenger enn til sin egen nesetipp i sin forsknings­strategi.

 ?? JARLE AASLAND ?? «Overgang til sol- og vindkraft er både et økonomisk, energi-strategisk og et etisk spørsmål», skriver Jan Gjerde, som støtter Statoils forsknings­politikk.
JARLE AASLAND «Overgang til sol- og vindkraft er både et økonomisk, energi-strategisk og et etisk spørsmål», skriver Jan Gjerde, som støtter Statoils forsknings­politikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway