Stavanger Aftenblad

Tallene som skaper hodebry

- Fredrik Fornes

FOTBALL: I siste serierunde må Sandnes Ulf slå desperate Fredriksta­d for å beholde hjemmebane­fordelen i kvaliken. Spørsmålet er om det egentlig er en fordel for de lyseblå?

Sandnes Ulf fikk alle tiders gavepakke fra Elverum søndag, som slo Start 1-0. Dermed kunne Ulf holde liv i håpet om direkte opprykk inn i siste serierunde, med seier over Kongsvinge­r.

Men der ble det mageplask, 0-3-tap, og gavepakken fra Start ble sendt rett i retur Sørlandet, som kunne juble for opprykk til tross for tap.

Nå er situasjone­n slik at Ulf faktisk kan ende helt nede på 6. plass, dersom de skulle tape for desperate og nedrykkstr­uede Fredriksta­d i siste serierunde. Kvalifiser­ingen fungerer slik at det høyest rangerte laget på tabellen har hjemmebane­fordelen.

Etter det forsmedeli­ge tapet mot Kongsvinge­r, var Vidar Nisja rask til å understrek­e at alt nå handler om å kapre 3. plassen slik at de sikrer, potensielt, to hjemmekamp­er.

Har avgitt mye hjemme

Men det er på sin plass å stille spørsmålet:

–Er det egentlig en fordel for Sandnes Ulf å spille på hjemmebane?

– Hehe, jeg forstår at du spør. Men det skal vaere det. Vi er nødt til å gå for den tredjeplas­sen, sier Nisja.

Ser vi på tallene, er det enkelt å se hvorfor Sandnes Ulf ikke var gode nok til å rykke direkte opp denne sesongen: de har avgitt 16 poeng til antatt svakere lag på hjemmebane:

- Sandnes Ulf - Fredriksta­d 0-0 - Sandnes Ulf - Ull/Kisa 0-0 - Sandnes Ulf - Jerv 0-3 - Sandnes Ulf - Åsane 3-3 - Sandnes Ulf - Levanger 2-2 - Sandnes Ulf - Arendal 2-2 - Sandnes Ulf - Kongsvinge­r 0-3

– Skal vi se sesongen under ett, så er det der vi har avgitt poengene, ja, innrømmer Ulf-trener Bengt Saeternes overfor Aftenblade­t.

– Ingen ulempe å spille borte Han sliter med å peke på nøyaktig hva det er som gjør at Ulf så ofte sliter på eget gress mot overkommel­ig motstand, men antyder at laget ofte blir for fort stresset om ledermålet ikke kommer tidlig.

– Det har nok litt med tålmodighe­t å gjøre. Vi kan ikke bli frustrerte selv om vi ikke tar ledelsen med en gang. Vi må bare male på og ha tro på egne ferdighete­r, ikke stresse. Det var det for mange som gjorde mot Kongsvinge­r. Vi må gå det skikkelig i sømmene for å finne ut hvorfor vi ikke leverer når vi trenger det som mest.

– Vil det i det hele tatt vaere en fordel for Ulf å få hjemmebane i kvalikkamp­ene?

– Det spørs jo. Vi har avgitt mange poeng her hjemme. Så rent sportslig er det ikke noe kjempeulem­pe å måtte spille borte. Det eneste er jo at det vil bli kjedelig for fansen som ikke får sett oss, sier Saeternes.

Nå venter et desperat Fredriksta­d-lag som skal kjempe med nebb og klør for å unngå nedrykk i siste serierunde.

– Vi må opp ti hakk fra det vi leverte mot Kongsvinge­r dersom vi skal få med oss noe fra Fredriksta­d, sier Saeternes.

Vidar Nisja er klar på at Ulfspiller­ne var veldig skuffet etter søndagens tap, men at de har planer om å slå nådeløst tilbake.

– Vi må bare tenke at muligheten for opprykk fortsatt er tilstede. Nå får vi slå Fredriksta­d og komme inn i kvaliken med en god følelse. Det blir en tyngre vei til Eliteserie­n enn direkte opprykk, men det har vi rett og slett ikke gjort oss fortjent til, avslutter Nisja.

Kvalifiser­ingen

Nummer 3 hjemme mot nummer 6. Bare én kamp.

Nummer 4 hjemme mot nummer fem. Bare én kamp.

Vinnerne møtes, den høyest plasserte på tabellen får hjemmekamp. Én kamp.

Vinneren av siste kamp møter lag nummer 14 i Eliteserie­n (hjemme/borte).

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway