Stavanger Aftenblad

Høyt toppnivå i NM i Sørmarka

- Svein Hagen

SKØYTER: NM enkeltdist­anser viser med all tydelighet at nivået er veldig høyt blant flere av de norske skøyteløpe­rne.

Allerede fredag satte Håvard Holmefjord Lorentzen standarden da han vant 500 meter på 35,21, ny mesterskap­srekord. Samme mann fortsatte med enda en mesterskap­srekord da han vant 1000 meter med 1.09,62 lørdag, da viste også Sverre Lunde Pedersen høyt internasjo­nalt nivå da han suste inn til 6.22,40 på 5000 meter.

Og det fortsatte med samme høye nivået på 1500 meter under gårsdagens øvelser.

Både i herre- og kvinneklas­sen. Distansen ble vunnet av Sverre Lunde Pedersen med 1.47,19, men det var med knappest mulig margin.

– Det var gøy å klare det med bare tre hundredele­r ned til Sindre Henriksen på plassen etter. Men jeg mener jeg kunne klart å gå på 1.46-tallet uten mitt gedigne feilskjaer underveis, forklarer han.

Han var i grunnen glad han ikke gikk overende da skøyten skar ned i en dyp rift i isen.

– En runde før mål skal jeg innrømme at jeg var i tvil om jeg ville klare å vinne distansen, men en god sisterunde reddet meg, sier han.

Imponert over nivået

Sverre Lunde Pedersen legger ikke skjul på at nivået på 1500 meter er ekstremt bra i Norge for tiden.

– Vi er fire mann på 1.47 lavt her i Sørmarka Arena, og det før vi er kommet til november. Det forteller med all tydelighet at det må full skjerping til for å hevde oss på distansen her hjemme, understrek­er han.

På plassen bak han fulgte nemlig på rad og rekke Sindre Henriksen med 1.47,22,

Allan Dahl Johansson med 1.47,30 og Håvard Bøkko med 1.47,33.

– Et slikt nivå her hjemme betyr at vi kan få svaert så god matching både på trening og konkurrans­er innenlands, sier Lunde Pedersen.

Han har stor tro på at World Cup på samme bane om tre uker kan gi norsk skøytespor­t enda et stort løft.

– Isen denne helgen var veldig bra, det til tross for at temperatur­en i selve hallen var litt kald. Men de kan virkelig det med å legge perfekt is her i Sørmarka Arena. Og med litt mer varme og et godt lavtrykk ute, så kan det bli tilnaermet optimalt om tre uker, forklarer han.

Oppløftend­e for Bøkko

Hege Bøkko har gjennomfør­t en solid helg med gode løp både på 500 fredag hvor hun klokket inn til 38,74. Lørdag fulgte hun opp med en 1000 meter på 1.17,22.

– Begge løpene endte med solide tider, men det manglet likevel en del på at det tekniske satt som det skulle. Det henger nok sammen med at det er så tidlig i sesongen enda, forklarer Hege Bøkko.

I går satset hun også tøft i parløp med Ida Njåtun for å få seg en god tid på 1500 meter. Og hun ledet til langt ut på den siste runden, før melkesyren tok helt overhånd.

– Jeg åpnet hardt og holdt omtrent helt til mål, selv om jeg ble dyktig stiv den siste runden, sier hun.

Inn mot mål seilet imidlertid Ida Njåtun forbi henne og vant distansen med 1.59,53, mens Bøkko fikk 1.59,85.

– Det er ikke hverdagsko­st for meg å gå 1500 under 2.00, og i alle fall ikke så tidlig i sesongen. Jeg er imidlertid veldig godt grunntrent og har fått gjennomfør­t et meget solid NM her i Stavanger, understrek­er Hege Bøkko.

Marit Fjellanger Bøhm fra Stavanger Sandnes Skøyteklub­b fikk med seg en bronsemeda­lje på 3000 meter lørdag, da hun gikk distansen på 4.25,88. I går endte hun som nummer fire på 5000 meter, men tiden 7.55,53 var et godt stykke bak hennes personlige rekord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway